Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  503                            30.09.2016г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На  четиринадесети септември                                           Година 2016

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Ж.Р.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 628 по описа за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Д.А.С. *** против наказателно постановление № 37-0000294/07.06.2016г. на Началник ОО „АА” гр.Разград към ИА “Автомобилна администрация” гр.София, с което на основание чл.93в, ал.17, т.1 от Закона за автомобилните превози му е наложена глоба в размер на 1500 лв. за нарушение на чл.34, изр.1, пр.1 от Регламент /ЕС/ 165/2014, в която счита НП за незаконосъобразно както от материална, така и от процесуална страна и моли да бъде отменено изцяло. При редовност в призоваването не се явява в с.з.

Въззиваемата страна – ОО “Автомобилна администрация”- Разград към Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” гр.София, в придружителното писмо към преписката заявява становище, че НП е съобразено с материалните и процесуалните правила при издаването му. При редовност в призоваването не се явява представител в с.з.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното: Обжалваното НП е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение от 12.05.2016г., съставен срещу жалбоподателя, за това, че “на 12.05.2016г. около 10.00 часа в обл.Разград на път I-2 в близост до бензиностанция „Петрол”, при извършена проверка на товарен автомобил Мерцедес 814Д с рег.№ *** от категория ППС № 2, извършващ превоз на товари /живи животни- свине/ за собствена сметка, с поставена табела „Превоз за собствена сметка”, с ветеринарно медицинско свидетелство за транспортиране на живи животни от 10.05.2016г., издадено на Д.А.С., с отразен маршрут на движение от гр.Добрич до гр.Пловдив, оборудван с аналогов тахограф Kienzle VDO 1314.27 със сериен № 1441255. Проверката е извършена в близосдт до изхода на гр.Разград, посока гр.Шумен, се установи: 1. При извършване на превоз попадащ в обхвата на Регламент /ЕО/ 561/2006, водачът С., не е използвал тахографски лист за деня на проверката 12.05.2016г. Автомобилът е собственост на г-жа Е. С. М., с което е нарушил разпоредбите на чл.34, параграф 1, изречение 1 от Регламент /ЕС/ 165/2014”. Обстоятелствата по акта са отразени и в самото НП, поради което на С. е наложена глоба в размер на 1500 лв. на основание чл.93в, ал.17, т.1 от ЗАвП за цитираното нарушение. Към административно наказателната преписка е приложена заповед за определяне на комептентни лица.

По делото е разпитан свидетелят М. /актосъставител/, който по същиество потвърждава изложените в АУАН обстоятелства, а именно, че на посочената дата и място са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от С.. Установил, че същият не използва тахографски лист за текущия ден 12.05.2016г. товарният автомобил бил с монтиран аналогов тахограф, в която обаче липсвало поставен тахографски лист за деня на проверката. За това именно нарушение му съставил акта.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е основателна и доказана, а НП като незаконосъобразно следва да бъде отменено от съда. С оглед дадените правомощия съдът извърши цялостна проверка на НП и АУАН, като констатира, че същите са издадени от компетентни органи, но при неспазване на предвидената процедура, и по специално на чл.57, ал.1, т.6 и т.7 от ЗАНН, тъй като в НП нарушението не е подведено под съответната правна норма /законовите разпоредби, които са нарушени/, респ. разпоредбата даваща основание за конкретния размер глоба. В обстоятелствената част на АУАН и на НП се сочи, че при проверката водачът С. не е бил поставил /използвал/ тахографски лист за деня на проверката в монтирания аналогов тахограф в автомобила. Това действително е нарушение на чл.34, пар.1 от Регламент /ЕС/ 165/2014, който отменя Регламент /ЕОИ/ 3821/85 на Съвета и в който е визирано задължението на водачите при аналогови тахографи да използват тахографски листи. Наказващият орган е санкционирал нарушението по чл.93в, ал.17, т.1 от ЗАвП предвиждащ наказание за водач, който в момента на проверката не представи тахографски листи и др.документи за деня на проверката и 28 дни назад. Задължение на административнонаказващият орган е да индивидуализира нарушението от обективна и субективна страна, като посочи съответните нарушени норми и състави на административни нарушения, което обаче в случая очевидно не е сторено.

 Ето защо съдът намира, че в случая издаденото НП се явява неправилно и незаконосъобразно, поради което и следва да бъде отменено от съда.     

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО НП 37-0000294/07.06.2016г. на Началника на ОО”АА”- Разград към ИА “Автомобилна администрация” гр.София, с което на Д.А.С. ***, е наложена глоба в размер на 1500 лв. на основание чл.93в, ал.17, т.1 от ЗАвП за нарушение на чл.34, пар.1 от Регламент /ЕС/ 165/2014.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: