П Р О Т О К О Л

 

 

2016 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На деветнадесети септември                                              2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                                                                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

                                                               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

Секретар: Г.А.

Прокурор: СЕВЕРИНА МОНЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 774    по описа за 2016 година

На именното повикване в 10,00  часа, се явиха:

 

ЗА РРП прокурор Монева.

ПОДСЪДИМИЯТ се явява.

СВИДЕТЕЛЯТ Диан В. не се явява.

СВИДЕТЕЛЯТ А.З. се явява.

ПРОКУРОРЪТ: Няма процесуални пречки за даване ход на делото. Представям списък за призоваване на лицата, и че е връчен   обвинителния акт на  подсъдимия, както  и служебна справка, кога е изтърпял наказанието.

ПОДСЪДИМИЯТ: Искам да ползвам адвокатска защита. Искам да ми бъде назначен служебен защитник, не мога да си ангажирам сам адвокат.

ПРОКУРОРЪТ: С оглед изявлението на подсъдимия, че желае да се ползва от защита и, че това е негово процесуално право считам, че ход на делото в днешното съдебно заседание не следва да се дава и да му се назначи служебен защитник.

ПОДСЪДИМИЯТ:  Желая делото да приключи със споразумение  или по реда на съкратеното съдебно следствие.

С ОГЛЕД волята на подсъдимия производството по делото да приключи по реда на съкратеното съдебно следствие или със споразумение, Съдът освобождава свидетелят от залата.

С ОГЛЕД волята на подсъдимия да има защитник,  и доколкото същият твърди, че не може сам са си ангажира, следва да се уведоми АК – Разград за определяне на защитник с оглед на това, Съдът

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА почивка от 40 минути.

СЛЕД дадената почивка заседанието продължава в 11,40 ч. с участието на прокурора и подсъдимият.

В залата се явява адв. Н. П. определена за служебен защитник на подсъдимия от АК – Разград.

СЪДЪТ

         О П Р Е Д Е Л И:

НАЗНАЧАВА адв. Попова за служебен  защитник на подсъдимият Д.М.Д..

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. П.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

СНЕМА самоличността на подсъдимия

Д.М.Д. роден на *** ***, у. ***, български гражданин, със средно образование,  безработен, разведен, работи, осъждан, ЕГН  **********. Получил съм препис от обвинителния акт

СЪДЪТ разяснява правата на страните в процеса.

ПРОУРОРЪТ: Нямам искания за отводи и по доказателствата. Да се приложат представените преди почивката писмени доказателства. Представям споразумение и моля за промяна реда на съдебното следствие и същото да протече по реда на глава 29 от НПК, тъй като се сключи споразумение  между РРП, подсъдимият и неговият защитник.

АДВ. П.: Няма да соча доказателства, нямам възражения срещу състава. Същевременно сключихме споразумение с РРП и моля производството да протече по реда на глава 29 от НПК.

СЪДЪТ

                   О П Р Е Д Е Л И:

         СЪДЪТ преминава към разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК.

ПРИЕМА представените от прокурора писмени доказателства.

СЪДЪТ докладва  представеното споразумение за решаване на делото в съдебното производство.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

АДВ. ПОПОВА: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ счете делото за изяснено от фактическа страна и

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ПРОКУРОРЪТ: Моля да одобрите така сключеното между  РРП, подсъдимият и неговият защитник. Същото не противоречи на закона и морала, а определеното наказание би постигнало целите визирани в чл. 36 от НК. Считам, също така във връзка с определеното наказание, че е възможно прилагането на условното осъждане в настоящия случай, макар, че подсъдимия е бил осъждан на лишаван от свобода, по които присъди не е реабилитиран по право, но от изтърпяване на наказанието по тези присъди е изтекъл абсолютният срок по чл. 82, ал. 1, т. 4 от НПК, а именно 5 години, тъй като наложеното му наказание лишаване от свобода е било по-малко от 3 години. В този срок видно от справката за съдимост, подсъдимият не е извършил ново умишлено престъпление от общ характер, поради което следва да се приложи чл. 88а от НК и да се счете, че осъждането и последиците му са заличени независимо  от предвидените в    друг закон или указ и същият се счита за неосъждан. Същият има още една присъда, с която обаче му е наложено наказание Пробация, което не е пречка да бъде приложен чл. 66, ал. 1 от НК, и която присъда  прави деянието повторно по настоящият текст, тъй като е престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК. Предвид на това моля да се произнесете с определение в този смисъл.

АДВ. П.:  Моля да одобрите сключеното между РРП и подзащитният ми и мен споразумение, тъй като същото не противоречи на закона и морала.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ  намира, че представеното споразумение не противоречи на закона и морала. Доколкото се поставя въпросът за реабилитация на подсъдимия по предходна присъда,  а именно наказанието по НОХД № 668/2001 г. на РРС и приведената в сила присъда по предходно осъждане, то подсъдимият е освободен предсрочно, с определение на ОС – Плевен, влязло в сила на 02.11.2006 г., като определеният изпитателен срок от 6 месеца, който е изтекъл в началото на м. май 2007 г. С изтичането на 5 г. срок, тест в началото на м. май 2012 г. подсъдимият е бил реабилитиран по тези осъждания на основание чл. 88а от НК, тъй като в този период не е извършил ново престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода. В последствие подсъдимият е извършил такова деяние, като му е наложено наказание Пробация,  но вече след като е бил реабилитиран по реда на чл. 88а от НК, по посочените осъждания,        с които му е наложено наказание лишаване от свобода, поради това  съдът намира, че остава изводът, че по предходното осъждане лишаване от свобода подсъдимият е реабилитиран и няма пречка по настоящото дело, отново    да се приложи        институтът на условното осъждане. Съдът намира,че  прилагането на условното осъждане в  конкретния случай не противоречи на закона и морала, поради което  

                   О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА  сключеното между Д.М.Д. роден на *** ***, у. ****, български гражданин, със средно образование,  безработен, разведен, работи, осъждан, ЕГН  ********** - подсъдим, представляван от защитника си адв. Н. П.   – АК – Разград от една страна  и РП-Разград представлявана от прокурор С. МОНЕВА от друга споразумение, съгласно което:

ПОДСЪДИМИЯТ Д.М.Д. се признава ЗА ВИНОВЕН в това, че на 02.09.2016 г. в землището на гр. Цар Калоян, обл. Разград, е управлявал МПС – лек автомобил   „Пежо 206“ с рег. № *****, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 2,10 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за деяние по чл. 343б, ал. 1 от НК, а именно с протоколно определение, с което е одобрено споразумение № 486/2012 г. по НОХД № 664/2012 г. по описа на Районен съд - Разград – престъпление по чл.343б, ал. 2  НК.

 СТРАНИТЕ приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс. Д. Д., на основание чл. 381, ал. 4 от НПК, при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК – 11 месеца „Лишаване от свобода”, изтърпяване на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за изпитателен срок от 3 години.

НА основание чл.55, ал.3 от НК страните приемат на подс. Д. Д., да не се налага по-лекото наказание глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева, предвидено наред с наказанието лишаване от свобода за престъплението по чл. 343б, ал. 2 от НК.

НА основание чл. 343г във вр. с чл. 343б, ал. 2 от НК на подс. Д. Д. се налага наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 2  години, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК се зачита времето, през което същият е бил лишен по административен ред от възможността да упражнява това право, считано от 02.09.2016 г.

РАЗНОСКИ по делото – няма.

СТРАНИТЕ подписват настоящото споразумение, като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

ПОДСЪДИМИЯТ Д.М.  Д. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

СЪДЪТ

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по делото.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в  11,18 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: