Р Е Ш Е Н И Е  

 

Номер 316                                          03.10.2016 г.                                      гр.Разград

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                                            състав

На  четиринадесети септември                                           две хиляди и шестнадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

секретар  Г.А.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№601 по описа за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

 

            Производството е по трудов спор с правно основание чл.22 ал.3  от КТ.

            Депозирана е искова молба от М.Б.Х., с кояуто е предявен иск срещу „Голд Стил текстил“ООД  за заплащане на сумата 826 лв., представляваща обезщетение по чл.222, ал.3 от КТ. Твърди, че е работела по трудово правоотношение при ответника, че на 10.06.2015 г. трудовото й правоотношение е прекратено, а с разпореждане на НОИ й е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст  ,считано от 15.05.2015 г., че претендираното обезщетение е в размер на две брутни трудови възнаграждения.

            Ответникът   е призован по реда на чл.50, ал.4 от ГПК и не е депозирал отговор.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, установи следната фактическа обстановка по делото: Ищцата е работила по трудово правоотношение при ответника от 24.07.2013 г. това трудово правоотношение е прекратено на 10.06.2015 г. на основание чл.325, ал.1 т.1 от КТ. Междувременно – на 15.05.2015 г. ищцата е придобила право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, според разпореждане №********** от 12.06.2015 г. на ПТ на НОИ Разград.   С последното допълнително споразумение между страните по трудовото правоотношение  - от 05.10.2015 г.е  уговорено месечно трудово възнаграждение в размер на 413 лв. Размерът на обезщетението по чл.224 от КТ, посочено в заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение  за срок от 9 дни е в размер на 168,95 лв.

            Въз онова на така установената фактическа обстановка, Съдът направи следните правни  изводи:             Предявеният иск за заплащане на сумата 826 лв., като обезщетение по чл.222, ал.3 от КТ е основателен и доказан. Същата разпоредба предвижда при прекратяване на трудовото правоотношение след като работника е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст да получи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срок от два месеца, независимо от това на какво основание е прекратено трудовото правоотношение.

            Претендираното от ищцата трудово възнаграждение е в размер на две основни заплати в размера, посочен в допълнителното споразумение към трудовия договор, поради което съдът счита, че искът следва да бъде уважен в целия размер.

            На основание чл.78 от ГПК ответникът дължи на ищцата направените от същата разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 150 лв.

            Ответникът следва да заплати по сметка на РРС и държавна такса върху размера на иска, но не по-малко от 50 лв. на основание т.1 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК. С оглед конкретния размер дължимата д.т. е 50 лв.

            Воден от гореизложеното, Разградския районен съд

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

 

            ОСЪЖДА „Голд Стил Текстил“ООД, ЕИК 202643901 със седалище гр.Разград и  адрес на управление Западна промишлена зона, ул.“Добрич“, №6  ДА ЗАПЛАТИ на М.Б.Х., ЕГН ********** *** сумата 826 лв. /осемстотин двадесет и шест лева/ обезщетение с правно основание чл.222, ал.3 от КТ, ведно със законната лихва от 28.03.2016 г. до окончателното изплащане на сумата, както и 150 лв. /сто и и петдесет лева/ разноски по делото.

            ОСЪЖДА Голд Стил Текстил“ООД, ЕИК 202643901 със седалище гр.Разгради  адрес на управление Западна промишлена зона, ул.“Добрич“, №6  ДА ЗАПЛАТИ  по сметка на РРС държавна такса в размер на 50  лв. /петдесет лева/.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването на страните.

 

 

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: