РЕШЕНИЕ

 

595                                    10.11.2016г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградският районен съд 

на дванадесети октомври                        две хиляди и шестнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №713 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от  И.С. *** срещу Наказателно постановление  586 от 08.08.2016г.   на  Директора  на Регионална дирекция по горите Русе, с което на жалбоподателя  на основание чл.266, ал.1,  от Закона за горите за нарушение на чл.213, ал.1, т.2 от същия закон му е наложено наказание глоба в размер на 100 лв  и е  определено да заплати паричната равностойност на липсващите вещи – предмет на нарушението: 2.4 пространствени куб. метра дърва за огрев от дървесни видове «слива», «череша», «благун» в размер на 71,59 лв в приход на  Регионална дирекция по горите Русе.  

В съдебното заседание на РРС повереникът на жалбоподателя поддържа жалбата.

Представителят на наказващия орган счита жалбата за неоснователна.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява  частично основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №586 от 08.08.2016г.   на  Директора  на Регионална дирекция по горите Русе  на жалбоподателя  на основание чл.266, ал.1,  от Закона за горите за нарушение на чл.213, ал.1, т.2 от същия закон му е наложено наказание глоба в размер на 100 лв  и е  определено  да заплати паричната равностойност на липсващите вещи – предмет на нарушението: 2.4 пространствени куб. метра дърва за огрев от дървесни видове «слива», «череша», «благун» в размер на 71,59 лв в приход на  Регионална дирекция по горите Русе.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение сериен №020340/10.06.2016г.,  съставен на жалбоподателя от главен специалист «горски инспектор» при наказващия орган. В акта и НП е  отразено, че жалбоподателят  съхранява в дворното си място 2.4 пространствени куб. метра дърва за огрев от дървесни видове «слива», «череша», «благун», непридружени с превозен билет. Посочено е, че нарушението е извършено на дата 10.06.2016г. в гр. *******, ул. ******* №**, обл. Разград, в териториалния обхват на ТП ДГС Разград.  В НП е посочено, че не са налице предпоставки за прилагане на чл.28 и чл.29 от ЗАНН.

Пред РРС е    разпитан като свидетел актосъставителя Д. Й., който сочи, че била извършена проверка по сигнал, при което в двора на жалбоподателя била открита описаната в акта дървесина. По думите му жалбоподателя твърдял, че дървесината е от почистване на орехова градина в гр. Цар Калоян, която е собственост на Държавно горско стопанство гр. Разград. Разпитани са и свидетелите М. П. /горски надзирател и А. К. /полицейски служител/,  От показанията на които също се потвърждават отразените в акта констатации. Не е спорен въпросът, че жалбоподателят не е имал превозен билет за процесната дървесина. С оглед изложеното съдът намира, че обстоятелствата отразени в акта и НП са доказани по несъмнен начин.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  Съдът намира, че наказателното постановление е законосъобразно в частта относно виновността на жалбоподателя и ангажиране на  административно наказателната му отговорност и  в тази му част не страда от процесуални пороци, които да налагат отмяната му. Съдът намира, за безспорно установено, че жалбоподателят е съхранявал описаната в акта дървесина в дворното си място, без същата да е придружена с превозен билет. Така същият е нарушил изричното изискване на чл. чл.213, ал.1, т.2 от Закона за горите. Дори и жалбоподателят да е участвал в почистването на ореховата градина собственост на Държавно горско стопанство гр. Разград, от която явно произхожда дървесината, то същият не може да съхранява такава дървесина, без да има превозен билет за нея.  Жалбоподателят не се е съобразил с това изискване. Същият е съхранявал дървесина явно съзнавайки, че няма изискуемият документ за това, поради което съдът приема, че жалбоподателят е действал умишилено. С оглед на това жалбоподателят основателно  е санкциониран на основание чл. 275, ал.1, т.2 от Закона за горите. Наложената му глоба е в размер близък до минималния и с оглед тежестта на деянието в конкретния случай съдът намира размера й за справедлив. В тази му част наказателното постановление е правилно и следва да се потвърди в тази част.

Съдът намира, че НП е незаконосъобразно в частта, с която е определено жалбоподателят да заплати паричната равностойност на липсващите вещи – предмет на нарушението: 2.4 пространствени куб. метра дърва за огрев от дървесни видове «слива», «череша», «благун» в размер на 71,59 лв в приход на  Регионална дирекция по горите Русе. От данните по делото се установява, че процесната дървесина се е намирала на мястото на нарушението. При това е следвало същата да бъде отнета в полза на държавата, на основание чл. 273, ал.1 от ЗГ. При такава ситуация именно тези са правомощията на наказващата администрация, а не и постановяване нарушителя да заплати паричната равностойност на установената дървесина, доколкото същите дърва не са липсвали към момента на установяване на нарушението. При това не може  в тежест на нарушителя  да се присъжда равностойността им. Предвид на това обжалваното НП следва да се отмени в тази му част, като незаконосъобразно в тази му част.

 

 

 

 

 

 Водим от горното Съдът

                                                     Р Е Ш И:

                       ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №586 от 08.08.2016г.   на  Директора  на Регионална дирекция по горите Русе, само в частта, с която е определено  жалбоподателя И.С. *** да заплати паричната равностойност на липсващите вещи – предмет на нарушението: 2.4 пространствени куб. метра дърва за огрев от дървесни видове «слива», «череша», «благун» в размер на 71,59 лв в приход на  Регионална дирекция по горите Русе. 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №586 от 08.08.2016г.   на  Директора  на Регионална дирекция по горите Русе  в останалата му част, с която  на И.С. *** на основание чл.266, ал.1,  от Закона за горите за нарушение на чл.213, ал.1, т.2 от същия закон  е наложено наказание глоба в размер на 100 лв.

 Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                Районен съдия: