Р Е Ш Е Н И Е

 

 

                                        2016     година                             град   Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                  наказателен състав

На   тринадесети септември                                                          2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

 

Секретар: П.Т.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

АН дело №  783  по описа за 2016 година

 

Р  Е  Ш  И:

 

         ПРИЗНАВА  нарушителя И.Т.Т. – роден на 15.12.1995 г. в гр. Русе, живущ в гр. Русе, български гражданин, със средно образование, учащ 2 курс на РУ Ангел Кънчев, неженен, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 11.09.2016 г. в гр. Разград на стадион “Лудогорец Арена” е извършил проява на спортно хулиганство по см. на чл. 21 ЗООРПСМ, която непристойна проява нарушава обществения ред, но не съставлява престъпление по НК, поради което и на основание чл.25, ал.1 ЗООРПСМ, МУ НАЛАГА административно наказание “ГЛОБА” в размер на 300 лева.

    На основание чл.35, ал.2 ЗООРПСМ, препис от решението да се изпрати на ТД НАП – Варна, офис Разград.

    На основание чл.35, ал.4 от ЗООРПСМ препис от решението да се изпрати на ОД МВР – Разград за въвеждане на информацията в Единния автоматизиран регистър.

              РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

МОТИВИ към решение № 496/13.09.2016г. по АНД № 783/2016г. на РРС.

Производството е по реда на чл.32 и сл. от ЗООРПЪМ.

Постъпил е акт за констатиране на проява на футболно хулиганство, в който се сочи, че на 11.09.2016г. около 21.47ч. в гр.Разград на стадион Лудогорец арена, находящ се на ул.В.Левски № 34, лицето И.Т., като зрител в сектор „А” на футболна среща между отборите на ПФК Дунав гр.Русе и ПФК ЦСКА-София гр.София извършва непристойна проява, нарушаваща обществения ред на територията на спортното съоръжение, изразяваща се в: Преодолява преградно приспособление /парапет/ и нахлува на спортния терен, с което виновно е нарушил чл.21 от ЗООРПСМ.

Нарушителят се явява в с.з., като не оспорва фактическите обстоятелства, изложени в акта, признава се за виновен и съжалява за случилото се, като моли за минимално наказание.

РП-Разград уведомени по телефона за образуваното дело, не се явява представител и не заявява становище.

Разградският районен съд, след като съобрази представените писмени и гласни доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 11.09.2016г. за времето от 21.15ч до 23.00ч. в гр.Разград на стадион Лудогорец арена бил проведен футболния мач от VI кръг на Първа лига между отборите на ПФК Дунав гр.Русе и ПФК ЦСКА-София гр.София. Около 21.47ч. след отбелязване на втория гол за отбора на Дунав-Русе, на футболния терен откъм сектор А на стадиона, нахлуло лицето И.Т., което се поздравило с футболистите на Дунав Русе, след което се прибрало на трибуната. За да изскочи на терена същия прескочил парапета, поставен и разделящ сектор А с футболния терен. 

Въз основа на изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Описаната по-горе фактическа обстановка, съдът намира за безспорно установена, с оглед на събраните по делото доказателства- обясненията на нарушителя, показанията на свидетелите Ц., И., записите от монтираната видеокамера, справка от ЕАР АИС Спортни хулигани към НИЦССМ-МВР. Всички те безспорно установяват, че с действията си Т. е осъществила от обективна и субективна страна състава на административното нарушение по чл.21 от ЗООРПСМ, а именно спортно хулиганство, изразяващо се в нахлуване на футболния терен по време на футболната среща между ПФК Дунав гр.Русе и ПФК ЦСКА-София гр.София. По този начин същият е нарушил обществения ред, свързан с провеждане на спортното събитие, като деянието му не съставлява престъпление по смисъла на НК, извършена е умишлено и следва да носи отговорност по специалния закон.

Съдът намира, че съответно на извършеното от нарушителя деяние се явява по-лекото от алтернативно предвидените в ЗООРПСМ наказания, а именно глоба в размер на 300 лв. Предвид факта, че нарушителят Тодоров не е извършвал друга проява на спортно хулиганство, осъзнаването на извършеното, съдът намира, че не следва да му налага принудителна административна мярка по смисъла на чл.41 от закона. По този начин ще бъдат постигнати в най-пълна степен целите на наказанието и най-вече специалната превенция.

По изложените съображения, съдът постанови решението си.

 

 

Районен съдия: