Р Е Ш Е Н И Е

 

                                11.10.2016 година                                       град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                  граждански  състав

На единадесети октомври                                                               2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

                               

Секретар: С.Р.

Като разгледа докладваното от съдията

Гр.  дело   1769  по описа за 2016 година

 

Р  Е  Ш  И:

 

           НАЛАГА мярка за ЗАЩИТА на Х.М.А., ЕГН**********, адрес *** , като:

         ЗАДЪЛЖАВА А.М.А., адрес ***, ЕГН **********, да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на Х.М.А., ЕГН**********, адрес ***.

ОТСТРАНЯВА А.М.А., адрес ***, ЕГН **********,  от съвместно обитваното жилище в с.Езерче, общ.Цар Калоян ул. „П.” № *** за срок от 14 месеца, считано от влизане в сила на съдебното решение.

 ЗАБРАНЯВА на А.М.А., адрес ***, ЕГН **********, да приближава Х.М.А., ЕГН**********, адрес *** на по малко от 100м., както и жилището в с.Езерче, ул.“П.“ №***, местоработата и местата за социални контакти и отдих на същата за срок от 14 месеца, считано от влизане в сила на съдебното решение.

ЗЪДЪЛЖАВА А.М.А., адрес ***, ЕГН **********, да посещава специализирана програма в центъра на НПО гр. Разград след предварителна уговорка на тел 089855…, до 17.10.2016 година.

         ПРЕДУПРЕЖДАВА А.М.А., адрес ***, ЕГН **********, за последиците от неизпълнението на заповедта – на основание чл.21 ал.2 от ЗЗДН при неизпълнение на съдебната заповед полицейският орган, констатирал нарушението  задържа нарушителят и незабавно уведомява органите на прокуратурата.

           ОСЪЖДА А.М.А. ЕГН ********** на основание чл. 5, ал. 4 от ЗЗДН да заплати глоба в размер на 200 лв. /двеста/ лева.

           ОСЪЖДА А.М.А. ЕГН ********** да заплати държавна такса в размер на 50 лв. /петдесет/ лева по сметка на РРС.

УКАЗВА  на полицейските органи да следят за изпълнението на заповедта.

РЕШЕНИЕТО подлежи на незабавно изпълнение.

ДА СЕ издаде съдебна заповед за защита.

Заповедта и препис от настоящото решение да се връчат на страните и да се изпратят служебно на РУМВР гр. Разград, препис от решението да се изпрати и на НПО Разград.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред РОС в 7 дневен срок от днес.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

МОТИВИ към решение №362 от 11.10.2016 г., постановено по  гражданско дело №1769/2016г. на РРС.

Производството е по реда на Закона за защита от домашно насилие.

Постъпила е молба от Х.М.А., в която сочи, че ответника А.М.А. с когото са брат и сестра, живеят в дома на майка им в с.Езерче, ул. „П.“ № ***. През 2007г. РРС постановил съдебен акт за защита по ЗЗДН, с наложени мерки за защита по отношение на нея и майка и по отношение на ответника. Въпреки това случаите на упражнено насилие продължавали. На  07.09 и на 12.09.2016г. под въздействие на алкохол, ответникът започнал да я псува, казал и „Ще ти ритам задника до посиняване“, „само да умре майка ни ще видиш какво ще ти направя“. Същият ежедневно употребявал алкохол., когато ставал изключително агресивен. Опасява се за живота и здравето си. Иска да бъдат постановени мерките за закрила по чл.5, ал.1 т.1, т.2 т.3 и т5 от ЗЗДН.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка: 

Ищцата и ответникът са брат и сестра, за което не се спори. Същата в съответствие с разпоредбата на чл.9, ал.3 от ЗДНН е представила декларация за обстоятелствата, посочени в исковата молба.

Ответникът се явява в с.з. отрича да е псувал  сестра си, казвал на майка им: „да ви еба майката“, повече псувал нея защото защитавала ищцата.

Така подадената молба е допустима предвид разпоредбата на чл.3 т.1 и т.6 от ЗЗДН. Съобразявайки събраните доказателства, в случая  единствено декларация по чл.9 ал.3 от ЗЗДН, както и служебната справка относно постановените мерки за защита по ЗЗДН по отношение на ищцата и майката на страните спрямо ответника, намира, че инцидентите са се развили, както се твърди в исковата молба. Не се събраха доказателства, които ги опровергават. Деянията на ответника, осъществяват признаците на психическо и емоционално насилие спрямо ищцата. Проявите му са системни, на същия са налагани неколкократно мерки по ЗЗДН.

По отношение на исканите мерките за защита съдът счита, че тези по чл.5 ал.1 т.2 и т.3 от ЗЗДН следва да бъдат наложени към максималния предвиден в закона срок, а именно за срок от четиринадесет  месеца. Тъй като по кратък срок не би могъл да окаже въздействие на ответника и осигури спокойствие на ищцата, както и предвид наличието на проявена упоритост от страна на ответника. Поради по-високата обществена опасност на деянието на ответника, което той явно извършва след употреба на алкохол, когато явно става избухлив и агресивен, следва да наложи мярка и по чл. 5 ал.1 т. 5 от ЗЗДН – задължаване да посещава специализирани програми, с оглед необходимостта от поправяне на своето поведение същият следва да посещава консултациите в специализираната програма на ЦНПО Разград.

По отношение размера на глобата на основание чл.5 ал.4 от ЗЗДН съдът взе предвид конкретното деяние и данни за имотното състояние на ответника, поради което наложи санкцията в размер към минимума а именно 200лв. Предвид изхода на делото, ответника следва да заплати и д.т. в размер на 50лв.

В този смисъл постанови решението си.

 

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: