МОТИВИ  към решение № 475 постановено по АНД № 638/ 2016г. по описа на РС- Разград

 

Постъпило е Постановление от РП Разград, в което се сочи че производството е водено по чл. 296, ал. 1 от НК срещу  С.А.К.  ЕГН  **********  за това, че на  28.07.2016 г.   в гр. Разград,  не е изпълнил заповед за незабавна защита срещу домашно насилие от 18.07.2016г., издадена на основание Определение № 2275/18.07.2016 г. по гр.д. 1413/2016 г.  по описа на РС Разград, по силата на което е бил отстранен от обитаваното от Й. А. С. от гр. Разград жилище, находящо се в гр. Р. до произнасяне на съда с решение, като му е било забранено да приближава обитаваното от Й. А. С. жилище и местата за социални контакти и отдих.

Депозирано е предложение уличеното лице да бъде освободено от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание глоба.

В с.з. нарушителят К., редовно призован се явява лично. Признава вината си и фактите описани в обстоятелствената част на Постановлението, моли за минимално наказание.

Защитата на обвиняемия, намира обвинението за доказано по несъмнен начин, моли съда да определи на наказанието в минимален размер.

За РП Разград  в с.з.  участва представител – Прокурор Л. Георгиев, който поддържа предложението, като моли съда при определяне размера на наказанието да вземе предвид ниската степен на обществена опасност на деянието, чистото съдебно минало на обвиняемия и да определи наказание „ глоба „ към минимума.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: Обв. С.А.К. живеел на семейни начала със св. Й. А. С. в гр.Р.. През 2015г. между двамата започнали да възникват конфликти и скандали, поради което в Районен съд-гр.Разград било заведено гражданско дело № 1413/2016г. по Закона за защита от домашно насилие. С определение № 2275/18.07.2016г. по гр.дело № 1413/2016г., обв. К. бил отстранен от съвместно обитаваното  със  св. Й.   С.   жилище,   като   му   било забранено да приближава, както жилището, така и местата за социални контакти и отдих на св. С. Била издадена заповед за незабавна защита от домашно насилие от същата дата, която била връчена на обв. К. на 25.07.2016г. Въпреки издадената заповед за незабавна защита, обв. К. посетил жилището на 27.07.2016г., тъй като му били докарали дърва за огрев. Св. С. заявила на обв. К., че на следващия ден няма да я има в жилищно, тъи като ще ходи в rp. Рyce.

На 28.07.2016г. обв. К. ***, влязъл в къщата, преоблякал се, след което излязъл на двора и започнал да цепи докараните дърва за огрев. През това време св. С. била в гаража, но не се показала, като по този начин обв. К. не знаел, че тя е там. Св. С. по телефона се обадила на РУМВР - гр.Разград, като съобщила, че обв. К. е нарушил заповедта за незабавна защита. На место били изпратени свидетелите П. Д. и К. К. - служители на РУМВР-гр.Разград. При пристигането на адреса свидетелите установили, че няма звънец, поради което извикали по име св. С. Обв. К. отговорил на свидетелите, като им казал, че св. С. я няма. Полицейските служители поискали от обв. К. да се легитимира и той представил личната си карта, като заявил, че е собственик на имота. През това време виждайки полицейските служители, св. С. излязла от гаража. Тя казала на полицейските служители, че има издадена заповед за незабавна защита и след като извършили проверка в РУМВР-Разград полицейските служители отвели обвиняемия в сградата на РУМВР-Разград, където спрямо него било взето задържане за срок от 24 часа по реда на ЗМВР.

Обв. К. е неосъждан.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Деянието на обвиняемия е съставомерно по чл. 296, ал. 1 от НК. На 28.07.2016 г.   в гр. Разград,  не е изпълнил заповед за незабавна защита срещу домашно насилие от 18.07.2016г., издадена на основание Определение № 2275/18.07.2016 г. по гр.д. 1413/2016 г.  по описа на РС Разград, по силата на което е бил отстранен от обитаваното от Й. А. С. от гр. Разград жилище, находящо се в гр. Р. до произнасяне на съда с решение, като му е било забранено да приближава обитаваното от Й. А. С. жилище и местата за социални контакти и отдих.

От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл, като обвиняемият е съзнавал общественоопасния характер на извършеното, предвиждал е настъпването на вредните последици и е целял и искал тяхното настъпване. По този начин обв. К. е осъществил  от обективна и субективна страна състава на цитираното по-горе престъпление. В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото, находящи се в ДП № 1873 ЗМ - 434/2016г. по описа на РУМВР – Разград и приобщени по делото по реда на чл.283 от НПК – Съдебна заповед за незабавна защита от от 18.07.2016г., Определение № 2275/18.07.2016 г. по гр.д. 1413/2016 г.  по описа на РС Разград  и от показанията на свидетелите Й. С., П. Д. и К. К., Справка за съдимост, Характеристична справка за обвиняемия, Декларация.

С оглед предвиденото в този текст наказание, и необремененото съдебно минало на обв. К. и  възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и С.А.К.  ЕГН  **********, следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната му такава, а именно - глоба. Отчитайки превес на смекчаващите отговорността обстоятелства - чисто съдебно минало и самопризнания, съдът определи глобата към минималния й размер -  1000,00лв.

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

                                            

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: