П Р О Т О К О Л

 

 

2016 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   дванадесети септември                                                            2016 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ И.

                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Н.Д.

                                                                            В.Б.

 

 

Секретар: Г.М.

Прокурор: ЛЮБОМИР ГЕОРГИЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 623 по описа за 2016 година

 На именното повикване в 09.30 часа, се явиха:

 

ЗА РРП се явява прокурор Георгиев.

ПОДСЪДИМАТА К.И.О. редовно призована, явява се лично, и със защитник адв. Н.М. *** от досъдебното производство.

ПОСТРАДАЛОТО ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ НОИ гр. София призовани чрез процесуалния си представител юриск. С.В., явява се лично юриск. В. редовно призована.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. М.: Да се даде ход на делото.

ЮРИСК. В.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ

                    О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

СНЕМА самоличността на подсъдимата.

К.И.О., родена на *** ***, бълг. гражданка, с основно образование, омъжена, работеща, неосъждана, ЕГН **********.

ПОДСЪДИМАТА: Получила съм препис от обв. акт.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи. По доказателствата, представям споразумението, което междувременно сме сключили с подсъдимата предвид възстановяването на щетата и предлагам съдебното следствие да продължи по реда на глава 29 от НПК.

АДВ. М.: Възстановили сме междувременно щетите, посочени в обв. акт. Нямаме искания за отводи. Постигнали сме споразумение, което представяме и моля да одобрите.

ЮРИСК. В.: От името на пострадалото юридическо лице заявявам, че са възстановени на НОИ причинените от престъплението имуществени вреди на 12.07.2016 година, и не възразявам срещу междувременно сключеното споразумение.

С ОГЛЕД изявлението на страните, съдът

                    О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ по реда на глава 29 от НПК.

ДОКЛАДВА постъпилото споразумение.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Считам, че същото не противоречи на закона и морала, и моля да го одобрите.

АДВ. М.: Моля да одобрите сключеното между нас споразумение, тъй като същото не противоречи на закона и морала.

ПОДСЪДИМАТА: Разбирам в какво съм обвинена. Признавам се за виновна. Разбирам последиците от споразумението. Съгласна съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ не предлага промени в споразумението, поради което вписва следния окончателен вариант на същото на основание чл. 382, ал. 6 НПК:

Настоящото споразумение касае ДП  № 330-ЗМ-87/16 г. по описа на ОД на МВР гр. Разград,   образувано и водено срещу подсъдимата К.И.О., за това, че:

В периода от 04.07.2011 г. до 30.04.2012 г. включително, в гр. Разград и в с. Дянково, обл. Разград, действайки в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – експертно решение № 1208/10.06.2011 г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“ гр. Разград, представен на 04.07.2011 г. пред служител на РУ „Социално осигуряване“ гр. Разград /сега ТП на НОИ гр. Разград/, е получила без правно основание чуждо движимо имущество – пари, на обща стойност 2 300,62 лв., представляващи изплатени лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване, и лична социална пенсия за инвалидност, собственост на НОИ гр. София, с намерение да го присвои, като до приключване на съдебното следствие пред първоинстанционния съд полученото имущество е било заместено  – престъпление по чл. 212б, ал. 1, т. 1, във вр. с чл. 212, ал.1 , пр. 2, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК

Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс. О. е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 212б, ал. 1, т. 1, във вр. с чл. 212, ал.1 , пр. 2, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

Приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс. О., на основание чл.54, ал. 1 от НК – ТРИ МЕСЕЦА „Лишаване от свобода”, чието изпълнение, на основание чл.66, ал.І от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

Възпитателната работа по отношение на подс. О. се възлага на РИ при РУП по местоживеенето му.

Веществените доказателства по делото – Експертно решение № 1280/10.06.2011 г., на което е придаден вид, че е издадено от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св. Иван Рилски“ АД гр. Разград, представляващо неистински официален документ, на основание чл. 53, ал. 1, б.- «а» от НК се отнема в полза на Държвата, и следва да остане приложено към делото.

Заявление № МП-10204/04.07.2011 г., заявление № МП-10205/04.07.2011 г., предоставени от директора на ТП на НОИ гр.Разград, следва да се върнат на ТП на НОИ гр. Разград, като заверени копия от същите останат приложени към делото.

Разноските по делото, в размер на 224,25 /двеста двадесет и четири лева и 25 ст./  лева лева се ВЪЗЛАГАТ на подсъдимата О., платими по сметка на ОД на МВР гр. Разград.

 

                                                  РАЙОНЕН  ПРОКУРОР:……………

                                                                                        /Л. ГЕОРГИЕВ/

 

 

ПОДСЪДИМ:………..                                       

       /К. О./                     

 

 

 

ЗАЩИТНИК:………………

               /адв. Н. М./

 

 

 

СЪДЪТ след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала

                              О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между К.И.О., родена на *** ***, с адрес ***, бълг. гражданка, с основно образование, омъжена, работеща, неосъждана, ЕГН ********** - подсъдима, представлявана от защитника си - адв. Н. М. ***, представлявана от  прокурор Л. Георгиев, съгласно което:

ПОДСЪДИМАТА К. ИБМРЯМ О. се признава за ВИНОВНА в това, че в периода от 04.07.2011 г. до 30.04.2012 г. включително, в гр. Разград и в с. Дянково, обл. Разград, действайки в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – експертно решение № 1208/10.06.2011 г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“ гр. Разград, представен на 04.07.2011 г. пред служител на РУ „Социално осигуряване“ гр. Разград /сега ТП на НОИ гр. Разград/, е получила без правно основание чуждо движимо имущество – пари, на обща стойност 2 300,62 лв., представляващи изплатени лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване, и лична социална пенсия за инвалидност, собственост на НОИ гр. София, с намерение да го присвои, като до приключване на съдебното следствие пред първоинстанционния съд полученото имущество е било заместено  – престъпление по чл. 212б, ал. 1, т. 1, във вр. с чл. 212, ал.1 , пр. 2, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, като й се налага наказание при условията на чл. 54, ал. 1 от НК ТРИ МЕСЕЦА „Лишаване от свобода”, чието изпълнение, на основание чл.66, ал.І от НК,  отлага за изпитателен срок от 3 години.

Възпитателната работа по отношение на подс. О. възлага на РИ при РУП по местоживеенето му.

Веществените доказателства по делото – Експертно решение № 1280/10.06.2011 г., на което е придаден вид, че е издадено от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св. Иван Рилски“ АД гр. Разград, представляващо неистински официален документ, на основание чл. 53, ал. 1, б.- «а» от НК отнема в полза на Държавата, и да остане по делото.

Заявление № МП-10204/04.07.2011 г., заявление № МП-10205/04.07.2011 г., предоставени от директора на ТП на НОИ гр.Разград, да се върнат на ТП на НОИ гр. Разград, като заверени копия от същите останат приложени към делото.

ОСЪЖДА подсъдимата да заплати по сметка на ОД на МВР гр. Разград за разноски по делото на досъдебното производство сумата от 224,25 /двеста двадесет и четири лева и 25 ст./  лева.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД  № 623/2016 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 10.13 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                 2.