Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   515                                         28. 09.2016 година                                 град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На шестнадесети септември                                    две хиляди  и шестнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: С.Р.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело                                         557                                           по описа за  2016 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

             Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от Б.Д.Т. *** против наказателно постановление № 37-0000300 от 07.06.2016 г.  на Началник на ОО “АА” гр. Разград, с което за нарушение на чл.2, ал.1  от Наредба №41 /04.08.2008г. на МТ и на основание чл.93, ал.1, т.1, от Закона за автомобилните превози на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 1500 лв. Жалбоподателят моли наказателното постановление, като незаконосъобразно да бъде отменено изцяло.

            В съдебното заседание на РРС жалбоподателят не се явява.

            За наказващия орган не се явява представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

                Като подадена против акт подлежащ на съдебен контрол, жалбата е допустима.  Разгледана по същество същата е неоснователна.

                                       С обжалваното Наказателно постановление 37-0000300 от 07.06.2016 г.  на Началник на ОО “АА” гр. Разград на жалбоподателя Б.Т.  за нарушение на чл.2, ал.1  от Наредба №41 /04.08.2008г. на МТ и на основание чл.93, ал.1, т.1, от Закона за автомобилните превози на му е наложено административно наказание глоба в размер на 1500 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №225782/13.05.2016г., съставен  от  инспектор при Областен отдел “Автомобилна администрация” гр. Разград. В акта и НП се сочи, че жалбоподателят е спрян за проверка на 13.05.2016г.  около 10,30 ч. в Област Разград на път І -2, км. 88+200, на паркинга в близост до разклона за с. Бели лом, като водач на състав от ППС, състоящ се от влекач „МАН ТГХ“ с рег. №******* от категория ППС „№3“ и прикачено полуремарке с рег. №******* от категория ППС „04“. Автомобилът извършвал международен автомобилен превоз на товари – хранителни стоки, с  маршрут на движение от Р България /гр. Шумен/ до Англия /гр. Лондон/. Налично  било заверено копие към лиценз на общността за извършване на превоз на товари. Установено било, че водачът управлява товарния автомобил без да притежава Карта за квалификация на водача. Водачът притежавал свидетелство за управление на МПС категория “С”. При проверката представил Удостоверение за професионална компетентност за извършване на превоз на товари, но не й Карта за квалификация на водача.

Пред РРС е разпитана като свидетел актосъставителката М. М. – Д., който в показанията си потвърждава изложените в акта и НП обстоятелства. Автомобилът се управлявал от жалбоподателя, който извършвал превоз на товар. С оглед характера на извършвания превоз и ползвания автомобил водачът следвало да притежава квалификация на водач, за което се издавала съответна карта. Водачът не притежавал такава карта. Представил Удостоверение за професионална компетентност за извършване на превоз на товари  /от 03.05.2015г.-по делото е приложено копие/, но нямал Карта за квалификация на водача. Била направена и справка в съответния регистър за издадени карти в ИА «АА» гр. София и се потвърдило, че на жалбоподателя до момента не е издавана такава карта. Свидетелката сочи, че жалбоподателят подал заявление  за издаване на карта, каквато му била изпратена на 21.06.2016г., т.е след датата на проверката.

                 Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното: Съдът намира, че  АУАН и НП са издадени съобразно нормативните изисквания и не страдат от пороци. В АУАН е отразена фактическата обстановка с необходимата пълнота и е посочена нарушената норма, а в НП вече е очертана и разпоредбата на основата на която жалбоподателят е санкциониран. Жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение. Същият е извършвал превоз на товари, като е управлявал амтомобил за чието управление се изисква да притежава категория “С”. Водачът е притежавал тази категория, но чл. 2, ал.1 от Наредба №41 от 04.08.2008г. за условията и реда за провеждане на обучение на водачите на автомобили за превоз на пътници и товари и за условията и реда за провеждане на изпитите за придобиване на начална квалификация изисква също и водачът извършващ превоз за собствена сметка /както е било в случая/ да притежава и карта за квалификация на водача. От представеното удостоверение от водача от 03.05.2015г. се установява, че водачът е преминал периодично обучение, което е условие за издаване на карта за квалификация. Към момента на проверката обаче на водача все още не била издадена Карта за квалификация на водача. При това положение същият действително е извършвал превоз без този изискуем документ. Фактът, че е имал удостоверение за професионална компетентност не променя посоченият извод, тъй като именно Картата за квалификация на водача е документът, който водачът следва да има за да извършва превози. Извършвайки процесния превоз без такава карта, той е нарушил изискванията на чл.2, ал.1  от Наредбата. Затова и правилно е прието, че жалбоподателят, в качеството си на водач, е извършвал превоз без да има изискуем документ  по смисъла на чл.93, ал.1, т.1 от ЗДвП и правилно жалбоподателят е санкциониран на основание този текст. От субективна страна според съда жалбоподателят е действал умишлено, тъй като е съзнавал обстоятелствата ангажиращи отговорността му – че не притежава изискуемата карта за квалификация. Наложеното му наказание е определено в абсолютния законов размер и не може да се поставя въпрос за намаляването му. Според съда в случая не може да се говори за маловажност на случая, тъй като става дума за съществено нарушение, свързано с недостатъчно сериозно отношение към нормативните изисквания. Този тип нарушения явно се подценяват от водачите, поради което и подходът спрямо тях изисква повишена строгост, за да се постигне осуетяването им в бъдеще.

              Поради изложеното наказателното постановление следва да се потвърди като правилно и законосъобразно. Воден от изложеното Съдът

                                                    

                                                               Р     Е     Ш     И :

           ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 37-0000300 от 07.06.2016 г.  на Началник на ОО “АА” гр. Разград, с което за нарушение на чл.2, ал.1  от Наредба №41 /04.08.2008г. на МТ и на основание чл.93, ал.1, т.1, от Закона за автомобилните превози на жалбоподателя Б.Д.Т. *** е наложено административно наказание глоба в размер на 1500 лв.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски Административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                       

                                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: