РЕШЕНИЕ

 

497                                      16.09.2016г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  тринадесети септември                               две хиляди и шестнадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №417 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Т.И.Д. ***,  срещу Наказателно постановление  37-00000205/15.04.20016г.   на Началник Областен отдел «Автомобилна администрация» гр. Разград, с което за нарушение на чл.34,§.5, буква «а» от Регламент 165/2014  и на основание чл.93в, ал.13 от Закона за автомобилните превози на жалбоподателя е наложено наказание глоба от 200 лв. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се  моли същото да бъде   отменено.

В съдебното заседание за жалбоподателя не се явява представител.

За наказващия орган не се явява представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Жалбата е допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление №37-00000205/15.04.20016г.   на Началник Областен отдел «Автомобилна администрация» гр. Разград на жалбоподателя Т.Д.  за нарушение на чл.34,§.5, буква «а» от Регламент 165/2014  и на основание чл.93в, ал.13 от Закона за автомобилните превози  му е наложено наказание глоба от 200 лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение №218700/30.03.2016г., съставен на жалбоподателя от инспектор към наказващия орган за това, че при извършена проверка на 30.03.2016г. около 10,00 часа в област Разград, на път I-2, км. 61 КП “Стария кладенец”, било установено, че  жалбоподателят като водач на товарен автомобил “Рено Магнум” с рег. №**** и прикачено полуремарке с рег. №***, извършвал обществен международен превоз с международна товарителница, с посочен маршрут на движение от Р Румъния до Р България,  оборудван с аналогов тахограф “Siemens VDO“ 1324.72 със сериен №01851140, като  жалбоподателят   не е осигурил съвпадение на часовото време върху тахографския лист за текущия ден 30.03.2016г., поставен в тахографа на 29.03.2016г., с официалното време  в страната на регистрация на превозното средство /Р. България/. Проверката е извършена в 10,00 часа, а отразения час в тахографския лист е 09.00 часа. Посочено е, че е извършена справка на тел. 02180 /точно време/.

По делото е разпитан като свидетел актосъставителя Х.М., инспектор към наказващия орган. Същият потвърждава фактическите обстоятелства отразени в акта и НП. Сочи, че на процесната дата била извършена проверка на автомобила на жалбоподателя и било установено, че записът на тахографския лист не отразява точното астрономическо часово време. Вместо действителното часово време /10,00 часа/, което било установено и със справка на тел. 02 180, записът върху тахографският лист сочел 09,00 часа. Не е спорен въпросът, че процесния автомобил е с регистрация в Р България. С оглед изложеното съдът приема, че фактическата обстановка по акта е установена по несъмнен начин.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:   Наказателното постановление, ангажиращо наказателната отговорност на жалбоподателя е законосъобразно – съставено е от компетентен орган и при спазване на нормативните изисквания. Не са допуснати нарушения при административнонаказателното производство. В жалбата си жалбоподателят неточно коментира  приложения регламент – приложен е регламент №165/14, а не №3821/85.  В акта и НП в достатъчна пълнота са отразени обстоятелствата по случая, поради което съдът намира възраженията на жалбоподателя в този смисъл за неоснователни. Съдът намира,  че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение. Жалбоподателят е извършвал международен обществен превоз на товари. Същият не се е съобразил с разпоредбата на чл.34,§.5, буква «а» от Регламент 165/2014г., която изисква водачите да осигуряват съответствието на часовото време, регистрирано  в тахографския лист,  с официалното време в държавата на регистрация на превозното средство. Тази разпоредба е задължителна за водачите, извършващи превози. В случая е отразено разминаване с действителното часово време, което разминаване водачът е допуснал. Действително става дума за разминаване с 1 час, а това води до неправилно отразяване на всички данни, които тафографът записва и в крайна сметка по този начин се отразяват неверни данни и действителното положение не може да бъде реално проверено от компетентните органи.   От субективна страна жалбоподателят е действал небрежно – не е проявил необходимото внимание. Поради изложеното съдът намира, че правилно е санкциониран. Наложеното му наказание в случая е в абсолютно определения от закона размер. Според съда не може да се поставя въпрос за маловажен случай – не се споделят доводите в жалбата, визиращи маловажност. Всъщност самата загуба на данни, поради небрежността на водача, е немалка вредна последица, поради което и в подобен случай не може да се говори за маловажност на случая. В крайна сметка, с оглед всички данни, остава изводът, че наказателното постановление е законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №37-00000205/15.04.20016г.   на Началник Областен отдел «Автомобилна администрация» гр. Разград, с което за нарушение на чл.34,§.5, буква «а» от Регламент 165/2014г.  и на основание чл.93в, ал.13 от Закона за автомобилните превози на жалбоподателя Т.И.Д. *** е наложено наказание глоба от 200 лв.  

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: