Мотиви към Присъда №623/25.10.2016г., постановена по НОХД №515/2016г. по описа на Разградския районен съд .

 

                 

Разградска районна прокуратура е повдигнала обвинение срещу подсъдимия В.И. *** за това, че на 29.03.2016 г. в гр. Разград е управлявал МПС – лек автомобил “Опел Астра” с рег. № ***, след употреба на наркотични вещества – клоназепам и тетрахидроканабинол, които съгласно Приложения № 1 и 3  към чл. 3, т. 1 и т. 3 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични вещества, които са под контрола на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсурите, като: клоназепам е включен в Списък ІІІ “Рискови вещества”, съгласно Приложение № 3 към наредбата за класифициране на растенията и  веществата като наркотични към ЗКНВП и тетрахидроканабинол е включен в Списък І – “Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредният ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”, съгласно Приложение № 1 към наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични към ЗКНВП - престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа обвинението срещу  подсъдимия, счита го за доказано и предлага на съда да наложи на същия съответно наказание.    

Подсъдимият заявява, че се признава за виновен, но не дава обяснения по делото. Изразява съжаление за деянието си.  

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Подсъдимият В.И.М. е роден на *** г. в Германия, живее в гр. Разград. Същият български  гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан.

Подсъдимият В.М. не е правоспособен водач на МПС - не притежава СУМПС.

Полицейските служители Ив. И. и Кр. К. застъпили в наряд като автопатрул за времето от 08,30ч. до 20.30ч. на 29.03.2016 г. в гр. Разград. Същия ден и техните колеги С. Н. и Св. Ц. също служители на ОД на МВР-Разград, били застъпили в наряд за времето от 08,00ч. до 20.00ч. на 29.03.2016 г. като дежурни по КАТ.

На 29.03.2016г. около 12,10 часа полицейските служители Ив. И. и Кр. К. получили сигнал от дежурния при РУ на МВР- Разград, че в района на пощата в ЖК“Орел“ в гр.Разград, лек автомобил марка „Опел Астра“, син на цвят с per. № *** причинил ПТП, което напуснал. Полицейските служители Ив.И. и Кр.К. отишли на място и установили, че в ж.к.”Орел” пред заведение „Приста”, на паркинга имало причинени щети по два леки автомобила. По задната лява част на бронята на л.а.”Фолксваген голф-4” с ДК№ ***, собственост на св.Ц.Ч., имало причинени охлузвания и побитости, а на л.а.”Мерцедес-Е200 ЦДИ“ с ДК№***, собственост на А.М., било счупено лявото огледало за задно виждане, както и били ожулени предния и заден ляв калник на автомобила.

В процес на извършената проверка от присъстващите на място граждани, полицейските служители узнали, че щетите по двете горепосочени МПС били причинени от л.а. „Опел Астра“, син на цвят с peг. № *** и водача на същия автомобил, без да изчака пристигането на органите на полицията, напуснал мястото на инцидента. Двамата полицейски служители предприели издирване на автомобила, за който получили данни. Получили оперативна информация, че този автомобил се ползва от криминално проявени лица и често бил паркиран в гр.Разград на бул.“Бели лом“ № ***, поради което те се насочили към тази улица.

Когато пристигнали на посочения адрес при тях дошъл  Я. Я. ***, като наблизо бил и лекия автомобил на последния - лек автомобил „Форд Фокус“ с per. № ***.  Я. обяснил, че автомобила му е бил ударен от л.а. „Опел Астра“ с per. № *** и  разказал на полицейските служители, че след удара в автомобила му, водача на този автомобил напуснал местопроизшествието и влязъл във входа на блока. Я. дал пълно описание на това лице. Описал водача като мъж с мургаво лице, със слабо телосложение и височина около 160-170 см,  посочил също, че му направило впечатление, че този мъж бил във видимо неадекватно състояние и залитал. Изразил съмнение, че вероятно е пиян.

След като получили описание на водача на л.а. „Опел Астра“ с per. № ***, полицейските служители влезли във входа на блока. На площадката на шестия етаж те срещнали подс. В.М. Установили неговата самоличност, както и това, че той бил брат на собственика на л.а. „Опел Астра“ с per. № ***. Направило им впечатление, че подс. М. е във видимо неадекватно състояние - залитал и не можел да говори. Предположили, че неговото състояние е повлияно в следствие на употребата на алкохол. Разпоредили на подс. В. М. да ги последва до патрулната кола паркирана пред входа на блока. Същевременно подали сигнал до своите колеги С. Н. и Св. Ц., които били дежурни по КАТ, да дойдат на място и да изпробват подс. В. М. за алкохол. При извеждането от входа на блока на подс.В.М., Я. Я., виждайки го веднага разпознал в него водача, който ударил неговия автомобил и казал това на полицейските служители.

През това време пристигнали свидетелите Н. и Ц., които били изпратени от дежурния при РУ на МВР-Разград по сигнал на ул.“Бели лом“ № *** за ПТП.

Св.С. Н. изпробвал подс. В. М. с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510,  на който цифровата индикация не отчела наличие на алкохол в издишвания въздух. След това те извършили тест за употреба на наркотични и упойващи вещества с Дрегер „Drug Check 1200 STK“. Теста е бил валиден и отчел наличие на упойващо вещество. След това св.С.Н. издал талон за медицинско изследване и подс. В. М. бил отведен в спешен център при МБАЛ-Разград, за да му бъде взета кръв и урина за изследване. В разговор с полицейските служители подс.В.М. посочил, че е изпушил две цигари „Чай“. Също така той разказал, че докато управлявал автомобила ударил и други автомобили в района на ЖК“Орел“.

В изпълнение на своите правомощия св.С.Н. съставил АУАН с бл. №704338/29.03.2016г. срещу подсъдимия и му издал  талон за медицинско изследване №0033308/29.03.2016г..

Били уведомени разследващите полицаи при ОД на МВР и по случая започнало разследване. Същевременно със Заповед № 330-зм-21/29.03.2016г.от 13.30ч на 29.03.2016г, подс.В.М. бил задържан за срок от 24 часа по реда на ЗМВР до 30.03.2016г. - 13.25ч.

В хода на разследването въз основа на дадените проби от кръв и урина на подс.В.М. била назначена съдебно химическа експертиза.

От заключението на същата е видно, че:

1 .Аналитични резултати.

От извършените изследвания на предоставените проби кръв и урина от обв.В.И.М., ЕГН **********, се установи:

                     Клоназепам в концентрация 0,03 mg/ml в кръв;

                     Присъствие на специфичен метаболит на тетрахидроканабинол /ТНС/ в урината.

2.Съдебно-токсикологичниа интерпретация. Заключение.

Касае се за проби кръв и урина от мъж на възраст 20 г. с възложена съдебно- химическа експертиза на взетите биологични проби по реда на НПК.

В резултат на извършените изследвания на предоставените проби кръв и урина се установява клоназепам в концентрация 0.03 mg/ml в кръвта на лицето. В предоставената проба кръв не се установява наличие на алкохол /етанол/. Установява се и специфичен метаболит на тетрахидроканабинол /ТНС/ - карбокси - Д9-ТНС в урината на лицето.

Установената концентрация на лекарственото средство клоназепам съответства на терапевтична стойност /0.01 - 0.08 mg/ml/. Бензодиазепините, към които принадлежи намереният медикамент, са лекарствени средства отпускани само по лекарско предписание /зелена рецепта/, които повлияват реакционното време /отслабва вниманието, забавя рефлексите/ и може да повлияе способността за управление на МПС.

                     Клоназепам /ривотрил/ - Списък III /Приложение 3 към чл.З, т.З от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, към чл.З, т.2 от ЗКНВП/;

Лекарственото средство клоназепам /ривотрил/ принадлежи към групата на бензодиазепините и се използва основно за лечение на епилепсия. Наркоманите употребяват препарата за потискане на абстинентни реакции. Продължителната употреба на препарата води до зависимост. Комбинираната употреба с други психоактивни вещества /особено депресанти на ЦНС/ води до засилване на клиничните ефекти на клоназепам. В кратката характеристика на препарата е отбелязано, че приема на медикамента може да забави реакциите до такава степен, че да повлияе на способността за работа с машини и управление на МПС. Намерената концентрация на клоназепам в кръвната проба на изследваното лице се отнася към т.нар. терапевтична област по лит. данни, те.е. не се касае за отравяне с лекарствения продукт. При посочената концентрация е налице фармакологичния ефект на лекарствения препарат.

Присъствието на специфичния за ТНС метаболит е доказателствен резултат за употреба на упойващо вещество, съдържащо тетрахидроканабинол /ТНС/ - марихуана, канабис и производни.

Употребата на съдържащи ТНС продукти може да предизвика различни по вид и продължителност ефекти в зависимост от количеството на активното вещество и начина на прием /пушене, per os/. В общия случай при употребата на марихуана, наблюдаваните ефекти могат да варират между отделните индивиди, като се наблюдават промени в настроението, предизвиква лека еуфория и забележимо изостряне на сетивата, променя себеоценката и усещанията за пространство и време. При високи дози е възможно да се наблюдават слаби халюцинации.

От заключението на автотехническата оценителна експертиза на щети по МПС е видно, следното:

Общата стойност на щетите нанесени на л.а. „Фолксваген Голф“ с per. № ***, към 29.03.2016 г. възлиза на 270,40 лв. /двеста и седемдесет лева и 40 стотинки/

Общата стойност на щетите нанесени на л.а. „Мерцедес“ Е 200 ЦДИ с per. № *** към 9.03.2016 г. възлиза на 348,63 лв. /триста, четиридесет и осем лева и 63 стотинки.

Общата стойност на щетите нанесени на л.а. „Форд Фокус“ с per. № ***, към 29.03.2016 г. възлиза на 485,68 лева /четиристотин осемдесет и пет лева и 68 лева.

Съгласно измененията в чл.З, ал.2 от ЗКНВП, реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични се определя с наредба на МС - Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, които са под контрола на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсурите.

Наименованията на наркотичните вещества в тази наредба са дефинирани в списъци, както следва:

1.                 Списък I - Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина съгласно Приложение № 1;

2.                 Списък II - Вещества с висока степен на риск, намиращи приложение в хуманната и ветеринарната медицина съгласно Приложение № 2;

3.                 Списък III - Рискови вещества съгласно Приложение № 3.

Клоназепам е включен в Списък III „Рискови вещества“, съгласно Приложение № 3 към наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични към ЗКНВП.

Тетрахидроканабинол е включен в Списък I - „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, съгласно Приложение № 1 към наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични към ЗКНВП.

Изложената фактическа обстановка съдът намира за безспорно доказана. Същата се установява  от събраните доказателства, показанията на разпитаните свидетели, заключенията на експертизите, писмените и веществени доказателствени материали. Спор относно фактите по делото не съществува.  С оглед изложеното съдът приема фактическите обстоятелства изложени в обвинителния акт за напълно доказани.

Така изложената  фактическа обстановка налага следните правни изводи: С деянието си подсъдимият   В.М. е осъществил състава на престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК, тъй като  на 29.03.2016 г. в гр. Разград е управлявал МПС – лек автомобил “Опел Астра” с рег. № ***, след употреба на наркотични вещества – клоназепам и тетрахидроканабинол, които съгласно Приложения № 1 и 3  към чл. 3, т. 1 и т. 3 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични вещества, които са под контрола на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсурите, като: клоназепам е включен в Списък ІІІ “Рискови вещества”, съгласно Приложение № 3 към наредбата за класифициране на растенията и  веществата като наркотични към ЗКНВП и тетрахидроканабинол е включен в Списък І – “Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредният ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”, съгласно Приложение № 1 към наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични към ЗКНВП. Подсъдимият е управлявал автомобил след като е бил употребил наркотични вещества, което е установено по надлежния ред. От субективна страна е действал с пряк умисъл, тъй като е съзнавал, че управлява МПС след като преди това е употребил наркотични вещества.

Индивидуализирайки наказанието на подсъдимия съдът отчита, че подсъдимият е осъждан в предходни случаи. Като смекчаващо обстоятелство следва да се отчетат направените от подсъдимия признания и изразеното съжаление. При това съдът намира, че наказанието което следва да се определи на подсъдимия следва да бъде лишаване от свобода за срок от една година и два месеца, което е близо до законовия минимум. В случая не може да се приложи институтът на условното осъждане, тъй като и преди подсъдимият е осъждан на лишаване от свобода условно /НОХД №566/2016г. на Районен съд –гр. Русе/ и не е реабилитиран /всъщност извършил е процесното деяние в изпитателния срок/. Наложеното  наказание следва да се изтърпи в затворническо общежитие от закрит тип при строг първоначален режим /чл.60, ал.1 във вр. с чл.61, т.2 от ЗИНЗС/.На подсъдимия следва да бъде наложено и кумулативно предвиденото наказание глоба, чийто размер според съда следва да бъде равен на минималния, а именно 500 лв.

С оглед изхода на делото подсъдимият   следва да бъде   осъден да заплати  и разноските по делото.

Мотивиран така съдът постанови присъдата си.

                                                                                  

                                                        

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: