Р Е Ш Е Н И Е

№310/28.10.2016 г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на дванадесети септември, две хиляди и шестнадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : С.Р.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело №1353 по описа за 2015 г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

Искът е отмяна на две решения на Общото събрание, провело се на 01.08.2015г., на ответната кооперация и е предявен на основание чл.58 от Закона за кооперациите.

Ищецът твърди в исковата молба, че е член кооператор в ЗК”Гороцвет” и е присъствал на Общо събрание на кооперацията на 01.08.2015г. Заявява още, че събранието е проведено по реда на чл.17 ал.2 от ЗК в 11 часа, поради липса на кворум в обявения час-10 часа. Иска да се отменят две от взетите от събранието решения, а именно:1/приемане и освобождаване на член кооператори и 2/избор на нов председател,УС и КС, като противоречащи на закона. Сочи като нарушения: І.участие в работата на събранието на лице, което не е член кооператор-Р. И. Р., нещо повече определяне на същата за председател на комисията по избор на Председател, УС и КС. ІІ.Участие в работата на събранието на двама души:С. Р. и И. С., освободени от членство с решение на същото събрание. ІІІ.Не е проведен нов избор на УС и КС, съгласно т.4 от обявения дневен ред,а взетото решение е само за попълване на УС и КС и избор на нов председател и ІV.Приетият за член кооператор Н. Е. Н. е подал молба предния ден, а на 23-ма души е отказано разглеждане на молбите им за приемане, въпреки подадени молби още от м.юни 2015г.

Ответникът-ЗК”Гороцвет”-с.Гороцвет с депозирания писмен отговор настоява иска да се отхвърли с присъждане на разноски по делото. Твърди, че ищецът не е член кооператор и няма право на иск по чл.58 от ЗК. Заявява, че при провеждане на събранието не е променян дневния ред, че е извършен частичен избор на УС и КС, тъй като на част от членовете им мандатът не е бил изтекъл, че освободените от членство С. Р. И И. С. не са участвали в гласуването при вземането на решения от ОС.

Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното:

От представените с исковата молба протоколни книги в оригинал,на първо място, съдът констатира/като и в съдебно заседание, проведено на 06.06.2016г./, че към м.април 2009г.ищецът е бил приет за член на ответната кооперация-л.164 от протоколна тетрадка на УС и л.133 от протоколна тетрадка на ОС. По делото не се представиха доказателства за освобождаването му или изключването му от членство, заради което съдът приема, че и към 01.08.2015г. ищецът е бил член кооператор и като такъв той има право на иск по чл.58 от ЗК. Предявеният иск е допустим и следва да бъде разгледан по същество.

По делото не се представи протокол от проведено на 01.08.2015г. ОС на ответната кооперация, но видно от обстоятелствената част на исковата молба и писмения отговор на ответника, няма спор, че на посочената дата е проведено ОС по реда на чл.17 ал.2 от ЗК в 11 часа.

Относно сочените в исковата молба нарушения: І.”В работата на събранието участва лице,което не е член кооператор-Р. И. Р., нещо повече, тя е избрана за председател на комисията по избор на председател,УС и КС”.

В подкрепа на това си твърдение, ищецът е представил с исковата молба –л.8 от делото, молба от Р. И. Р. с дата 05.12.2008г. за освобождаването й като член-кооператор на земеделската кооперация. Видно от протоколна книга на УС-л.161 и протоколна книга на ОС-л.48 посоченото лице действително е било освободено от членство в кооперацията с решение на УС от 18.03.2009г., което решение е било утвърдено от ОС. В съдебно заседание ищецът представя и протокол-л.64 от делото, за резултати от проведен избор с тайно гласуване за ръководни органи на земеделската кооперация „Гороцвет”. Протоколът е без дата, не става ясно за кое събрание се отнася и съдът не го е приел и включил в доказателствения материал. За това съдът приема, че по делото не се събраха доказателства за участието на Р. И. Р. в работата на ОС проведено на 01.08.2015г.

ІІ.Второто сочено нарушение:”В работата на събранието участват и гласуват вече освободени от членство лица-С. Р. и И. С.”. Не се спори, че посочените лица са освободени от членство в кооперацията на ОС, проведено на 01.08.2015г., но ищецът отново не представя доказателства, че те са гласували при избора на ръководни органи на кооперация, напротив при второто съдебно заседание повереникът му изрично заявява, че няма да сочи други доказателства, тъй като счита делото за изяснено.  

 ІІІ.”Проведен е частичен избор на УС и КС”. От редакцията на т.4 от публикувания дневен ред на събранието в двата местни вестника”Гледища” и „Екип” не може да се извлече извод за какъв избор на ръководни органи е предварителното оповестяване-за пълен или частичен избор. Затова съдът приема, че в случая не може да се говори за допуснато закононарушение.

ІV.”Неизвестния Н. Е. Н. е приет за член кооператор предния ден, а събранието отказва приемането на 23-ма кандидат членове, подали молби от м.юни 2015г.”. Законът за кооперациите, както и Устава на ЗК”Гороцвет” не предвижда срок за подаване на молби за членство в кооперацията, така че в случая, неоснователно се твърди, че е взето решение в разрез със закона. А относно представяния от ищеца протокол от заседание на УС с дата 31.07.2015г.-л.49 от делото и допълнително наведеното твърдение от повереника му, че УС се състои от седем члена, съдът счита за ненужно да взема отношение, тъй като в самия протокол е записано „присъстваха трима от четиримата членове на действащия УС”.   

Пред вид изложеното, явно е, че предявеният иск е неоснователен и не доказан и като такъв следва да се отхвърли. С оглед разпоредбата на чл.78 ал.3 от ГПК ответникът има право на направените по делото разноски, които са в размер на 480 лева и ищецът следва да бъде осъден да му ги заплати.

Ето защо съдът

 

                                                                Р Е Ш И :

 

               

            ОТХВЪРЛЯ предявения от Б.В.С. с ЕГН-********** *** иск по чл.58 от Закона за кооперациите против ЗК”ГОРОЦВЕТ” с ЕИК-826009669 със седалище и адрес на управление-с.Гороцвет, община Лозница , обл.Разград, ул.”Искър” №12 с председател Н. Е. Н. относно взетите две решение на ОС, проведено на 01.08.2015г., а именно: приемане и освобождаване на член кооператори и избор на нов председател, УС и КС, като неоснователен и недоказан.

            ОСЪЖДА Б.В.С. с ЕГН-********** *** да заплати на ЗК”ГОРОЦВЕТ” с ЕИК-826009669 със седалище и адрес на управление-с.Гороцвет, община Лозница , обл.Разград, ул.”Искър” №12 с председател Н. Е. Н. сумата 480 лева разноски по делото.

            Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: