П Р О Т О К О Л

 

 

2016 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На десети октомври                                                            2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                                                                                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

                                                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: И.Ц.

                                                                                                    С.Б.

 

Секретар: Г.А.

Прокурор: Павлина Узунова

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 711   по описа за 2016 година

На именното повикване в 13,30  часа, се явиха:

 

ЗА РРП  се явява прокурор Узунова.

ПОДСЪДИМАТА редовно призована се явява лично.

За същата се явява и адв. З. *** за служебен защитник.

ЗА ощетеното юридическо лице НОИ – София – ТП на НОИ Разград се явява юриск. Василева

ЗА ощетеното юридическо лице ДСП – Разград при редовно призоваване не се явява представител

СЪДЪТ на основание чл. 372, ал. 2 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

НАЗНАЧАВА адв. З. за служебен защитник на подсъдимата Несифе Д..

ПРОКУРОРЪТ: Моля да се даде ход на делото.

АДВ. З.: Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМАТА: Да се даде ход на делото.

ЮРИСК. ВАСИЛЕВА: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

СНЕ самоличността на подсъдимата.

Н.Н.Д., родена на *** ***, с основно образование, омъжена, пенсионер, неосъждана. Получила съм препис от обвинителния акт.

СЪДЪТ разяснява на страните правата им по НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи и по доказателствата. Тъй като още в хода на ДП подсъдимата е внесла част от щетите  и при разговор  с подсъдимата и  защитникът е представят доказателства  че са възстановени щетите и да постигнем споразумение. Моля да се даде ход на производството да протече по реда на глава 29 от НПК

АДВ. З.: Нямам искания за отводи. Във връзка с доказателствата представям и моля да приемете плащане в размер на 2000 лева, платежен документ които са внесени в касата на НОИ и пълния размер на този остатък и по този начин сме възстановили изцяло щетата съгласно обвинението в обв. акт на РРП. В тази връзка сме се ползвали от законовата възможност и сме изготвили  проект на споразумение с РРП, като правим искане по хода на производството същото да се води по реда на глава 29 от НПК, за което представям вносна бележка ведно с квитанция.

ЮРИСК. ВАСИЛЕВА: Нямам искания за отводи. Във връзка с направеното искане заявявам, че са ни възстановени изцяло имуществените вреди в размер на 4157,44 лева, сумата  е внесена в касата на ТП на НОИ Разград един път на 05.08.16 г.  и втори път на 07.09.2016 г.  Няма да предявяваме граждански иск.

СЪДЪТ намира че представената вносна бележка и квитанция от 07.09.2016 г. са относими и следва да бъде приета по делото поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА вносна бележка и квитанция към ПКО № 631 от 07.09.2016 . за платена сума в размер на 2000 лв. в касата на НОИ – Разград от подсъдимата Н. Д..

ПРЕДВИД на което и становищата на страните съдът намира, че са налице предпоставките за продължаване разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК поради което

         О П Р Е Д Е Л И:

 ПРОДЪЛЖАВА производството по реда на глава 29 от НПК, прилага споразумение.

ПРОКУРОРЪТ: Представям споразумение за решаване на делото в съдебното производство Същото е съобразено с деянието и личността на подсъдимата. Считаме че определеното наказание е адекватно и същото не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

АДВ. З.: Представили сме постигнато споразумение с РРП, същото не противоречи на закона и морала и моля да бъде одобрено.

ПОДСЪДИМАТА: Разбирам обвинението. Признавам се за виновна. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласна с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ  намира че представеното споразумение депозирано в срока по чл. 384 от НПК, съдържанието му отговаря на изискванията на процесуалния закон, същото не противоречи на закона и морала, поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между Н.Н.Д., родена на *** ***, бълг. гражданин, със средно образование, омъжена, безработна, неосъждана, ЕГН **********  – подсъдима, представляван от защитника си адв. П.З. *** от една страна  и РП-Разград, представлявана от прокурор ПАВЛИНА УЗУНОВА от друга, споразумение, съгласно което:          ПОДСЪДИМАТА Н.Н.Д. се признава за ВИНОВНА в това, че

За времето от 07.062010 г. до 30.11.2015 г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – Експертно решение № 0870/17.05.2010 г. на ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ “Св. Иван Рилски” АД гр. Разград, приложен към Заявление с вх. № МП-11856/07.06.2010 г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и Заявление с вх. № МП-11857/07.06.2010 г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност,  представен пред А. М.А. – служител на Районно управление “Социално осигуряване” гр. Разград /ТП на НОИ/ до Директора на  Районно управление “Социално осигуряване” гр. Разград /ТП на НОИ-Разград/и

- към молба-декларация № 1659/28.10.2010 г. за отпускане на месечна добавка за социална интеграция по чл. 25 /транспортни услуги/ и чл. 29 /диетично хранене и лекарствени продукти/ от ППЗИХУ, представен пред Цв. Ст. Кр. – служител в Дирекция “Социално подпомагане гр. Разград, до Директора на Дирекция “Социално подпомагане гр. Разград е получила без правно основание чуждо движимо имущество – парични средства за лична пенсия за инвалидност и социална пенсия за инвалидност в размер на 4157,44  лева, собственост на Национален осигурителен институт гр. София  и 1189,50 лева, Агенция за социално подпомагане гр. София, всичко на обща стойност 5346,94 лева, с намерение противозаконно да ги присвои, като до приключване на съдебното следствие в  първоинстанционния съд, полученото имущество е заместено   престъпление  по чл. 212б, ал. 1, т. 1 във вр. с    чл. 212, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

         СТРАНИТЕ приемат като вид и размер на наказанието спрямо подс. Н. Д. за извършеното от нея деяние при условията на чл. 54 от НК- 4 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за изпитателен срок от 3 години.

ВЪЗПИТАТЕЛНАТА работа по отношение на подс. Н. Д. се възлага на РИ при РУ МВР по местоживеене.

ПРЕДОСТАВЕНИ от директора на ТП на НОИ - Разград

-         Заявление с вх. № МП-11856/07.06.2010 г.

Заявление с вх. № МП-11857/07.06.2010 г. следва да бъдат върнати, като заверени копия от тях да останат приложени по делото.

ПРЕДОСТАВЕНИ от Директора на Дирекция “Социално подпомагане” – Разград

- молба-декларация № 1659/28.10.2010 г. за отпускане на месечна добавка за социална интеграция по чл. 25 /транспортни услуги/ и чл. 29 /диетично хранене и лекарствени продукти/ от ППЗИХУ, представен пред Цв. Ст. Кр. – служител в Дирекция “Социално подпомагане гр. Разград, до Директора на Дирекция “Социално подпомагане гр. Разград, следва да бъдат върнати, като заверени копия от тях да останат приложени по делото.

         ПРИЛОЖЕНИЯТ по делото като писмено и веществено доказателство оригинал на Експертно решение № 0870/17.05.2010 г. на ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ “Св. Иван Рилски” АД гр. Разград, представляващо неистински официален документ, на основание чл. 53, ал. 1, б. “а“ от НК, се отнема в полза на държавата и следва да остане  приложен към делото.

РАЗНОСКИТЕ по делото в размер на  262,89 лева, платими по сметката на ОД на МВР-Разград, се възлагат на подс. Н Д..

ПОДСЪДИМАТА НЕСИФЕ Н.Д. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

НА основание чл. 24, ал. 3 от НПК, съдът

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 711/2016 г. по описа на РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 14,05 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                            СЪДЕБНИ  ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                           2.