РЕШЕНИЕ

 

506                                 19.10.2016г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на петнадесети септември                                       две хиляди и шестнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №530 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Д.Ф.Б. ***, срещу Наказателно постановление  №16-1075-000332 от 11.04.2016г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р ПЪТНА ПОЛИЦИЯ, с което на жалбоподателя на основание чл.183, ал.4, т.8  от ЗДвП за нарушение на чл.98, ал.1, т.5  от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв и  на основание чл.183, ал.4, т.8 от ЗДвП за нарушение на чл.98, ал.1, т.6 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв. На основание Наредба № Iз-2539 на МВР са му отнети 12 контролни точки.  Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно и моли за отмяната му.   

В съдебното заседание на РРС жалбоподателят поддържа жалбата си.

Ответната страна Областна Дирекция на МВР – Разград не изпраща представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява   основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №16-1075-000332 от 11.04.2016г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р ПЪТНА ПОЛИЦИЯ на жалбоподателя на основание чл.183, ал.4, т.8  от ЗДвП за нарушение на чл.98, ал.1, т.5  от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв и  на основание чл.183, ал.4, т.8 от ЗДвП за нарушение на чл.98, ал.1, т.6 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв. На основание Наредба № Iз-2539 на МВР са му отнети 12 контролни точки.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Т642538/01.04.2016г. съставен от полицейски инспектор при ОДМВР гр. Разград на жалбоподателя затова, че последният на 26.02.2016г. в 15.24 часа в гр. Разград на ул. Кирил и Методий  като водач на лек автомобил «Хюндай Туксон» с рег. №*******, негова собственост,  е паркирал същия автомобил на пешеходна пътека, както и в зоната на кръстовище. Тези обстоятелства са отразени и в НП, като при квалификацията на нарушенията е прието, че жалбоподателят е извършил следните нарушения: 1. Спира за престой и паркиране върху или на по-малко от 5 метра от пешеходната пътека, с което виновно нарушил чл.98, ал.1, т.5 от ЗДвП   и 2. Спира за престой и паркиране  на по-малко от 5 метра от кръстовище или на него, с което виновно нарушил чл.98, ал.1, т.6 от ЗДвП.

Пред РРС е  разпитана като свидетел актосъставителката Д. Б., която сочи, че случая е изясняван по снимка, направена с телефон, която снимка била изпратена на електронната поща на  дирекцията от автора й. След това авторът на снимката депозирал писмени обяснения /л.8 от делото/, давайки  информация за датата на която снимката била направена. Жалбоподателят е попълнил декларация /л.13 от делото/, видно от която на процесната дата именно той е управлявал автомобила /не е спорно, че автомобилът е негова собственост/. По делото са приложени и две копия от снимки, от които е видно, че процесният автомобил се намира върху пешеходна пътека, непосредство до кръстовище. Самите снимки не удостоверяват датата на която са направени, поради което  от тях не могат да се правят изводи и за датата на твърдяното нарушение.

Анализирайки събраните доказателства, съдът намира следното: Според съда, доводите на жалбоподателя изложени в жалбата,  че в случая е допуснато нарушение на процесуалните правила понеже актът бил съставен в негово отсъствие са основателни. Че актът е съставен в отсъствие на жалбоподателя   е видно от това, че актът е съставен на 01.04.2016г., а е предявен на жалбоподателя на 04.04.2016г.- на тази по-късна дата жалбоподателят го е подписал, видно от отбелязването в самия акт.  Ако жалбоподателят беше присъствал при самото съставяне на акта на 01.04.2016г., то актът  е щял да му бъде предявен на тази именно дата. Актът обаче явно е съставен в отсъствие на жалбоподателя и му е предявен впоследствие. Нормативно изискване е актът да се съставя в присъствие на нарушителя /чл.40, ал.1 от ЗАНН/. Доколкото при определени условия е допустимо актът да се състави и в отсъствие на нарушителя /чл. 40, ал.2 от ЗАНН/, то в случая няма никакви данни тези условия да са били налице – няма никакви основания са се счита, че жалбоподателят не се е явил след покана за съставяне на акта или не е бил намерен.  При това съдът намира, че не са били налице основания за съставяне на акта в негово отсъствие и доколкото това е направено, то съдът намира, че е налице съществено отклонение от процесуалните правила, което е засегнало правото на защита на жалбоподателя и само по себе си се явява основание за отмяна на Наказателното постановление на формално основание, без същото да бъде разглеждано по същество. Поради изложеното съдът намира, че Наказателното постановление се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  №16-1075-000332 от 11.04.2016г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р ПЪТНА ПОЛИЦИЯ, с което на жалбоподателя Д.Ф.Б. *** на основание чл.183, ал.4, т.8  от ЗДвП за нарушение на чл.98, ал.1, т.5  от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв и  на основание чл.183, ал.4, т.8 от ЗДвП за нарушение на чл.98, ал.1, т.6 от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв и на основание Наредба № Iз-2539 на МВР са му отнети общо 12 контролни точки.  

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: