П Р О Т О К О Л

 

 

2016 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На трети октомври                                                              2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                                                                                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                                                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Р.И.

                                                                                                    С.К.

 

 

Секретар: Г.А.

Прокурор: Павлина Узунова

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 671   по описа за 2016 година

На именното повикване в 11,30  часа, се явиха:

 

ЗА РРП прокурор Узунова.

ПОДСЪДИМАТА редовно призована лично и с упълномощен защитник адв.Ем.  С.

В залата се явява процесуален представител за ощетеното юридическо лице юриск. В..

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото. Тъй като считаме ,че не са налице проц. пречки за отлагане. Преди настоящото с.з.  е депозиран документ че подсъдимата е заплатила  всички щети и сме постигнали  споразумение. Моля производството да протече по реда на глава 29 от НПК.

АДВ. С.: Да се даде ход на делото. Действително подзащитната ми е възстановила изцяло главницата и представяме доказателства и моля производството да премине по реда на глава 29 от НПК.

ЮРИСК. В.: Нямам претенции към подсъдимата.  Възстановени са щетите от деянието на 17.08.2016 г.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните и депозираното по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение постигнато между тях за решаване на делото  намира, че за престъплението за което на подсъдимата е повдигнато обвинение  процесуалния закон допуска производството по делото да приключи със споразумение, не са налице отрицателните предпоставки на чл. 381 ал. 2 от НПК, причинените с престъплението съставомерни имуществени вреди видно от квитанция към ПКО № 578/17.08.2016 г. са възстановени на касата на ощетеното юридическо лице. Депозираното пред съда споразумение съдържа реквизи5тите посочени в разпоредбата на чл.- 381 ал. 5 и 6 от НПК, поради което и доколкото са налице предпоставките за това Съдът

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ход на делото, преминава към производство по реда на глава 29 от НПК.

ОТ залата се освободи юриск. В..

ДОКЛАДВА постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение постигнато между РРП представлявана от прокурор Узунова от една страна от друга Ф.А.М., ЕГН ********** обвиняема по ДП № 330 ЗМ-48/2016 г. по описа на ОДМВР – Разград за извършено от нея за времето от 25.01.2010 г. до 30.04.2012 г. в гр. Разград престъпление по смисъла на чл. 212б, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 212, ал. 1, пр. 2 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК и защитникът й адв. Ем. С. от АК – Разград.

СЪДЪТ снема самоличността на подсъдимата.

Ф.А.М., родена на ***г***, адрес ***, българска гражданка, с основно образование, омъжена, работи като касиер в ЕТ „А. А. – П.“-с.Яс., неосъждана, ЕГН **********.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

АДВ. С.: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ     

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото квитанция към ПКО № 578/10.08.2016 г.

СЪДЪТ по реда на чл. 382 ал. 4 от НПК към подсъдимата.

ПОДСЪДИМАТА: Разбирам обвинението. Признавам се за виновна. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласна с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните и на основание чл. 382,  ал. 6 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника  и подсъдимата.

С П О Р А З У М Е Н И Е

ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО В СЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО

 гр. Разград, 03.10.2016 г.

Настоящото споразумение се сключва на основание чл. 384, ал. 1 във вр. с чл. 381 от НПК.

         І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между Ф.А.М., родена на ***г***, адрес ***, българска гражданка, с основно образование, омъжена, работи като касиер в ЕТ „А.А. – П.“-с.Яс.ц, неосъждана, ЕГН ********** – подсъдима, представляван от защитника си адв. ЕМ. С.-АК-Разград и РП-Разград, представлявана от прокурор ПАВЛИНА УЗУНОВА                      

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО                                        Настоящото споразумение касае НОХД № 671/2016 г. по описа на РС-Разград, образувано и водено срещу подс. Ф. М. за това, че:                        За времето от 25.01.2010г. до 30.04.2012г., в гр.Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – Експертно решение № 2016/28.10.2009г., на което е придаден вид, че представлява конкретно писмено  изявление на председателя и членовете на ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“ АД-гр.Разград, а не на лицето, което действително го е съставило, приложен към Заявление с вх.№ МП-3840/25.01.2010г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и Заявление с вх.№ МП-3842/25.01.2010г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност, представени пред служител на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /ТП на НОИ/ до Директора на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /ТП на НОИ/, е получила без правно основание чуждо движимо имущество – парични средства за лична пенсия за инвалидност и социална пенсия за инвалидност в размер на 5 422,28 лева, собственост на Национален осигурителен институт-гр.София, с намерение да го присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд полученото имущество е било заместено – престъпление по чл.212б, ал.1, т.1 във вр.с чл.212, ал.1, пр.2 във вр.с чл.26, ал.1 от НК.

         ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

         1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, подс. Ф.М. е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 212б, ал. 1, т. 1 във вр. с  чл. 212, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК. 

 

         2.Приемат като вид и размер на наказанието спрямо подс. Ф. М. за извършеното от нея деяние при условията на чл. 54 от НК- 4 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за изпитателен срок от 3 години.

3.Възпитателната работа по отношение на подс. Ф. М. се възлага на РИ при РУ МВР по местоживеене.

4.Приложените по делото като писмени доказателства оригинали на документиЗаявление с вх.№ МП-3840/25.01.2010г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и Заявление с вх.№ МП-3842/25.01.2010г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност, представени пред служител на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /ТП на НОИ/ до Директора на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /ТП на НОИ/, да се върнат на  ТП на НОИ-гр. Разград, като заверени копия от тях да останат приложени по делото.

5. Приложеният по делото като писмено и веществено доказателство оригинал на експертно решение № 2016/28.10.2009г., на което е придаден вид, че представлява конкретно писмено  изявление на председателя и членовете на ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“ АД-гр.Разград, на основание чл. 53, ал. 1, б. “а“ от НК, се отнема в полза на държавата и следва да остане  приложен към делото.

6. Разноските по делото в размер на  253,23 лева, платими по сметката на ОД на МВР-Разград, се възлагат на подс. Ф. М..

         ІV.ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение, като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с негово съдържание.

Подсъдимата  Ф.А.М. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

ПРОКУРОР В РАЙОННА ПРОКУРАТУРА:

                                                                           /П. УЗУНОВА/

 

ЗАЩИТНИК:

         /адв. Е. С./

 

ПОДСЪДИМ:                                            

              /Ф. М./

 

 

 

СЪДЪТ като съобрази че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382 ал. 7 от НПК

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между РРП представлявана от прокурор Узунова от една страна, от друга подсъдимата Ф.А.М., ЕГН ********** и защитника адв. Ем. С. от АК – Разград споразумение за прекратяване на производството по НОХД № 671/2016 г. по описа на РРС в следния смисъл:    

ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО                                           Настоящото споразумение касае НОХД № 671/2016 г. по описа на РС-Разград, образувано и водено срещу подс. Ф. М. за това, че:                        За времето от 25.01.2010г. до 30.04.2012г., в гр.Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – Експертно решение № 2016/28.10.2009г., на което е придаден вид, че представлява конкретно писмено  изявление на председателя и членовете на ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“ АД-гр.Разград, а не на лицето, което действително го е съставило, приложен към Заявление с вх.№ МП-3840/25.01.2010г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и Заявление с вх.№ МП-3842/25.01.2010г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност, представени пред служител на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /ТП на НОИ/ до Директора на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /ТП на НОИ/, е получила без правно основание чуждо движимо имущество – парични средства за лична пенсия за инвалидност и социална пенсия за инвалидност в размер на 5 422,28 лева, собственост на Национален осигурителен институт-гр.София, с намерение да го присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд полученото имущество е било заместено – престъпление по чл.212б, ал.1, т.1 във вр.с чл.212, ал.1, пр.2 във вр.с чл.26, ал.1 от НК.

         СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

         1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, подс. Ф.М. е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 212б, ал. 1, т. 1 във вр. с  чл. 212, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК. 

         2.Приемат като вид и размер на наказанието спрямо подс. Ф. М. за извършеното от нея деяние при условията на чл. 54 от НК- 4 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за изпитателен срок от 3 години.

3.Възпитателната работа по отношение на подс. Ф. М. се възлага на РИ при РУ МВР по местоживеене.

4.Приложените по делото като писмени доказателства оригинали на документиЗаявление с вх.№ МП-3840/25.01.2010г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и Заявление с вх.№ МП-

 

3842/25.01.2010г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност, представени пред служител на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /ТП на НОИ/ до Директора на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /ТП на НОИ/, да се върнат на  ТП на НОИ-гр. Разград, като заверени копия от тях да останат приложени по делото.

5. Приложеният по делото като писмено и веществено доказателство оригинал на експертно решение № 2016/28.10.2009г., на което е придаден вид, че представлява конкретно писмено  изявление на председателя и членовете на ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“ АД-гр.Разград, на основание чл. 53, ал. 1, б. “а“ от НК, се отнема в полза на държавата и следва да остане  приложен към делото.

6. Разноските по делото в размер на  253,23 лева, платими по сметката на ОД на МВР-Разград, се възлагат на подс. Ф. М..

         ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение, като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с негово съдържание.

Подсъдимата  Ф.А.М. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

СЪДЪТ на основание чл. 24, ал. 3 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 671/2016 г. по описа на РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване  на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в  11,50 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

                   СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                            2.