П Р О Т О К О Л

 

 

2016 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   двадесет и пети октомври                                                       2016 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Р.И.

                                                                           С.К.

 

 

Секретар: Г.М.

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 734 по описа за 2016 година

 На именното повикване в 10.00 часа, се явиха:

 

ПОДСЪДИМИЯТ редовно призован, явява се лично, и със защитник адв. Златка Иванова.

ЗА РРП се явява прокурор Якимов.

ЗА ОЩЕТЕНОТО ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ НОИ процесуален представител юриск. Василева.

ЗА ОЩЕТЕНОТО ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ АПИ гр. София редовно призовани, не изпращат представител.

ПРОКУРОРЪТ:  Да се даде ход на делото по реда на глава 29 от НПК, тъй като сме сключили споразумение с подсъдимия и неговия защитник. Представям и моля да приложите към доказателствата по делото пълномощно на адв.Иванова, и вносни бележки за възстановяване на процесните суми.

АДВ. ИВАНОВА: Да се даде ход на делото по реда на глава 29 от НПК. Сключили сме споразумение с РРП, и сумите са възстановени.

ЮРИСК. ВАСИЛЕВА: Нямаме претенции към подсъдимия. Причинените от престъплението имуществени вреди са ни изцяло възстановени, и сумата е внесената в касата на НОИ гр. Разград на 23.08.2016 година.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните и постъпилото по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение постигнато между тях за решаване на делото намира, че за престъплението, за което на подсъдимия е повдигнато обвинение процесуалния закон допуска производството по делото да приключи със споразумение, не са налице отрицателните предпоставки на чл. 381, ал. 2 от НПК, причинените с престъплението имуществени вреди са възстановени, депозираното пред съда споразумение съдържа реквизитите посочени в разпоредбата на чл. 382, ал. 5 и 6 от НПК, поради което съдът      

          О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ПРЕМИНАВА към производство по реда на глава 29 от НПК.

ОТ ЗАЛАТА се освободи юриск. Василева.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

Л.Е.М., роден на ***г***, адрес ***, български гражданин, със средно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

СЪДЪТ приобщава към доказателствата по делото квитанция към приходен касов ордер № 598/23.08.2016 година за сумата от 3867,04 лв., и преводно нареждане за плащане към бюджета по сметка на АПИ гр. София в размер на 87,44 лв.

СЪДЪТ докладва постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение, постигнато между РРП представлявана от прокурор Якимов от една страна, от друга Л.Е.М., ЕГН  ********** – обвиняем по ДП № 330-ЗМ-62/2016 г. по описа на ОДМВР гр. Разград за извършено от него за времето от 25.07.2011 г. до 30.04.2012 година в гр. Разград и гр. Лозница престъпление по смисъла на чл. 212б, ал. 1, т. 1, във вр. с чл. 212, ал. 1, пр. 2, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, и защитника му адв. Златка Иванова.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

АДВ. ИВАНОВА: Поддържаме споразумението. Няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимия.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните, и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимия.

Настоящото споразумение се сключва на основание чл.384, ал.І във вр.с чл.381 НПК.

І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между Л.Е.М., роден на ***г***, адрес ***, български гражданин, със средно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** – подсъдим, представляван от защитника си адв.Зл.ИВАНОВА– АК гр.Разград и РП-Разград, представлявана от Зам.Районен прокурор В.ЯКИМОВ

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 734/2016г. по описа на РС-Разград, образувано и водено срещу подс.Л.М. за това, че:

За времето от 25.07.2011г. до 30.04.2012г., в гр.Разград и гр.Лозница, обл.Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – Експертно решение № 1297/21.06.2011г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания към МБАЛ „Св.Иван Рилски“ АД-гр.Разград, приложен към:

-Заявление с вх.№ МП-11450/25.07.2011г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и заявление с вх.№ МП-11451/25.07.2011г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност представен пред П. И.И. – служител в Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /ТП на НОИ/ до Директора на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград, до Директора на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /понастоящем ТП на НОИ-гр.Разград/, и

-Заявление-декларация с вх.№ Л-46/20.12.2011г. да предоставяне на безплатен годишен винетен стикер, представен пред Ф. А. С. – служител в Дирекция „Социално подпомагане“-гр.Лозница, до Директора на Дирекция „Социално подпомагане“-гр.Лозница, е получил без правно основание чуждо движимо имущество – парични средства:

-за лична пенсия за инвалидност и лична социална пенсия за инвалидност, в общ размер на 3867,04 лева, собственост на Национален осигурителен институт-гр.София и

-един годишен винетен стикер за ползване на републиканските пътища за 2012г. на стойност 67,00 лева,  собственост на Агенция „Пътна инфраструктура“-гр.София, и всичко на обща стойност 3934,04 лева,с намерение да го присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд полученото имущество е било върнато  – престъпление по чл.212б, ал.1, т.1 във вр.с чл.212, ал.1, пр.2 във вр.с чл.26, ал.1 от НК.

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс. Л.М. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.212б, ал.1, т.1 във вр.с чл.212, ал.1, пр.2 във вр.с чл.26, ал.1 от НК.

