Р Е Ш Е Н И Е

 

 

Номер  338                            26.10.2016  г.               гр.Разград

 

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд на 29.09.2016 г. в публично заседание в състав:

Председател:  Атанас Христов

Секретар:  Г.М.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 1580 по описа за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Р  Е  Ш  И

 

ПРЕКРАТЯВА, на основание чл. 44, т.3 вр. чл. 50 СК, ГРАЖДАНСКИЯ БРАК, сключен на 27.09.1992 г. в гр. Разград, за който е съставен акт за сключен граждански брак № 245, между Д.П.Д. , с постоянен адрес ***, ЕГН:********** и Д.И.Д. с постоянен адрес ***, ЕГН: **********, С РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение, според което:

І.Лични отношения:

 1. Родителските права по отношение на роденото от  брака непълнолетно дете И. Д. Д. родена на ***г. с ЕГН:********** се предоставят за упражняване на майката Д.И.Д., като същото ще е с местоживеене при майка му Д.И.Д..

           2. Определя се следният режим на лични отношения на детето И. Д. Д., ЕГН:********** с бащата Д.П.Д.: Същият има право да взема детето  при себе си всяка първа и трета седмица от месеца от 09 часа на съботният  ден до 18 часа в неделният ден, както и един месец от лятото който да не съвпада с платеният годишен отпуск на майката и три дни през зимата

           3. Бащата Д.П.Д. ще заплаща ежемесечна издръжка на детето И. Д. Д.,  ЕГН:********** действащо лично и със съгласието на своята майка Д.И.Д. в размер на 110/сто и десет/ лева, считано от датата на влизане на съдебното решение по делото в сила, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

            4.  Двамата съпрузи са здрави и работоспособни поради което не си дължат издръжка един на друг.

          5. След прекратяване на брака съпругата ще продължи да носи  фамилно име -  Д..

 

                   ІІ.Имуществени отношения :

  1. По време на брака съпрузите са  придобили  следният недвижим имот а именно: Поземлен имот -дворно място- урегулирано от 1120кв.м/хиляда сто и двадесет квадратни метра/, съставляващо  урегулиран имот № Х-11 /римско  десет, тире единадесет/ в квартал 1 /едно/  по плана на село Трапище, община Лозница, област Разград, със административен адрес  село Т. ,  при съседи на дворното място: имот № ІХ-10, имот №ХІ-12 и улица, ведно с построената в това дворно място паянтова жилищна сграда със застроена площ от 65 кв.м /шестдесет и пет квадратни метра/ състояща се от  три стаи, салон и маза, лятна кухня паянтова със застроена площ от  18 кв.м/ осемнадесет квадратни метра/ и стопанска  сграда със застроен обем от 60куб. м /шестдесет кубични метра/. Данъчната оценка на имота е  2813.10лв. /две хиляди осемстотин и тринадесет и 10 стотинки/, като този имот се поставя в дял и става изключителна собственост на Д.П.Д., а за уравнение на делът от този имот Д.И.Д. получи на 10.08.2016година в брой сумата  от 1410лв./ хиляда четиристотин и десет лева/ от Д.П.Д. и за в бъдеще няма да има каквито и да било претенции спрямо  Д.П.Д. относно този имот.

            2. Двамата съпрузи нямат помежду си неуредени материални  отношения като физически  лица .

3. Направените от страните деловодни разноски и държавни такси по делото се поемат  от двамата съпрузи поравно .               

          С настоящото споразумение по чл.51 от СК страните заявяват, че са уредили всички въпроси досежно прекратяване на брака, личните си отношения, имуществените си отношения и фамилното име на съпругата и никой от тях занапред не може да има каквито и да било претенции спрямо другия.

ОСЪЖДА Д.П.Д. , с постоянен адрес ***, ЕГН:**********, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на Районен съд – Разград,  сумата:

-                 20.00 лв. /двадесет лева/ представляваща окончателна държавна такса за прекратяването на брака,

-                 79.20 лв. /седемдесет и девет лева и двадесет стотинки/, представляваща държавна такса относно присъдената издръжка,

-                 28.20  лв. /двадесет и осем лева и двадесет стотинки/ представляваща окончателна държавна такса в размер на 2 на сто върху стойността на дела му от процесния имот

-                 5.00 лв. /пет лева/ представляваща държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА Д.И.Д. с постоянен адрес ***, ЕГН: **********, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на Районен съд – Разград, сумата:

-                 20.00 лв. /двадесет лева/, представляваща окончателна държавна такса за прекратяването на брака,

-                 28.20  лв. /двадесет и осем лева и двадесет стотинки/ представляваща окончателна държавна такса в размер на 2 на сто върху стойността на дела му от процесния имот

-                 5.00 лв. /пет лева/ представляваща държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Да се изпратят съобщения до служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" на областно равнище, на осн. чл. 107, ал.1 от Правилника за администрацията в съдилищата.

Препис от решението да се връчи на страните.

Решението не подлежи на обжалване, на осн. чл. 330, ал.5 ГПК.

В едномесечен срок от постановяването на решението, страните могат да депозират искане пред Районен съд – Разград, съдът да допълни или да измени решението в частта му за разноските и държавните такси, на осн. чл. 248 ГПК.

 

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: