П Р О Т О К О Л

 

2016 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   пети октомври                                                                          2016 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С.С.

                                                                           Р.И.

 

Секретар: Г.М.

Прокурор: ВЕСЕЛИН ЯКИМОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 691  по описа за 2016 година

 На именното повикване в 13.30 часа, се явиха:

 

ЗА РРП се явява прокурор Якимов.

ПОДСЪДИМАТА редовно призована, явява се лично, и със служебен защитник адв. С..

ЗА ОЩЕТЕНОТО ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ юриск. Василева.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото, като делото продължи по реда на глава 29 от НПК, тъй като с подсъдимата и нейния защитник сключихме споразумение. Моля да приемете като доказателство вносна бележка за възстановените щети.

АДВ. С.: Да се даде ход на делото. Постигнали сме споразумение с РРП.

ЮРИСК. ВАСИЛЕВА:  Нямаме претенции към подсъдимата. Причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени. Сумата е внесена на 25.08.2016 година.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните по даване ход на делото и депозираното по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение постигнато между тях за решаване на делото намира, че за престъплението, за което на подсъдимата е повдигнато обвинение и внесен обв. акт процесуалния закон допуска производството по делото да приключи със споразумение, не са налице отрицателните предпоставки на чл. 381, ал. 2 от НПК, причинените с престъплението имуществени вреди са възстановени, депозираното пред съда споразумение съдържа необходимите реквизити посочени в разпоредбата на чл. 381, ал. 5 и 6 от НПК, поради което и доколкото са налице предпоставките за това, съдът

                    О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ПРЕМИНАВА към производство по реда на глава 29 от НПК.

ОТ ЗАЛАТА се освободи юриск. Василева.

СЪДЪТ докладва постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение, постигнато между РРП, представлявана от прокурор Якимов от една страна, от друга Р.Т. Д. ЕГН ********** – обвиняема по ДП № 330-ЗМ-239/16 г. по описа на ОДМВР гр. Разград за извършено от нея за времето от 03.10.2011 г. до 30.04.2012 година в гр. Разград  и гр. Цар Калоян престъпление по смисъла на чл. 212б, ал. 1, т. 1, във вр. с чл. 212, ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, и защитника й адв.  С. ***.

СНЕМА самоличността на подсъдимата.

Р.Т.Д., родена на *** ***, бълг. гражданка, с основно образование, безработна, омъжена, неосъждана, ЕГН **********

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

АДВ. С.: Поддържаме споразумението. Няма да сочим доказателства.

СЪДЪТ по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимата.

ПОДСЪДИМАТА: Разбирам в какво съм обвинена. Признавам се за виновна по повдигнатото обвинението. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласна с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ приобщава към доказателствата по делото квитанция към приходен касов ордер № 597/23.08.2016 година.

СЪДЪТ като съобрази така заявеното от подсъдимата, и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимата.

Настоящото споразумение се сключва на основание чл. 384, ал. 1 във вр. с чл. 381 от НПК.

          І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между  Р.Т.Д. - родена на *** ***, българска гражданка, с основно образование, работеща, омъжена,  неосъждана, ЕГН ********** – подсъдима, представлявана от защитника си адв. Н. С. ***, представлявана от прокурор Веселин Якимов.                                 ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО                                          Настоящото споразумение касае НОХД № 691/2016 г. по описа на РС-Разград, образувано и водено срещу подс. Р. Д. за това, че:

За времето от за времето от 03.10.2011г.  до 30.04.2012 г. в град Разград и гр. Цар Калоян   в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ-Експертно решение № 1763/14.09.2011г.. на който е придаден вид, че е издаден  от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св. Иван Рилски”-Разград, приложен към Заявление вх. № МП- 14852/ 03.10.2011г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и Заявление вх. № МП 14854/03.10.2011г. за отпускане на  социална пенсия за инвалидност представени пред служител на РУ „Социално осигуряване”-Разград /ТП на НОИ-Разград/  и подадени до Директора на РУ „Социално осигуряване”-Разград /ТП на НОИ-Разград/    е получила без правно основание чуждо движимо имущество-парични средства за лична пенсия за инвалидност и лична социална пенсия в общ размер на 1291,02 лв., собственост на Националния осигурителен институт,  с намерение да го присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд полученото имущество е било заместено – престъпление по чл.212б, ал.1, т.1 във вр.с чл.212, ал.1 във вр.с чл.26, ал.1 от НК.

          ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

          1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, подс. Р. Д. е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 212б, ал. 1, т. 1 във вр. с  чл. 212, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК. 

          2. Приемат като вид и размер на наказанието спрямо подс. Р.Д.  за извършеното от нея деяние при условията на чл. 54 от НК- 4 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за изпитателен срок от 3 години.

3. Възпитателната работа по отношение на подс. Р.Д. се възлага на РИ при РУ МВР по местоживеенето й.

4. Приложените по делото като писмени доказателства оригинали на документиЗаявление вх. № МП- 14852/03.10.2011 г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и Заявление вх. № МП-14854/03.10.2011 г. за отпускане на лична социална пенсия за инвалидност следва да се върнат на  ТП на НОИ-гр. Разград, като заверени копия от тях да останат приложени по делото.

5. Приложеният по делото оригинал на Експертно решение № 1763/14.09.2011 г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“-гр. Разград, на основание чл. 53, ал. 1, б. “а“ от НК, се отнема в полза на държавата и следва да остане  приложен към делото.

6. Разноските по делото в размер на  221,03 лева, платими по сметката на ОД на МВР-Разград, се възлагат на подс. Р.Д..

          ІV.ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение, като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с негово съдържание.

Подсъдимата  Р.Т.Д. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

                                                            ПРОКУРОР:

                                                                               /В. Якимов/

 

ЗАЩИТНИК:

          /адв. Н.С./

 

 

ПОДСЪДИМ:                                             

               /Р.Д./

 

 

 

СЪДЪТ, като съобрази, че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между РРП представлявана от прокурор Якимов от една страна, от друга подсъдимата Р.Т.Д., ЕГН **********, и защитника й адв. С. *** споразумение, за прекратяване на производството по НОХД № 691/16 г. по описа на РРС в следния смисъл:

ПОДСЪДИМАТА Р.Т.Д., ЕГН  **********, се признава за ВИНОВНА в това, че за времето от 03.10.2011 г. до 30.04.2012 г. в гр. Разград и в гр. Цар Калоян, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – Експертно решение № 1763/14.09.2011 г. на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св. Иван Рилски“ гр. Разград, приложен към заявление вх. № МП-14852/03.10.2011 г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и заявление вх. № МП148542/03.10.2011 г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност представени пред служител на РУ „Социално осигуряване“ гр. Разград /ТП на НОИ-Разград/ и подадени до Директора на РУ „Социално осигуряване“ гр. Разград /ТП на НОИ-Разград/ е получила без правно основание чуждо движимо имущество – парични средства за лична пенсия за инвалидност и лична социална пенсия в общ размер на 1291,32 лв., собственост на Национален осигурителен институт, с намерение да го присвои – престъпление по чл. 212, ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

Приемат като вид и размер на наказанието спрямо подс. Р.Д.  за извършеното от нея деяние при условията на чл. 54 от НК- 4 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за изпитателен срок от 3 години.

Възпитателната работа по отношение на подс. Р.Д. се възлага на РИ при РУ МВР по местоживеенето й.

Приложените по делото като писмени доказателства оригинали на документиЗаявление вх. № МП- 14852/03.10.2011 г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и Заявление вх. № МП-14854/03.10.2011 г. за отпускане на лична социална пенсия за инвалидност следва да се върнат на  ТП на НОИ-гр. Разград, като заверени копия от тях да останат приложени по делото.

Приложеният по делото оригинал на Експертно решение № 1763/14.09.2011 г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“-гр. Разград, на основание чл. 53, ал. 1, б. “а“ от НК, се отнема в полза на държавата и следва да остане  приложен към делото.

Разноските по делото в размер на  221,03 лева, платими по сметката на ОД на МВР-Разград, се възлагат на подс. Р.Д..

          Подсъдимата  Р.Т.Д. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО  от съда споразумение има силата на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 24, ал. 3 от НПК, съдът

                    О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 691/16 г. по описа на РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно, и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в  13.39 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                                       2.