2.Приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс. Л.М. при условията на чл.54, ал.1 от НК – 5 месеца „Лишаване от свобода”, чието изпълнение, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

3.Възпитателната работа по отношение на подс. Л.М. се възлага на РИ при РУМВР по местоживеенето му.   

4.Разноските по делото в размер на 262,89 лева се възлагат на подс. Л.М., платими по сметка на ОДМВР-гр.Разград.

5.Приложените по делото като писмени доказателства оригинали на документи:

-заявление № МП-11450/25.07.2011г. /л.33-34/ и заявление № МП-11451/25.07.2011г. /л.36/ – следва да се върнат на ТП на НОИ-гр.Разград, като в делото останат заверени копия от тях.

Приложеният по делото оригинал на неистински официален документ – ЕР № 1297/21.06.2011г. /л.50/ на ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски гр.Разград” АД, на основание чл.53, ал.1, б.“а“ от НК се отнема в полза на държавата и следва да остане приложен към делото.

- медицинско експертно досие на Л.Е.М. – приложено в отделна папка към делото - следва да се върне на Регионална здравна инспекция – гр.Разград.

-заявление-декларация /л.120/– следва да се върне на Дирекция „Социално подпомагане”-гр.Разград, като в делото останат заверени копия от него.

V.ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Подс. Л.М. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

                                              ЗАМ.РАЙОНЕН ПРОКУРОР:

                                                                                              /В.ЯКИМОВ/

ЗАЩИТНИК:

                     /адв.Зл.ИВАНОВА/ 

 

 

ПОДСЪДИМ:

                     /Л.М./

 

 

 

СЪДЪТ, като съобрази, че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между РРП представлявана от прокурор Якимов от една страна, от друга подсъдимият Л.Е.М., ЕГН **********  и защитника му адв. Иванова от АК гр. Разград споразумение, за прекратяване на производството по НОХД № 734/16 г. по описа на РРС в следния смисъл:

ПОДСЪДИМИЯТ Л.Е.М., ЕГН ********** се признава за ВИНОВЕН в това, че за времето от 25.07.2011г. до 30.04.2012г., в гр.Разград и гр.Лозница, обл.Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – Експертно решение № 1297/21.06.2011г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания към МБАЛ „Св.Иван Рилски“ АД-гр.Разград, приложен към:

-Заявление с вх.№ МП-11450/25.07.2011г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и заявление с вх.№ МП-11451/25.07.2011г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност представен пред П. И. И. – служител в Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /ТП на НОИ/ до Директора на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград, до Директора на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /понастоящем ТП на НОИ-гр.Разград/, и

-Заявление-декларация с вх.№ Л-46/20.12.2011г. да предоставяне на безплатен годишен винетен стикер, представен пред Ф. А. С. – служител в Дирекция „Социално подпомагане“-гр.Лозница, до Директора на Дирекция „Социално подпомагане“-гр.Лозница, е получил без правно основание чуждо движимо имущество – парични средства:

-за лична пенсия за инвалидност и лична социална пенсия за инвалидност, в общ размер на 3867,04 лева, собственост на Национален осигурителен институт-гр.София и

-един годишен винетен стикер за ползване на републиканските пътища за 2012г. на стойност 67,00 лева,  собственост на Агенция „Пътна инфраструктура“-гр.София, и всичко на обща стойност 3934,04 лева,с намерение да го присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд полученото имущество е било върнато  – престъпление по чл.212б, ал.1, т.1 във вр.с чл.212, ал.1, пр.2 във вр.с чл.26, ал.1 от НК.

СТРАНИТЕ ПРИЕМАТ като вид и размер на наказанието по отношение на подс. Л.М. при условията на чл.54, ал.1 от НК – 5 месеца „Лишаване от свобода”, чието изпълнение, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

ВЪЗПИТАТЕЛНАТА РАБОТА по отношение на подс. Л.М. се възлага на РИ при РУМВР по местоживеенето му.     

РАЗНОСКИТЕ по делото в размер на 262,89 лева се възлагат на подс. Л.М., платими по сметка на ОДМВР-гр.Разград.

Приложените по делото като писмени доказателства оригинали на документи:

-заявление № МП-11450/25.07.2011г. /л.33-34/ и заявление № МП-11451/25.07.2011г. /л.36/ – следва да се върнат на ТП на НОИ-гр.Разград, като в делото останат заверени копия от тях.

Приложеният по делото оригинал на неистински официален документ – ЕР № 1297/21.06.2011г. /л.50/ на ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски гр.Разград” АД, на основание чл.53, ал.1, б.“а“ от НК се отнема в полза на държавата и следва да остане приложен към делото.

- медицинско експертно досие на Л.Е.М. – приложено в отделна папка към делото - следва да се върне на Регионална здравна инспекция – гр.Разград.

-заявление-декларация /л.120/– следва да се върне на Дирекция „Социално подпомагане”-гр.Разград, като в делото останат заверени копия от него.

ПОДСЪДИМИЯ Л.М. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО  от съда споразумение има силата на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 24, ал. 3 от НПК, съдът

                    О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 734/16 г. по описа на РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно, и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 10.19 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                                       2.