Р Е Ш Е Н И Е

 

 

Номер  336                             30.09.2016  г.                 гр.Разград

 

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд на 29.09.2016 г. в публично заседание в състав:

Председател:  Атанас Христов

Секретар:  Г.М.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 1598 по описа за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Р  Е  Ш  И

 

ПРЕКРАТЯВА, на основание чл. 44, т.3 вр. чл. 50 СК, ГРАЖДАНСКИЯ БРАК, сключен брак 13.10.2001 г. в гр. Разград,  с Акт за сключен граждански брак № 183/2001г., между М.С.П. – ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***3 и Я.П.П., ЕГН **********,***, настоящ адрес Германия, С РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение, според което:

1. Предоставяме упражняването на родителските права върху детето С. Я. П.,  ЕГН ********** на майката, а на бащата определяме режим на лични отношения с него  всеки втори и четвърти съботен ден от 9 часа до 12 часа на неделята, една седмица по време на Коледните празници, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

2. Я.П.П. се задължава да заплаща на непълнолетното си дете С. Я. П.,  ЕГН ********** чрез неговата майка и законна представителка М.С.П.  по 600 лева месечна издръжка, считано от влизане на решението в сила, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

3. Ползуването на семейното жилище, находящо се в гр. Разград, обл Разградска, ж.к. **** бл. ** вх. ** ет. * ап. **  предоставяме на М.С.П. .

4. За в бъдеще жената ще носи предбрачното си фамилно име С..

 

ДЕЛБА НА СЪПРУЖЕСКАТА ИМУЩЕСТВЕНА ОБЩНОСТ

1. М.С.П. получава в дял и става единствен собственик на следния недвижим имот:

    САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ В СГРАДА с идентификатор 61710.504.151.1.16 (шестдесет и една хиляди седемстотин и десет, точка, петстотин и четири, точка, сто петдесет и едно, точка, едно, точка, шестнадесет) с предназначение ЖИЛИЩЕ, АПАРТАМЕНТ, с адрес гр. Разград, община Разград, област Разград, ж.к. „*****” бл.** (*****) , вход **, етаж ****, апартамент № *** по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със заповед № РД-18-37/ 10.03.2008.г на изпълнителния директор на АГКК, попадащ в сграда с № 1  (едно) разположена в поземлен имот с идентификатор  61710.504.151.1.40 (шестдесет и една хиляди седемстотин и десет, точка, петстотин и четири, точка, сто петдесет и едно, точка едно, точка, четиридесет), с площ 82,13 кв.м (осемдесет и две цяло и тринадесет стотни квадратни метра), състоящ се от дневна, спалня, разширена кухня и сервизни помещения, при съседни самостоятелни обекти: на същия етаж: № 61710.504.151.1.17,  № 61710.504.151.1.40; под обекта - няма; и над обекта - №  61710.504.151.1.19, заедно с прилежащото му избено помещение № 1 (едно) с полезна площ  3,54 кв.м ( три цяло петдесет и четири стотни квадратни метра), при съседи на избеното помещение: от ляво - избено помещение №2 (две) , от дясно - избено помещение №4 (четири) и от горе – първи жилищен етаж, ведно с 4,16% (четири цяло и шестнадесет стотни процента) идеални части от общите части на сградата и 8,17% (осем цяло и седемнадесет стотни процента) идеални части от правото на строеж върху мястото от 83,82 кв.м  (осемдесет и три цяло и осемдесет и две стотни квадратни метра). Данъчната оценка на имота е в размер на 13 406.50 лв.

2. За уравнение на дела си Я.П.П. се освобождава от задължението по договора за заем сключен с ОББ АД в размер на 26 000 лв за обезпечението на който е учредена ипотека върху имота в полза на банката-кредитор.

3. Придобитите през време на брака движими вещи, сме поделили извънсъдебно и доброволно.

4. Двамата декларираме, че нямаме претенции за издръжка един спрямо друг нито претенции върху влогове, акции, дялове в търговски дружества, собственост на другия съпруг.

С настоящото споразумение ликвидираме всички въпроси, свързани с прекратяването на брака ни и за в бъдеще никой от нас няма право на каквито и да било имуществени претенции спрямо другия.

С настоящото споразумение страните декларират, че са уредили всичките си отношения по гр.д. № 1598/16 г. по описа на РРС, включително и имуществените си отношения, протичащи от прекратяването на брака.

 

ОСЪЖДА М.С.П. – ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***3 и със съдебен адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на Районен съд – Разград,  сумата:

-              20.00 лв. /двадесет лева/ представляваща окончателна държавна такса за прекратяването на брака,

-              134.07 лв. /сто тридесет и четири лева и седем стотинки/  представляваща държавна такса в размер на 2 на сто върху стойността дела й,

-              5.00 лв. /пет лева/ представляваща държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА Я.П.П., ЕГН **********,***, настоящ адрес Германия, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на Районен съд – Разград, сумата:

-              20.00 лв. /двадесет лева/, представляваща окончателна държавна такса за прекратяването на брака,

-              134.07 лв. /сто тридесет и четири лева и седем стотинки/  представляваща държавна такса в размер на 2 на сто върху стойността дела му,

-              432 лв. /четиристотин тридесет и два лева/, представляваща държавна такса относно присъдената издръжка,

-              5.00 лв. /пет лева/ представляваща държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Да се изпратят съобщения до служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" на областно равнище, а относно допусната промяна на име – и на съответното бюро за съдимост, на осн. чл. 107, ал.1 от Правилника за администрацията в съдилищата.

Препис от решението да се връчи на страните.

Решението не подлежи на обжалване, на осн. чл. 330, ал.5 ГПК.

В едномесечен срок от постановяването на решението, страните могат да депозират искане пред Районен съд – Разград, съдът да допълни или да измени решението в частта му за разноските и държавните такси, на осн. чл. 248 ГПК.

 

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: