П Р О Т О К О Л

 

 

2016 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На  шести октомври                                                                       2016 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                                    

Секретар: С.Р.

Прокурор: СЕВЕРИНА МОНЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 830 по описа за 2016 година

 На именното повикване в 14.30 часа, се явиха:

ЗА РРП се явява прокурор Монева.

ОБВИНЯЕМАТА Р.Х.Х., редовно призована лично и с защитник адв. М. П..

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. П.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

                    О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА производството по реда на глава 29 от НПК по постъпило в съда споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 830/16 г. по описа на РРС постигнато между РРП, представлявана от прокурор С. Монева от една страна, от друга Р.Х.Х., ЕГН ********** – обвиняема по досъдебно производство № 330-ЗМ-258/2016 г. по описа на ОД на МВР- Разград, за извършено от нея на 26.07.2016 г. в гр. Разград, престъпление по смисъла чл. 234, ал.1 от НК, и защитника й адв. М. П. ***.

СНЕМА самоличността на обвиняемата.

Р.Х.Х. родена на *** ***, с адрес за призоваване в страната: гр. Р**, български гражданин, със средно образование, безработна, неосъждана, омъжена, ЕГН – **********.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържаме споразумението. Няма да соча други доказателства.

АДВ. П.: Поддържаме споразумението. Няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ, по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към обвиняемата.

ОБВИНЯЕМАТА: Разбирам в какво съм обвинена. Признавам се за виновна. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласна с тях. Доброволно подписах споразумението. Имам две деца на 22 г. и 17 г., те нямат семейства, живеят при мен, единият учи, другия се върна от чужбина. Там работеше имаше добри доходи. Съпругът ми работи в гр. Т. в Ш..

СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните и на основание чл. 382, ал. 5 от НПК като съобрази семейното, социално-икономическо положение на обвиняемата, процесуалното й поведение, както и при  първоначално предприетите процесуално следствени действия, така и при последващите такива повдигане, предявяване на обвинение, разпит, относително невисоката степен на обществена опасност на деянието и дееца, предлага на страните да внесат изменение в така постиганото между тях споразумение в частта относно договореното наказание, като същото да бъде намалено.

ПРОКУРОРЪТ: Предлагам 5 месеца лишаване от свобода.

АДВ. П.:  Приемаме предложението на РРП.

ОБВИНЯЕМАТА: Приемам наказанието да бъде  5 месеца.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

 ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и обвиняемия.

Настоящото споразумение се сключва на основание чл. 381 от НПК.

І. СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО.

Настоящото споразумение се сключва между Р.Х.Х. родена на *** ***, с адрес за призоваване в страната: гр. Р., български гражданин, със средно образование, безработна, неосъждана, омъжена, ЕГН – ********** – обвиняем, представляван от защитника си адв. М. П. ***, представлявана от Прокурор С. Монева.

ІІ. ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае досъдебно производство № 330-ЗМ-258/2015 г. по описа на ОД на МВР- Разград, образувано и водено срещу обв. Р.Х.Х. за това, че:

На 26.07.2016 г. в гр. Разград е държала акцизни стоки – 8,590 кг. нарязан тютюн за пушене на обща стойност 1606,33 лв., без акцизен бандерол, като такъв се изисква по закон – съгласно чл. 2, т. 2 от Закона за  акцизите  и  данъчните   складове:  „На  облагане  с  акциз   подлежат

тютюневите изделия“ и чл. 28, ал. 1 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия – „Тютюневите изделия се транспортират, пренасят, съхраняват, предлагат или продават в търговски складове и обекти само с акцизен бандерол, залепен върху потребителската опаковка при условията и по реда на Закона за акцизите и данъчните складове“ като случаят не е маловажен – престъпление по  чл. 234, ал. 1 от НК.

ІІІ. СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1. Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, обв. Р.Х.Х. е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 234, ал. 1 от НК.

2. Приемат като вид и размер на наказанието спрямо обв. Р.Х.Х. за извършеното от нея деяние, на основание чл. 381, ал.4 от НПК при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК – ПЕТ МЕСЕЦА “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, изпълнението на което, на основание чл. 66, ал.1 от НК се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

3. На основание чл. 55, ал. 3 от НК страните приемат на обв. Р.Х.Х., да не се налага по-лекото наказание „Глоба“ предвидено наред с наказанието „Лишаване от свобода“.

4. Разноските по делото в общ размер на 119.96 лева се възлагат на обв. Р.Х.Х., платими по сметка на ОДМВР – Разград.

5. На осн. чл. 234, ал. 3 от НК предмета на престъплението – 8,590 кг. нарязан тютюн /оставен на съхранение в база УССД при ОД на МВР – гр. Разград/ се отнема в полза на държавата и следва да се изпрати на Агенция Митници – гр. София за унищожаване по надлежния ред.

ІV. ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение, като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Обв. Р.Х.Х. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

                                                  ПРОКУРОР:

                                                                           /С. Монева/

ЗАЩИТНИК:

                  /адв. М. П./

 

 

 

ОБВИНЯЕМ:

               /Р. Х./

 

 

 

 

СЪДЪТ, като съобрази, че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между РРП представлявана от прокурор С. Монева от една страна, от друга обвиняемата Р.Х.Х., ЕГН **********, представлявана от защитника си адв. М. П. *** споразумение за прекратяване на производството по НОХД № 830/16 г. по описа на Разградския районен съд, в следния смисъл:

ОБВИНЯЕМАТА Р.Х.Х., ЕГН ********** се признава за виновна в това, че На 26.07.2016 г. в гр. Разград е държала акцизни стоки – 8,590 кг. нарязан тютюн за пушене на обща стойност 1606,33 лв., без акцизен бандерол, като такъв се изисква по закон – съгласно чл. 2, т. 2 от Закона за акцизите и данъчните складове: „На облагане с акциз подлежат тютюневите изделия“ и чл. 28, ал. 1 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия – „Тютюневите изделия се транспортират, пренасят, съхраняват, предлагат или продават в търговски складове и обекти само с акцизен бандерол, залепен върху потребителската опаковка при условията и по реда на Закона за акцизите и данъчните складове“ като случаят не е маловажен – престъпление по  чл. 234, ал. 1 от НК.

СТРАНИТЕ ПРИЕМАТ като вид и размер на наказанието спрямо обв. Р.Х.Х. за извършеното от нея деяние, на основание чл. 381, ал.4 от НПК при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК – ПЕТ МЕСЕЦА “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, изпълнението на което, на основание чл. 66, ал.1 от НК се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК страните приемат на обв. Р.Х.Х., да не се налага по-лекото наказание „Глоба“ предвидено наред с наказанието „Лишаване от свобода“.

Разноските по делото в общ размер на 119.96 лева се възлагат на обв. Р.Х.Х., платими по сметка на ОДМВР – Разград.

На осн. чл. 234, ал. 3 от НК предмета на престъплението – 8,590 кг. нарязан тютюн /оставен на съхранение в база УССД при ОД на МВР – гр. Разград/ се отнема в полза на държавата и следва да се изпрати на Агенция Митници – гр. София за унищожаване по надлежния ред.

Страните подписват настоящото споразумение, като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Обв. Р.Х.Х. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

СЪДЪТ, на основание чл. 24, ал. 3 от НПК

                    О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 830/16 г. по описа на Разградския районен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 15.00 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: