П Р И С Ъ Д А

 

                                            2016 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав На        тридесети     септември                              2016  година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:  НИКОЛАЙ Б.

                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  И.Ц.

                                                                       Р.Г.

                                     

Секретар:  Ж.Р.

Прокурор:           СЕВЕРИНА МОНЕВА                                                Като разгледа докладваното от съдията

НОХ   дело       661   по описа за   2015  година

 

П Р И С Ъ Д И:

        

ПРИЗНАВА подсъдимата С.Н.Д., ЕГН **********, родена на *** г. в гр. Кубрат, с българско гражданство, средно образование, разведена, безработна, неосъждана, адрес ***, ЗА ВИНОВНА  в   това,  че на 05.08.2014г. в гр.Разград, в качеството си на длъжностно лице- „специалист обслужване на клиенти” в структура: „Регион банкиране на дребно - Русе”, подструктура: Филиал Разград, звено: месторабота Магазин „Технополис” при „УниКредит Булбанк” АД-гр. София, след предварителен сговор с В.И.Г. *** като съизвършител и с Т.С.Ц. *** като помагач, действайки като съизвършител е присвоила чужди пари - сумата от 118 500.00 лева, собственост на „Г.” ЕООД- гр. Стара Загора*******, представлявано от Г.Н.И. ***, чрез касово плащане на сумата от сметка с IBAN: ***, които са били връчени в това й качество и поверени й да ги пази и управлява, като длъжностното присвояване е в големи размери и за улесняването му е извършила и други престъпления, за които по закон не се предвижда по-тежко наказание, а именно:

             - престъпление по чл.310, ал.1 във вр. с чл.309, ал.1 във вр. с чл. 20, ал. 2 и ал. 4 от НК: за това, че на 05.08.2014г. в гр.Разград в качеството си на длъжностно лице „специалист обслужване на клиенти” в структура: „Регион банкиране на дребно-Русе”, подструктура: Филиал Разград, звено: месторабота Магазин „Технополис” при „УниКредит Булбанк”АД- гр.София, в кръга на службата си, в съучастие като съизвършител с В.И.Г. – съизвършител и Т.С.Ц. – помагач, е съставила неистински частен документ  /неистински в частта  на „Подпис на лице, упълномощено да получи сумата”/-  нареждане разписка (разпечатка от информационната система на банката) до „УниКредит Булбанк” АД от 05.08.2014г., на който бил придаден вид, че представлява волеизявление на С.Н.И. до „УниКредит Булбанк” АД от сметка с IBAN: *** “Г.***”ЕООД-Стара Загора да му бъде изплатена в брой сумата от 118 500.00 лева и го е употребила, за да докаже, че съществува основание за намаляване на салдото по сметката, че съществува правото на лицето като упълномощено такова да се разпорежда със средствата по сметката и че то е получило сумата в брой, и

             - престъпление по чл.316 във вр. чл.308, ал.2 във вр. с чл. 20, ал. 2 и ал. 4 от НК: за това, че на 05.08.2014г. в гр.Разград в офис на „УниКредит Булбанк” АД, находящ се в магазин „Технополис”, в съучастие като съизвършител с В.И.Г. – съизвършител и Т.С.Ц. – помагач, съзнателно се е ползвала от неистински официален документ – лична карта №*****, на която е придаден вид, че е издадена от ОДМВР-гр.Стара Загора на името на С.Н.И., като приложила ксерокопие на същата към документите свързани с осъществяване на банкова операция „теглене на парична сума” от сметка с IBAN: ***  “Г.***”ЕООД- Стара Загора в „УниКредит Булбанк” АД, като от нея за самото съставяне на неистинския официален документ не може да се търси наказателна отговорност  - престъпление по чл. 202, ал. 2, т. 1 и ал. 1, т. 1 и т. 2 във вр. с чл. 201 /като е извършила и престъпление  чл. 310, ал. 1 във вр. с чл. 309, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 и ал. 4 и чл. 316 във вр. чл. 308, ал. 2 вр. с чл.20, ал.2 и ал.4  от НК/   във вр. с чл. 20, ал. 2  от НК поради което и на основание чл. 54 и чл. 36  от НК  й налага наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на  ПЕТ ГОДИНИ, което НА ОСНОВАНИЕ чл. 65 ал.3 вр. чл.59 ал.1 от ЗИНЗС  да изтърпи при първоначален „ОБЩ” режим в затворническо заведение от открит тип.

         НА  основание чл. 202 ал.3 вр. чл.37 ал.1 т.7 вр. чл.49 ал.2 от НК НАЛАГА на подс. С.Н.Д., ЕГН **********  наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАЖНЯВА определена професия и дейност, свързани с управление, пазене и разпореждане с чуждо имущество” за срок от ОСЕМ ГОДИНИ.

ПРИЗНАВА подсъдимият В.И.Г., ЕГН **********, роден на ***г. в гр. Варна, с българско гражданство, висше образование, женен, безработен, осъждан, постоянен адрес:***  за ВИНОВЕН в това, че на 05.08.2014г. в гр.Разград,  след предварителен  сговор със  С.Н.Д. *** като съизвършител и Т.С.Ц. *** като помагач, действайки като съизвършител  е присвоил чужди пари - сумата от 118 500.00лева, собственост на „Г.***” ЕООД- гр.Стара Загора*******, представлявано от Г.Н.И. ***, чрез касово плащане на сумата от сметка с IBAN: ***, които са били връчени на С.Н.Д. в качество й на  длъжностно лице - „специалист обслужване на клиенти” в структура: „Регион банкиране на дребно-Русе”, подструктура:Филиал Разград, звено: месторабота Магазин „Технополис” при „УниКредит Булбанк”АД-гр.София, и поверени й да ги пази и управлява, като длъжностното присвояване е в големи размери и за улесняването му е извършил и други престъпления, за които по закон не се предвижда по-тежко наказание, а именно:

- престъпление по чл.309, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 и ал.4 от НК: за това, че на 05.08.2014г. в гр.Разград в съучастие като съизвършител със С.Н.Д.– съизвършител и Т.С.Ц. – помагач е съставил неистински частен документ  /неистински в частта  на „Подпис на лице, упълномощено да получи сумата”/-  нареждане разписка (разпечатка от информационната система на банката) до „УниКредит Булбанк” АД от 05.08.2014г., на който бил придаден вид, че представлява волеизявление на С.Н.И. до „УниКредит Булбанк” АД от сметка с  IBAN: ***  “Г.***”ЕООД-Стара Загора да му бъде изплатена в брой сумата от 118 500.00 лева и го е употребила, за да докаже, че съществува основание за намаляване на салдото по сметката, че съществува правото на лицето като упълномощено такова да се разпорежда със средствата по сметката и че то е получило сумата в брой,  и

- престъпление по чл.316 във вр. чл.308, ал.2 във вр. с чл.20, ал.2 и ал.4 от НК: за това, че на 05.08.2014г. в гр.Разград в офис на „УниКредит Булбанк” АД, находящ се в магазин „Технополис”, съзнателно се е ползвал от неистински официален документ – лична карта №*****, на която е придаден вид, че е издадена от ОДМВР-гр.Стара Загора на името на С.Н.И., като я е представил пред С.Н.Д., в качество й на длъжностно лице- „специалист обслужване на клиенти” при „УниКредит Булбанк”АД и в кръга на службата ѝ, която направила ксерокопие на същата и го приложила към документите, свързани с осъществяване на банкова операция „теглене на парична сума” от сметка с IBAN: ***  “Г.***”ЕООД- Стара Загора в „УниКредит Булбанк” АД, като от него за самото съставяне на неистинския официален документ не може да се търси наказателна отговорност,

             -  престъпление по чл.202, ал.2, т.1, ал.1, т.1 и т. 2 във вр. с чл.201 от НК, /като са извършени престъпления по   чл. 309, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 и ал.4 и чл.316 във вр. чл.308, ал.2 вр. с чл.20, ал.2 и ал.4   от НК/  във вр. с чл.20, ал.2 и ал.4 от НК,  поради което и на основание чл. 54 и чл.36 от НК  му налага наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на  ЧЕТИРИ ГОДИНИ , което да изтърпи при първоначален „СТРОГ” режим в затворническо заведение  от закрит тип.

            НА  основание чл. 202 ал.3 вр. чл.37 ал.1 т.7 вр. чл.49 ал.2 от НК НАЛАГА на подс. В.И.Г., ЕГН **********   наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАЖНЯВА определена професия и дейност, свързани с управление, пазене и разпореждане с чуждо имущество” за срок от СЕДЕМ  ГОДИНИ.

               ПРИЗНАВА подсъдимият В.И.Г., ЕГН **********  ЗА ВИНОВЕН  в това,  че  на 26.08.2014г. в гр. Търговище без надлежно разрешително е държал високорискови наркотични вещества -  0,03грама кокаин на обща стойност 2,40 лева, като случая е маловажен- престъпление по чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3, пр.2, т.1 от НК, поради което и на основание чл. 54 и чл.36 от НК му налага наказание „ГЛОБА” в размер на ТРИСТА ЛЕВА.

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 23 ал.1 от НК определя на подс. В.И.Г., ЕГН **********   едно общо наказание в размер на най-тежкото от тях, а именно „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на  ЧЕТИРИ ГОДИНИ , което да изтърпи при първоначален „СТРОГ” режим в затворническо  заведение  от закрит тип.

          НА ОСНОВАНИЕ  чл. 23 ал.2 от НК  ПРИСЪЕДИНЯВА към така определеното общо наказание наказанието „ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАЖНЯВА определена професия и дейност, свързани с управление, пазене и разпореждане с чуждо имущество” за срок от СЕДЕМ  ГОДИНИ.

          НА ОСНОВАНИЕ чл. 23 ал.3 НК  ПРИСЪЕДИНЯВА ИЗЦЯЛО  към така определеното общо наказание и наказанието „ГЛОБА” в размер на  ТРИСТА ЛЕВА.

ПРИЗНАВА  подсъдимата Т.С.Ц., ЕГН **********, родена на *** ***, с българско гражданство, средно образование, неомъжена, безработна, осъждана постоянен адрес:***  за ВИНОВНА в това, че за времето от месец юли 2014 г. до 05.08.2014г. в гр. Търговище и гр. Разград, след предварителен сговор със С.Н.Д. *** и В.И.Г. *** двамата като съизвършители, а тя действайки като помагач умишлено ги е улеснила чрез съвети, разяснения, отстраняване на спънки и набавяне на средства, за да присвоят чужди пари - сумата от 118 500.00лева, собственост на „Г.****” ЕООД- гр.Стара Загора*******, представлявано от Г.Н.И. ***, чрез касово плащане на сумата от сметка с IBAN: ***, които са били връчени на С.Н.Д. в качество й на длъжностно лице - „специалист обслужване на клиенти” в структура: „Регион банкиране на дребно-Русе”, подструктура:Филиал Разград, звено: месторабота Магазин „Технополис” при „УниКредит Булбанк”АД-гр.София, и поверени й да ги пази и управлява, като длъжностното присвояване е в големи размери и за улесняването му са извършили и други престъпления, за които по закон не се предвижда по-тежко наказание, а именно:

- престъпление по чл. 310, ал. 1 във вр. с чл.309, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 и ал.4 от НК за С.Н.Д. - действайки в качество й на длъжностно лице - „специалист обслужване на клиенти” в структура: „Регион банкиране на дребно-Русе”, подструктура:Филиал Разград, звено: месторабота Магазин „Технополис” при „УниКредит Булбанк”АД-гр.София и по чл.309, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 и ал.4 от НК за В.И.Г.: за това, че на 05.08.2014г. в гр.Разград в съучастие като съизвършители, ги е улеснила за съставянето на неистински частен документ  /неистински в частта  на „Подпис на лице, упълномощено да получи сумата”/-  нареждане разписка (разпечатка от информационната система на банката) до „УниКредит Булбанк” АД от 05.08.2014г., на който бил придаден вид, че представлява волеизявление на С.Н.И. до „УниКредит Булбанк” АД от сметка с  IBAN: ***  “Г.***”ЕООД-Стара Загора да му бъде изплатена в брой сумата от 118 500.00 лева и са го употребили за да се докаже, че съществува основание за намаляване на салдото по сметката, че съществува правото на лицето като упълномощено такова да се разпорежда със средствата по сметката и че то е получило сумата в брой,  и

- престъпление по чл.316 във вр. чл.308, ал.2 във вр. с чл.20, ал.2 и ал.4 от НК: за това, че на 05.08.2014г. в гр.Разград в офис на „УниКредит Булбанк” АД, находящ се в магазин „Технополис”, съзнателно са се ползвали от неистински официален документ – лична карта № *****, на която е придаден вид, че е издадена от ОДМВР-гр.Стара Загора на името на С.Н.И., като В.И.Г. я е представил пред С.Н.Д., в качество й на длъжностно лице- „специалист обслужване на клиенти” при „Уникредит Булбанк”АД и в кръга на службата ѝ, която направила ксерокопие на същата и го приложила към документите свързани с осъществяване на банкова операция „теглене на парична сума” от сметка с IBAN: ***  “Г.***”ЕООД- Стара Загора в „УниКредит Булбанк” АД, като от тях за самото съставяне на неистинския официален документ не може да се търси наказателна отговорност -  престъпление по чл.202, ал.2, т.1, ал.1, т.1 и т. 2 във вр. с чл.201 от НК / като са извършени престъпления по чл.   310, ал. 1 във вр. с чл. 309, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 и ал.4 и чл.316 във вр. чл.308, ал.2 вр. с чл.20, ал.2 и ал.4  от НК/,  във вр. с чл.20, ал.2 и ал.4 от НК, поради което и на основание чл. 54 и  чл. 36 от НК  й налага наказание  „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ШЕСТ ГОДИНИ, което да изтърпи при първоначален „СТРОГ” режим в затворническо  заведение от закрит тип.

            НА  основание чл. 202 ал.3 вр. чл.37 ал.1 т.7 вр. чл.49 ал.2 от НК НАЛАГА на подс. Т.С.Ц., ЕГН **********    наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАЖНЯВА определена професия и дейност, свързани с управление, пазене и разпореждане с чуждо имущество” за срок от ДЕВЕТ   ГОДИНИ.

Веществени доказателства по делото:

- мъжки тъмно сини дънки с надпис „Zara Denim“; мъжки черен костюм /сако и панталон/; 4 бр. снимки на мъж, еднакви в хартиена опаковка;  чифт мъжки черни обувки – 40-ти номер  след влизане в сила на присъдата да бъдат върнати на правоимащите лица.

- Удостоверение от Търговски регистър с изх. №  20140801/130442/01.08.14г.;  2бр. разпечатки от екран на компютър;  СД R 700  с № fux3122941448T16;  Клише от гума за печат с надпис „Геонед“ЕООД с пластмасова дръжка; флаш памет „Data Traveler 100G2“;  хард диск от системата за видеонаблюдение на магазин „Технополис“;  тъмно кафяво на цвят влакно,  се отнемат в полза на държавата  като   след влизане в  сила на присъдата същите да останат по делото.

ОСЪЖДА подсъдимите С.Н.Д., ЕГН **********, В.И.Г., ЕГН ********** и Т.С.Ц., ЕГН ********** солидарно  да заплатят по сметка на ОД МВР гр. Разград сумата  2231,24 (две хиляди двеста тридесет и един лева и двадесет и четири стотинки) лева, представляваща разноски на досъдебното производство.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                           

 

         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1 .                           2.