Р Е Ш ЕН И Е

 

612                                       21.10.2016г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на седемнадесети октомври                                         две хиляди и шестнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №609 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Т.Х.И. ***, срещу Наказателно постановление  16-1075-000545 от 23.06.2016г. на началник сектор ПП към ОД на МВР Разград, с което на жалбоподателя е наложено административно наказание, на основание чл.179, ал.2 във вр. с ал.1 т.5 пр.1  от ЗДвП, за нарушение на чл.42 ал.2 т.1 от ЗДвП.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателя, поддържа жалбата, счита, че издаденото НП оспорва изводите съдържащи се в него, направени при съществено разминаване във възприетата  фактическа обстановка. От една страна се твърди, че управлявания от него автомобил преминавал покрай маневриращо МПС, а от друга, че е извършил маневра «изпреварване»

Административно наказващия орган не заявява становище, не изпраща представител в с.з.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, жалбата се  явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба на основание чл. 179, ал.2 във вр. с ал.1 т.5 пр.1 от ЗДвП, за нарушение на 42 ал.2 т.1  от ЗДвП. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №567 от 13.06.2016г. съставен от мл. автоконтрольор при ПП ОД на МВР гр. Разград,  за това, че « На 10.06.2016г. около 11,44ч в гр.Разград, по ул. Бели лом до НОИ в посока ул.Васил Левски управлява собствения си л.а. Пежо Партнер с рег. №********, като при преминаване покрай маневриращо МПС не оставя достатъчно странично разстояние в следствие на което настъпва ПТП с мат. Щети  по двете МПС». Прието, че е нарушен чл.42 ал.2 т.1 от ЗДВП, като наказващия орган е възприел същите констатации, на основание чл.179 ал.2 във вр. с ал.1 т.1 пр.6 от ЗДвП му е наложено горното наказание глоба в размер на 150лв.

Пред РРС са разпитани като свидетели полицейския служител А.З., както М.С. и Г.Г.. Св. З. сочи, че процесния ден бил назначен в наряд, когато посетил ПТП-то, между л.а.Пежо *******  и Рено 19, на който водача била жена. Последният излизал на заден ход от ред паркирани автомобили до НОИ от дясната страна, еднопосочно на движението на паркирани автомобили. Жалбоподателят идвал в обратна посока, завива покрай НОИ, спира, вижда, че дава заден ход другия автомобил, той тръгнал да го заобиколи. Двата автомобила се удрят на нея задна лява страна, на него предната дясна част в калника. На двамата съставил актове. Имало група от хора, които казали, че жалбоподателя не спрял, а другите, че е спрял и изчакал и след това тръгнал. Съставил протокол за ПТП, като в графа 1 посочил името на водача на другия автомобил, като главния виновник. В показанията си св.С. сочи, чевъпросния ден оставила автомобила си – Рено 19 на паркинг близо до НОИ- лафката. В момента който седнала в автомобила видяла , че зад нея няма никой, дала назад и стигнала до средата на улицата, забелязала зад нея на страничните огледала, че има спряла кола. Дала мигач, да изпревари колата, която била пред нея, когато усетила силен удар и колата се отнесла почти до бордюра. Счупен бил стопа от лявата страна. Св. Г. сочи, че работи като охрана в НОИ, в момента на инцидента бил пред службата на стъпалата. Видял паркирана кола на 45 градуса, вапреки на улицата и в един момент тръгнала назад. В този момент се появил от х-л Централ таксиметров автомобил. Виждайки, че излиза другата кола спрял на 7-8м. от нея. Другата кола се върнала обратно. В този момент таксиметровата кола тръгнала и почти била минала, се чул трясъ, със задницата я ударил.

По делото е приложен протокол зо ПТП с рег. №1566458 от 10.06.2016г., съставен от св.З..

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: Според разпоредбата на чл.42 ал.2 т.1 от ЗДВП, водач, който изпреварва е длъжен по време на изпреварването да осигури достатъчно странично разстояние между своето и изпреварваното ППС. В ППЗДП са дадени описания на маневрите, като съгласно чл.87 ал.2 от ППЗДВ при изпреварване водачът на МПС напуска пътната лента, в която се движи, навлиза в съседната пътна лента изцяло или частично, преминава покрай движещо се в същата посока ППС и се връща в напусната лента, а заобикалянето съгласно чл.91 ал.1 от ППЗДВП е минаване покрай препятствие, повреди на пътното платно или неподвижен участник в движението. При анализ на разпоредбите на ЗДвП, във връзка с установената фактическа обстановка по делото, не се установява жалбоподателят да е извършил маневра «изпреварване» на л.а. «Рено», тъй като последния  след маневра назад, в един момент е спрял, след което жалбоподателят е минал покрай него, при което го е ударил със задната дясна част на автомобила. Обстоятелствава в описаната и неоспорена фактическа обстановка в акта и НП не може да се квалифицират под хипотезата на чл.42 ал.2 т.1 от ЗДвП, т.е. са действително такива, но не са подведени под съответната правна норма. И наказанието е наложено на основание чл.179 ал.2 2 вр. с ал.1 т.5 пр.6 от ЗДвП за нарушение на правилата за изпреварване. Налице е разминаване между описание на фактическата обстановка и нейната квалификация, поради което НП е незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление  16-1075-000545 от 23.06.2016г. на началника на ПП при ОД на МВР Разград,  с което на Т.Х.И. *** е наложено административно наказание глоба в размер на 150лв, на основание чл.179 ал.2 във вр. с ал.1 т.5 пр.6 от ЗДвП за нарушение на чл.42 ал.2 т.1  от ЗДвП.

Решението подлежи на обжалване пред РАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                      Районен съдия:

 

 

 

.