Р Е Ш Е Н И Е

 

                                25.08.2016 година                                       град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският  районен  съд                                               граждански  състав

На    двадесет    и      пети  август                        2016 година

В  публично заседание в следния състав:

 

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:  КОНСТАНТИН КОСЕВ

                                

Секретар: Ж.Р.

Като    разгледа    докладваното   от   съдията

Гр.   дело   1413  по описа за 2016 година

 

Р  Е  Ш  И:

 

        НАЛАГА мярка за  ЗАЩИТА спрямо  Й.А.С., ЕГН ********** с адрес ***, офис 15, кантора на адв. Д. Б., срещу осъществявано ДОМАШНО НАСИЛИЕ от С.А.К., ЕГН ********** ***  като:

         ЗАДЪЛЖАВА С.А.К., ЕГН ********** *** да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на  Й.А.С., ЕГН ********** ***.

         ОТСТРАНЯВА С.А.К., ЕГН ********** *** от съвместно обитаваното жилище, находящо се в гр. Разград, ул. ***** за срок от ТРИ МЕСЕЦА.

           ЗАБРАНЯВА на С.А.К., ЕГН ********** *** да приближава жилището и местата за социални контакти и отдих на Й.А.С., ЕГН ********** *** за срок от ТРИ МЕСЕЦА.

             ПРЕДУПРЕЖДАВА С.А.К., ЕГН ********** *** за последиците от неизпълнението на заповедта – на основание чл.21 ал.2 от ЗЗДН при неизпълнение на съдебната заповед полицейският орган, констатирал нарушението  задържа нарушителя и незабавно уведомява органите на прокуратурата.

          НАЛАГА на  С.А.К. ***,  ЕГН **********, ГЛОБА в размер на 300 (триста) лева за извършения от него акт за домашно насилие на основание чл. 5, ал. 3 от ЗЗДН.            

ОСЪЖДА С.А.К. ***,  ЕГН **********,  да заплати по сметка на РРС държавна такса в размер на 50 лева.

РЕШЕНИЕТО подлежи на незабавно изпълнение.

ДА СЕ издаде съдебна заповед за защита.

Заповедта и препис от настоящото решение да се връчат на страните и да се изпратят служебно на РПУ гр. Разград.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред РОС в 7 дневен срок от днес.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОТИВИ към решение №292/25.08.2016г. по гр.дело №1413 по описа за 2016г. на РРС. 

 

             Производството е по реда на чл.7 и сл. от ЗЗДН. 

             Постъпила е молба от Й.А.С. *** с която моли съда да издаде в нейна полза заповед  за защита, с която да наложи мерки за защита по реда на Закона за защита от домашното насилие спрямо С.А.К., с когото живеела на семейни начала. В съдебното заседание ищцата лично и чрез повереника си поддържа молбата.

                  Ответникът лично и чрез повереника си оспорва исковата молба, като я счита за неоснователна.

                  След преценка на събраните по делото писмени доказателства- декларация на ищцата, протокол за предупреждение, а също и като взе предвид свидетелските показания съдът намира за установено следното: Ищцата Й.С. и ответникът С.К.  живеели от години на семейни начала в дома на ответника.От известно време отношенията им били влошени и се случвало ответникът да прояви агресивно поведение към ищцата. Същият поискал ищцата да напусне имота му и на същата дори била връчена нотариална покана в този смисъл /по делото е приложено копие/. Ищцата не напуснала имота, което задълбочило агресивното отношение на ответника. На 02.07.2016г. около 10,30 ч. вечерта те се скарали /били в кухнята на имота/ при което ответникът блъснал ищцата и тя залитнала и главата й се ударила в дограмата на перваза на прозореца. След това ответникът я напсувал. Няколко дни по-късно – на 07.07.2016г.  след обяд около 14,30 -15,00 часа ответникът се върнал от пазара и срещайки се с ищцата на стълбището в къщата отново се скарал с ищцата, казвайки й  „курво какво правиш тук“, казал й „ще ти разбия зъбите“. След това я блъснал и ищцата залитайки се ударила в шкаф, намиращ се на стълбището, като извикала и се разплакала, поради изпитаната болка.

        Изложените фактически обстоятелства се установяват от  декларацията на ищцата и конкретно от показанията на св. Г. Р.. Последната свидетелка, която е съседка на страните, сочи, че често чувала ищцата и ответника да се карат  и конкретно чувала как ответника й отправя обидни реплики, а ищцата плаче. Това потвърждава изложеното от ищцата в декларацията. Св. Г. Р. е била и свидетел на случай в последно време, при който ответникът гонил ищцата в двора на къщата, блъснал я към стената и й счупил очилата. Самата свидетелка повикала полицейските органи. Този случай е различен от описаните в исковата молба, но той сочи на явно трайното агресивно отношение на ответника към ищцата. Останалите разпитани свидетели не изясняват релевантни обстоятелства. По делото е представено и копие  от протокол за съдебномедицинска консултация, сочещ увреждания на ищцата от последния инцидент на 22.07.2016г. – очевидно случая за който говори св. Г. Р..

Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи:  

             Съгласно разпоредбата на чл.2 от закона домашното насилие е всеки акт на физическо, психическо или сексуално насилие, както и опитът към такова насилие, принудително ограничаване на личната свобода и на личния живот, извършено спрямо лица, които се намират или са били в семейна или родствена връзка, във фактическо съпружеско съжителство или които обитават едно жилище. От всички събрани доказателства, се установява, че ответникът С.К. е упражнил   физическо насилие  спрямо Й.С., с която живеел на семейни начала.  Тези видове тормоз са проявни форми на домашно насилие по смисъла на закона.

              Гореизложеното обосновава постановяването на мерки по отношение на молбата на Й.С. срещу ответника С.К. на основание чл.5, ал.1, т.1,  2 и 3 от ЗЗДН. С.К. следва да бъде задължен да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо молителката. Ответникът следва да бъде отстранен от съвместно обитаваното жилище, находящо се в гр. Разград, ул*********** Действително жилището принадлежи на ответника, но то се явява съвместно обитаваното жилище по смисъла на закона, а  в тези случаи законът защитава правата на жертвата на домашното насилие. Фактът, че ответникът все пак е собственик се съобразява от съда при определяне срока на отстраняването, при което съдът намира, че този срок следва да бъде три месеца. Освен това на ответника следва да му се забрани да приближава жилището, обитавано  от молителката и местата за социални контакти и отдих на последната за срок от три месеца. Съдът намира, че с оглед ситуацията при разглеждания случай не е наложително спрямо ответника да се прилага и мярката по чл.5, ал.1, т.5 от ЗЗДН, която е поискана в исковата молба.

          Съгласно чл.5 ал.3 ЗЗДН на извършителя  на домашно насилие следва да бъде наложена глоба. Съдът като съобрази конкретната проява на домашно насилие, намира, че на С.А.К. следва да се наложи глоба в размер на 300 лв.

             С оглед изхода на делото  ответникът  следва да  бъде осъден да заплати по сметка на РРС и държавна такса в размер на 50 лв.

                          В горния смисъл, съдът се произнесе с решение.

 

 

 

                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ :