П Р О Т О К О Л

 

2016 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На  шести октомври                                                                       2016 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                        

                                   

Секретар: С.Р.

Прокурор: НЕДКА ПЕТРОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 745 по описа за 2016 година

 На именното повикване в 15.00 часа, се явиха:

ЗА РРП се явява прокурор Петрова.

ПОДСЪДИМИЯТ С.Н.Б. редовно призован, лично.

 В ЗАЛАТА се явява определения за служебен защитник на подсъдимия адв. А.М. Николова.

АДВ. НИКОЛОВА: Съгласна съм да поема защитата на подсъдимия, но разбрах, че подсъдимия си е ангажирал адвокат.

В ЗАЛАТА се явява редовно упълномощения защитник на подсъдимия адв. Ст. Димитров.

СЪДЪТ освободи от залата адв. Анна Мария Николова.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото. Представям сключено с подсъдимия и защитника му споразумение, представените от защитника - пълномощното на адв. Димитров, копие от удостоверение за сключен граждански брак, удостоверение за раждане на дете, характеристика на подсъдимия. Предлагам делото да се разгледа по реда на глава 29 от НПК.

АДВ.ДИМИТРОВ:  Присъединявам се към становище на РРП. Моля да приемете документи относно подзащитния ми удостоверение за граждански брак, удостоверение за раждане на дете и характеристика издадено на подсъдимия на Кметство с. Раковски. Да се даде ход на делото. Сключили сме споразумение с РРП и моля делото да премине по реда на гл. 29 от НПК.

СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните и депозираното по чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение постигнато между тях, намира, че за престъплението за което на подсъдимия е повдигнато обвинение и внесен обвинителен акт процесуалния закон допуска производството по делото да приключи със споразумение, не са налице отрицателните предпоставки на чл. 381, ал. 2 от НПК, с престъплението не са причинени съставомерни имуществени вреди, които да подлежат на обезщетяване или обезпечаване, депозираното пред съда споразумение съдържа реквизитите посочени в разпоредбата на чл. 381, ал. 5 и 6 от НПК, поради което и доколкото са налице процесуалните предпоставки за това

                    О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ПРЕМИНАВА към производство по реда на глава 29 от НПК.

СЪДЪТ докладва постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение за прекратяване на наказателното производство постигнато между РРП представлявана от прокурор Н. Петрова от една страна, от друга подсъдимия С.Н.Б., ЕГН **********, обвиняем по ДП № 330 ЗМ 202/2016 г. по описа на ОД МВР Разград за извършено от него на 13.05.2016 година в гр. Разград престъпление по смисъла на чл. 343б, ал. 2 от НК, и защитника му адв. ст. Димитров от АК гр. Разград.

СНЕМА самоличността на подсъдимият.

С.Н.Б., роден на ***г***, адрес призоваване в страната: с.Р***, български гражданин, със средно образование, женен, работи, осъждан, ЕГН **********.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

АДВ. ДИМИТРОВ:  Поддържаме споразумението. Няма да соча други доказателства. Моля при произнасянето на съда да вземете предвид доказателствата, че подзащитния има невръстно дете и характеристиката от кмета. 

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИОБЩАВА характеристика на подсъдимия от Кмет на с. Раковски, удостоверение за сключен граждански брак, удостоверение за раждане.

СЪДЪТ, по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимия.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението. Аз, тогава бяхме пили в гр. Исперих и жена ми беше бременна в 7 - 8 месец, искахме да останем там, но тя ме извика, че не  е добре и тръгнах с колата. Жена ми не беше с мен. Щях да нощувам при приятели в Исперих. Като се върнах в Разград отидохме със съпругата ми до бърза помощ, с колата на съпругата ми, майка й караше колата. Като бях в Исперих, майка й беше в с. Раковски, не съм постъпил правилно. През 2013 г. също бях хванат да карам с алкохол и имам присъда.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 5 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕДЛАГА на страните да внесат изменение в така постигнатото между тях споразумение, в частта относно наказанието по чл. 343 г. от НК, видно от приложената по делото справка за съдимост на подсъдимия и справка от сектор КАТ при ОД МВР Разград за нарушение на водача по пътищата категорично и безспорно се установява, че освен високата степен на обществена опасност на деянието то и самият подсъдим е лично с висока на обществена опасност, т.к. от една страна за краткия период от 5 години през които е притежавал СУМПС е извършил 22 нарушения от ЗдВП което от своя страна говори за чувството му за безнаказаност и отказа му да се съобразява със забранителните норми на закона, същия е осъждан с влязла в сила присъда за същото такова по вид деяние в изпитателния срок на която и извършил настоящото, от изложеното дори и да не са налице предпоставките на чл. 55, ал. 1 т. 1 от НК действително страните имат право да приложат облекчения режим на наказване без да излагат мотиви в депозираното пред съда споразумение, съдът макар и в минимален размер намира наказанието „лишаване от свобода“ за относително справедливо съответстващо на тежестта  на извършеното престъпление, от друга страна обаче договорения размер на наказанието по чл. 343 г, съдът намира за неоснователно занижен.

ПРОКУРОРЪТ: Съгласна сме да се извърши корекция, предлагам  наказанието лишаване от право да управлява МПС за срок от  1 г. и 6 м.

АДВ. ДИМИТРОВ:  Присъединявам се към прокурора, давам съгласие и считам че наказанието лишаване от право да управлява МПС да бъде определено за 1г. и 6 м.

ПОДСЪДИМИЯТ: Приемам да изтърпя наказанието лишаване от право да управлявам МПС за 1г. 6 м.

ПРОКУРОРЪТ: В споразумението сме пропуснали да зачетем единия ден в което подсъдимия е бил задържан.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

 ВПИСВА в съдебния протокол  съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимия.

Настоящото споразумение се сключва на основание чл.384, ал.1 във вр. с чл.381 от НПК.

І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между С.Н.Б., роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, неженен, работещ, осъждан, ЕГН ********** - подсъдим, представляван от защитника си адв. Ст. Димитров – АК-гр.Разград и РП-Разград, представлявана от прокурор Н. Петрова.

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 745/16 г. по описа на РС-Разград, образувано и водено срещу подс. С.Н.Б. за това, че:

На 13.05.2016 г. в гр. Разград е управлявал МПС – лек автомобил Джип „Гранд Чероки“ с рег. № ****, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 0,81 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила на 20.02.2014 г. присъда  по НОХД № 526/2013 г. по описа на Р.С. - гр. Свищов, с което е одобрено постигнатото между страните споразумение за извършено от него деяние по чл. 343б, ал. 1 от НК – престъпление по чл. 343б, ал. 2 от НК.

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си подс. С.Н.Б. е осъществил от обективна и субективна  страна състава на престъплението по чл.343б, ал.1 от  НК.

2.Страните приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс. С.Б., при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК - 3 месеца „лишаване от свобода”, при първоначален строг режим, което наказание следва да бъде изтърпяно в затвор, като на основание чл. 59, ал. 1 от НК зачита времето през което подсъдимият е бил задържан по ЗМВР – 1 ден.

3.На основание чл. 55, ал. 3 от НК страните приемат на подс. С. Б. да не се налага по-лекото наказание „глоба“ , предвидено наред с наказанието „лишаване от свобода“ за престъплението по чл. 343б, ал.2 от НК.

4.На основание чл. 343г във вр. с чл. 343б, ал.1 от НК на подс. С. Б. се налага наказание „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 18 месеца, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК се  зачита времето, през което подс. С. Б. е бил лишен от това право по административен ред, считано от 13.05.2016г.

5.Разноски по делото - няма.

V.ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение, като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Подс. С.Н.Б. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

 

ПРОКУРОР:

                                                                                /Н. Петрова/

 

ЗАЩИТНИК: 

                   /адв. Ст. Димитров/ 

 

 

 

ПОДСЪДИМ:  

                     /С. Б./   

 

                           

СЪДЪТ, като съобрази, че така подписаното между страните споразумение вече не противоречи на закона и морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между РРП, представлявана от прокурор н. Петрова от една страна, от друга подсъдимия С.Н.Б., ЕГН **********, представляван от защитника си адв. Ст. Димитров от АК гр. Разград споразумение за прекратяване на производството  по НОХД № 745/16 г. по описа на Разградския районен съд, в следния смисъл:

ПОДСЪДИМИЯТ С.Н.Б., ЕГН **********, се признава за ВИНОВЕН в това, че на 13.05.2016 г. в гр. Разград е управлявал МПС – лек автомобил Джип „Гранд Чероки“ с рег. № ****, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 0,81 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила на 20.02.2014 г. присъда  по НОХД № 526/2013 г. по описа на Р.С. - гр. Свищов, за престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК – престъпление по чл. 343б, ал. 2 от НК.

СТРАНИТЕ ПРИЕМАТ като вид и размер на наказанието по отношение на подс. С.Б., при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК - 3 месеца „лишаване от свобода”, при първоначален строг режим,което наказание следва да бъде изтърпяно в затвор, като на основание чл. 59, ал. 1 от НК зачита времето през което подсъдимият е бил задържан по ЗМВР – 1 ден.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК страните приемат на подс. С. Б. да не се налага по-лекото наказание „глоба“ , предвидено наред с наказанието „лишаване от свобода“ за престъплението по чл. 343б, ал.2 от НК.

На основание чл. 343г във вр. с чл. 343б, ал.1 от НК на подс. С. Б. се налага наказание „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 18 месеца, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК се  зачита времето, през което подс. С. Б. е бил лишен от това право по административен ред, считано от 13.05.2016г.

Разноски по делото - няма.

ПОДСЪДИМИЯТ С.Н.Б. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

СЪДЪТ на основание чл. 306, ал, 1, т. 3 от НПК

О П Р Е Д Е Л И:

НА ОСНОВАНИЕ чл. 68, ал 1 от НПК привежда в изпълнение наказанието на подсъдимия С.Н.Б., ЕГН **********, по НОХД №526/2013 г. по описа на РС Свищов постановено с присъда № 7/04.02.2014 г. влязла в сила на 20.02.2014 г. лишаване от свобода за срок от 3 месеца, което да изтърпи при първоначален строг режим в затворническо заведение от закрит тип.

СЪДЪТ, на основание чл. 24, ал. 3 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 745/16 г. по описа на Разградския районен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 15.42 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: