РЕШЕНИЕ

 

626                                  18.11.2016г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  двадесет и седми октомври                               две хиляди и шестнадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  П.Т.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията  нахд №694 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Н.И.Ц. ***  срещу наказателно постановление №0000054 от 16.05.2016г. на Директора на Областна Дирекция по безопасност на храните- гр. Разград,  с което на основание чл.48, ал.1 от Закона за храните за нарушение на чл.21а, ал.2 във вр. с ал.1 от същия закон на жалбоподателката  е наложена глоба в размер на 500 лв. В жалбата се излага становище, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде отменено.

В съдебното заседание на РРС  повереникът на жалбоподателката поддържа жалбата.

 Представителят на наказващия орган изразява становище за неоснователност на жалбата.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява  основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №0000054 от 16.05.2016г. на Директора на Областна Дирекция по безопасност на храните - гр. Разград на жалбоподателката Н.И.Ц. на основание чл.48, ал.1 от Закона за храните за нарушение на чл.21а, ал.2 във вр. с ал.1 от същия закон й е наложена глоба в размер на 500 лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №0000284/22.04.2016г. съставен от Главен инспектор в отдел «Контрол на храните» при Областна Дирекция по безопасност на храните гр. Разград. В акта и НП е отразено от фактическа страна, че при извършена проверка на 21.04.2016г. в смесен магазин за търговия с храни и хранителни стоки, находящ се в гр. Разград, ж.к. «Лудогорие»№4, бл. «Белмекен», стопанисван от фирма «АВС» ЕООД-гр. Шумен  е констатирано, че в магазина не се представят придружаващи документи за произход на следните храни: 1. Козунак със стафиди-производител «Астрея» ООД, гр. Лясковец с партиден номер L 01.04.2016г., най –добър до 21.05.2016г.; 2.  Козунак с локум-производител «Веля М» ООД, гр. Русе с партиден номер L 09.05.2016г., най-добър до 09.05.2016г.;  3.  Козуначено руло-производител ЕТ«Д.-Ц.»*** 21.04.2016г., използвай преди 28.04.2016г.; 4. Яйца пресни клас А – произход ВG 2519007, произведено от СД „Квинс-Арго и Сие“, с партиден номер L 1 /18.04/ най –добър до 15.05.2016г. Прието е, че  не е създадена възможност за проследяване на всички етапи на производство, преработка и дистрибуция и не се прилагат процедурите от системата за самоконтрол събиране и съхранение на информацията за приеманите в обекта храни. Прието е, че отговорност следва да носи жалбоподателката Н.Ц. в качеството й на търговец на храни. Всъщност длъжността на същата е продавач-консултант – отговорник  в обекта.

Пред РРС е разпитана като свидетел Н. Й. /актосъставителя/, която в показанията си потвърждава фактическите обстоятелствата отразени в  АУАН и НП.  Представени са копия от заповеди /л.16 и 17 от делото/ на управителя на дружеството «АВС» ЕООД-гр. Шумен, с които на жалбоподателката, в качеството й на  продавач-консултант – отговорник  е възложено да отговаря за «внедряване, функциониране и контролиране на системата за Добри търговски практики в обекта» и «Да отговаря за приемането на храните в обекта».  Не е спорно, че действително при проверката в обекта са липсвали придружаващи документи за произход на описаните стоки.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При ангажиране отговорността на жалбоподателката е допуснато неправилно приложение на материалния закон. Съдът намира, че жалбоподателката няма качеството на търговец на храни по смисъла на §1, т.61 от Закона за храните и изводът на наказващия орган в обратния смисъл е неправилен. В този смисъл в жалбата се излагат основателни доводи, като се цитира и съответна съдебна практика. По смисъла на §1, т.61 от Закона за храните "Търговец на храни" е всяко физическо или юридическо лице, което се занимава с търговия с храни по смисъла на т. 60, а последната точка сочи, че "Търговия" е процес на внос, износ, съхранение, транспорт, продажба и представяне за продажба на храни, предлагане на храни в места за обществено хранене, както и предоставяне на потребителите на безплатни мостри от храни.  Не е спорно, че жалбоподателката е служител по трудово правоотношение в дружеството «АВС» ЕООД-гр. Шумен и именно последното дружество се явява в случая търговец на храни по смисъла на закона, а не жалбоподателката, дори й на последната да са възложени функции за съответен контрол като отговорник /цитираните по-горе заповеди/. При това съдът намира, че жалбоподателката не може да носи отговорност за нарушение на чл.21а, ал.2 от ЗХ, който е приложен, тъй като този  текст вменява изрично задължения  за производителите и търговците, а както се каза жалбоподателката няма такова качество, дори й да са й били възложени съответни функции. При това съдът намира, че неправилно жалбоподателката е санкционирана, а това води до незаконосъобразност на Наказателното постановление, поради което последното следва да бъде отменено.

Водим от горното, съдът

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

           ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №0000054 от 16.05.2016г. на Директора на Областна Дирекция по безопасност на храните- гр. Разград,  с което на основание чл.48, ал.1 от Закона за храните за нарушение на чл.21а, ал.2 във вр. с ал.1 от същия закон на жалбоподателката  Н.И.Ц. ***  е наложена глоба в размер на 500 лв.   

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: