РЕШЕНИЕ

 

608                                     04.11.2016г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  четиринадесети октомври                              две хиляди и шестнадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  П.Т.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №374 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Х. *** срещу Наказателно постановление  37-0000179/11.04.2016г.   на Началник Областен отдел  «Автомобилна администрация» гр. Разград, с което на основание чл.93, ал.1, т.1 от Закона за автомобилните превози  за нарушение на чл.6, ал.1 от същия закон на жалбоподателя е наложено наказание глоба от 1500 лв. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се  моли същото да бъде отменено. Изтъкват се доводи за прекратяване на административнонаказателното производство.

В съдебното заседание на РРС  жалбоподателят  поддържа жалбата лично и чрез повереника си.

За наказващия орган не се явява представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител, но е постъпило писмо, в което се изразява становище за прекратяване на делото.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Жалбата е допустима, а разгледана по същество е основателна.

С обжалваното Наказателно постановление  37-0000179/11.04.2016г.   на Началник Областен отдел  «Автомобилна администрация» гр. Разград на основание чл.93, ал.1, т.1 от Закона за автомобилните превози  за нарушение на чл.6, ал.1 от същия закон на жалбоподателя Х. *** е наложено административно наказание глоба от 1500 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение №220406/17.03.2016г. Актът е  съставен на жалбоподателя от инспектор към наказващия орган. В акта и НП се сочи, че на 17.03.2016г.  около 08.30 ч. в област Разград на път II – 49, км.38+651 до разклона за с. Стражец в посока от с. Раковски за гр. Разград, като водач на лек автомобил „Форд Галакси“ с рег. №***, жалбоподателят извършвал превоз на шест пътника на цената на билета на автобуса  по маршрут от с. Раковски до гр. Разград. Посочено е, че жалбоподателят извършвал превоз на пътници без Лиценз за извършване на превоз на пътници или Удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници и документи, изискуеми от ЗАвП. Посочено е, че така водачът /жалбоподателят/ е нарушил чл.6, ал.1  от ЗАвП.

По делото са разпитани като свидетели актосъставителя Г. М., и свидетеля по акта Хр. М., които потвърждават изложените в акта обстоятелства.

Срещу жалбоподателя Х.С.Х. е било образувано и  Административно наказателно дело №317/2016г. по описа на Разградски районен съд по което жалбоподателят  е наказан за същото деяние, предмет и на настоящия процес,  на основание чл.78а от НК за престъпление по чл.324, ал.1 от НК. Същото решение е изменено с решение на РОС по ВАНД №213/2016г. в частта относно  размера на наказанието. В останалата част решението на РРС е  потвърдено.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:   Наказателното постановление, ангажиращо наказателната отговорност на жалбоподателя е незаконосъобразно, поради това, че спрямо жалбоподателя е образувано и друго наказателно дело, а именно АНД №317/2016г. по описа на Разградски районен съд по което жалбоподателят Х.С.Х. е наказан за същото деяние на основание чл.78а от НК за престъпление по чл.324, ал.1 от НК. Същото решение е изменено от РОС по ВАНД №213/2016г. само в частта относно  размера на наказанието и потвърдено в останалата част и в  този смисъл понастоящем е налице реализирана наказателна отговорност с влязъл в сила акт за извършеното деяние. Посоченото дело /АНД №317/2016г. на РРС/  касае същото деяние, макар и квалифицирано по това дело като престъпление – по същото е ангажирана отговорността на жалбоподателя именно за извършвания  таксиметров превоз на пътници без жалбоподателя да има правоспособност за това. С разглежданото наказателно постановление отговорността на жалбоподателя е ангажирана за това деяние, но с приета квалификация «извършване на превоз без редовно издаден документ». Деянието така или иначе е едно и също. С оглед постановеното с Тълкувателно решение №3 по ТД №3 на ОСНК на ВКС, то не може за същото деяние да се носи отговорност и  по реда на НК и по реда на ЗАНН, тъй като в законодателството не е регламентирана идеална съвкупност между престъпление и административно нарушение. При това съдът намира, че доколкото жалбоподателят вече е наказан с влязло в сила съдебно  решение за същото деяние, то той не може да носи отговорност и на основание санкционните разпоредби на ЗАвП, тъй като не може да бъде наказван втори път за същото деяние по административен ред. Поради това наказателното постановление следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

Водим от горното, съдът

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №37-0000179/11.04.2016г.   на Началник Областен отдел  «Автомобилна администрация» гр. Разград, с което  на основание чл.93, ал.1, т.1 от Закона за автомобилните превози   за нарушение на чл.6, ал.1 от същия закон на жалбоподателя Х. *** е наложено административно наказание глоба от 1500 лв.  

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: