П Р О Т О К О Л

 

 

2016 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На десети октомври                                                            2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                                                                                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

                                                               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

Секретар: Г.А.

Прокурор: Павлина Узунова

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело №    716  по описа за 2016 година

На именното повикване в 11,30  часа, се явиха:

 

ЗА РРП се явява прокурор Узунова.

ПОДСЪДИМИЯТ  нередовно призован, тъй като по отношение  на същия не е изтекъл седмичния срок за връчване на обвинителния  акт, се явява лично.

ЯВЯВА се защитникът му адв. Х., редовно упълномощен и приет от съда от днес.

АДВ. Х.: Въпреки, че обвиняемият е нередовно призован, същият е бил уведомен своевременно за днешното с.з. и моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото. Действително е било внесено наказателно производство с обвинителен акт и в последствие  е сключено споразумение и моля да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМИЯТ: Да се даде ход

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки, предвид изразеното становище от страна на подсъдимия за даване ход на делото, поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО,  производството е насрочено по реда на глава 27 от НПК.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

Н.Х.Ю. роден на *** ***, живущ ***, с полувисше образование, работи в Турция на държавна служба, женен, неосъждан, ЕГН **********. Получил съм препис от обвинителния акт.

СЪДЪТ докладва и постъпилото споразумение с молба вх. № 8914 от 14.09.2016 г.

СЪДЪТ разяснява на страните правата им по НПК, правото на отводи на състава, по доказателствата и реда на съдебното следствие.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи, по доказателствата, моля производството да продължи по реда на глава 29 от НПК.

АДВ.Х.: Нямам искания за отводи и по доказателствата внесли сме споразумение по реда на чл. 384 от НПК и моля да бъде разгледано в днешното с.з.

ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм.

ПРЕДВИД становищата на страните  намира, че разглеждането на делото следва да продължи по реда на глава 29 от НПК.

О П Р Е Д Е Л И:

Продължава разглеждането на съдебното производство по реда на глава 29 от НПК

ПРИЛАГА споразумение.

ПРОКУРОРЪТ: Между РРП, подсъдимият и защитникът му е постигнато  споразумение,  като са взети предвид деянието и личността на подсъдимия и считаме, че така постигнатото споразумение с определено наказание от 6 м. лишаване от свобода,  което е определено съгласно разпоредбата на чл. 66, ал. 1 от НК и е отложено за изпитателен срок от 3 години, което е адекватно и от деянието не са настъпили  обществено опасни последици и личността на подсъдимия. По тези причини не противоречи на закона и добрите нрави и моля да го одобрите.

АДВ. Х.: Подписаното споразумение между страните не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ намира, че представеното споразумение е депозирано в срока на чл. 384, ал. 1 от НПК, съдържанието му отговаря на изискванията на процесуалния закон. Същото не противоречи на закона и морала поради, което

                   О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното  между Н.Х.Ю., роден на ***г***, адрес ***, български гражданин, с полувисше образование, женен, работи, неосъждан, ЕГН  **********–подсъдим, представляван от защитника си адв. Н. Х. *** от една страна и РП-Разград, представлявана от прокурор Северина Монева от друга споразумения съгласно което:            ПОДСЪДИМИЯТ Н.Х.Ю. се признава ЗА ВИНОВЕН в това, че:  за времето от 17.11.2010г. до 30.04.2012г., в гр.Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – Експертно решение № 1816/22.10.2010г., на което е придаден вид, че представлява конкретно писмено  изявление на председателя и членовете на ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“ АД-гр.Разград, приложен към Заявление с вх.№ МП-20909/17.11.2010г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и Заявление с вх.№ МП-20909/17.11.2010г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност, представени пред служител на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /ТП на НОИ/ до Директора на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /ТП на НОИ/, е получил без правно основание чуждо движимо имущество – пари на обща стойност 3720,62 лева, представляващи изплатени  лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване  и лична социална пенсия за инвалидност,  собственост на Национален осигурителен институт-гр.София, с намерение да ги присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд полученото имущество е било заместено – престъпление по чл.212б, ал.1, т.1 във вр.с чл.212, ал.1, пр.2 във вр.с чл.26, ал.1 от НК.

         СТРАНИТЕ приемат като вид и размер на наказанието спрямо подс.Н. Ю. за извършеното от него деяние при условията на чл. 54, ал. 1 от НК- 6 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за изпитателен срок от 3 години.

ВЪЗПИТАТЕЛНАТА работа по отношение на подс. Н. Ю. се  възлага  на РИ при РУ МВР по местоживеене.

РАЗНОСКИТЕ по делото в общ размер на 224,25 лева се възлагат на подс. Н. Ю., платими по сметка на ОДМВР – Разград.

ПРИЛОЖЕНИЯТ по делото оригинал на експертно решение № 1806/22.10.2010г. на ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“ АД-гр.Разград, на основаниечл. 53, ал. 1, б. “а“ от НК, се отнема в полза на държавата и следва да остане приложен към делото.

ПРИЛОЖЕНИТЕ към  делото писмени доказателства оригинали на

-  Заявление с вх.№ МП-20909/17.11.2010г. и Заявление с вх.№ МП-209090/17.11.2010г. представени от ТП на НОИ-гр.Разград, да се върнат  на ТП на НОИ – Разград, като заверени копия от тях да останат приложени по делото.

         - Медицинското експертно досие на Н.Х.Ю.,*** да се върне на РЗИ – Разград.

         - Комплект документи, предоставени от група “БДС” при ОДМВР – Разград, да се върнат на ОДМВР – Разград.

Подсъдимият Н.Х.Ю. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

СЪДЪТ на основание чл. 24, ал. 3 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКТАТЯВА наказателното производство по НОХД № 716/2016 г. по описа на РРС

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 11,45 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: