Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   422                                        31.08.2016 година                                 град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На двадесети юли                                   две хиляди  и шестнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: Г.М.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело                                         390                                          по описа за  2016 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

             Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от С.Т.Х. ***, против наказателно постановление № 424/13 от 29.10.2013 г.  на Началник РУП към ОДМВР Разград, с което за нарушение на чл.5, ал.3,т.1 от ЗДвП на основание чл.174, ал.1 от ЗДвПму е наложено наказание глоба в размер на 1000 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 11 месеца, за нарушение на чл.100, ал.1, т.1, предл.1 от ЗДвП  на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 10 лв и за нарушение на чл.100, ал.1, т.1, предл.2 от ЗДвП  на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 10 лв.  На основание Наредба № Iз -2539 на МВР на жалбоподателя са отнети  общо 10 контролни точки за нарушението по чл.174, ал.1 от ЗДвП. Моли наказателното постановление да бъде отменено като незаконосъобразно.  

           В съдебното заседание на РРС жалбоподателят не се явява и не изпраща представител.

            За наказващия орган не се явява представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

                Като подадена против акт подлежащ на съдебен контрол, жалбата е допустима.  Разгледана по същество същата е неоснователна.

                                       С обжалваното Наказателно постановление № 424/13 от 29.10.2013 г.  на Началник РУП към ОДМВР Разград на жалбоподателя С.Х. за нарушение на чл.5, ал.3,т.1 от ЗДвП на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 1000 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 11 месеца, за нарушение на чл.100, ал.1, т.1, предл.1 от ЗДвП  на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 10 лв и за нарушение на чл.100, ал.1, т.1, предл.2 от ЗДвП  на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 10 лв. На основание Наредба № Iз -2539 на МВР на жалбоподателя са отнети  общо 10 контролни точки.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №424/20.10.2013г. от полицай към   РУП гр. Разград. В акта и НП се сочи, че на 20.10.2013г.  около 23,40 ч. в гр. Разград по ул. Грънчарска до траурна агенция «Ивет», посока магазин «Юта Маркет»  жалбоподателят е управлявал л.а. *****, собственост на В.Р.С. от с. Ясеновец, като извършил следните нарушения: управлявал МПС под въздействието на алкохол със съдържание на алкохол в кръвта от 1,10 промила. Проверката е извършена с техническо средство Алкотест Дрегер  с фабр. № ARBA-0167. Според отразеното в акта водачът заявил, че изпил две водки. Връчен му е  талон за медицинско изследване №0412045. Водачът не носил свидетелство за управление на МПС и контролен талон към него.

Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителят Пл. П.. Същият потвърждава факта, че жалбоподателят е спрян за проверка и е установено, че управлява след употреба на алкохол, но свидетелят не си спомня повече подробности. По делото е приложено копие от издадения на водача талон за кръвна проба, подписан от него, но жалбоподателят очевидно не се е явил за извършване на такава. С оглед данните по делото и като отчита доказателствената сила на акта по силата чл.189, ал.2 от ЗДвП съдът намира, че обстоятелствата са се развили по начина описан в акта и НП. В този смисъл съдът приема за доказано, че жалбоподателят е управлявал автомобил след употреба на алкохол  и  действително не е носил свидетелството си  за правоуправление и контролния талон към него.

                 Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното: Съдът намира, че  АУАН и НП отговарят на нормативните изисквания и не страдат от пороци, които да се приемат за съществени. Вменените на жалбоподателя нарушения се доказват. Първото извършено от жалбоподателя нарушение се състои в това, че на посочената в акта дата той е управлявал  автомобил с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 1,10 на хиляда, което е установено по надлежния ред.  По този начин жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му административно нарушение по чл.174, ал.1 от ЗДвП, тъй като е управлявал автомобила си с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, с което е нарушил задълженията си като водач на ППС и конкретно разпоредбата на чл.5, ал.3, т.1 от ЗДвП, а това ангажира административнонаказателната му отговорност.Това нарушение е извършено от жалбоподателя умишлено – същият е бил наясно, че е употребил алкохол, но не се е съобразил със забраната да управлява МПС в това състояние.  Наложеното на жалбоподателя наказание глоба за това нарушение е в максимален размер, а наложеното наказание лишаване от право да управлява МПС е в размер близък до максималния, но съдът ги намира за справедливи, с оглед обстоятелството, че жалбоподателят многократно е наказван по административен ред за нарушения по ЗДвП, видно от приложената справка. Количеството алкохол в кръвта му, което е очетено е високо и всъщност е близко до горната граница по закона. Това са съществени отегчаващи обстоятелства, които не могат да не натежат. Нарушенията свързани с управление на автомобил след употреба на алкохол са крайно тежки, очевидно са масови и предвидените санкционни мерки срещу тях явно не водят до намаляването им. Затова и в случая следва да се отдава засилено значение на генералната превенция. При това съдът намира, че наложените на жалбоподателя наказания са справедливи и не следва да бъдат намалявани. Жалбоподателят не е носил със себе си свидетелството си за управление на МПС и контролния талон към него. Това са две отделни нарушения на разпоредбата на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП и правилно жалбоподателят е наказан веднъж на основание  чл.183, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП /за първото нарушение/ и втори път на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП /за второто нарушение/, като и в двата случая  му е наложено наказание глоба в размер на 10 лв. Тези наказания също са в абсолютен размер. С оглед всичко изложено съдът намира, че наказателното постановление е законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

                                Воден от изложеното Съдът

                                                    Р     Е     Ш     И :

           ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 424/13 от 29.10.2013 г.  на Началник РУП към ОДМВР Разград, с което на жалбоподателя С.Т.Х. за нарушение на чл.5, ал.3,т.1 от ЗДвП на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 1000 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 11 месеца, за нарушение на чл.100, ал.1, т.1, предл.1 от ЗДвП  на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 10 лв и за нарушение на чл.100, ал.1, т.1, предл.2 от ЗДвП  на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 10 лв и на основание Наредба № Iз -2539 на МВР на жалбоподателя са отнети  общо 10 контролни точки /за нарушението по чл.174, ал.1 от ЗДвП/.

                        Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски Административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                       

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: