Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                                                             № 572, 15.11.2016 година, град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на пети Октомври  две хиляди и шестнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

секретар Г.М.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело   715 по описа за  2016г.

                           За да се произнесе, съдът съобрази следното:

        Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

        Постъпила е жалба от С.А.Б. ЕГН ********** *** против Наказателно постановление № 618/08.08.2016г. на Директор на Регионална Дирекция по горите - Русе, с което за нарушение  на  чл. 81, ал.1, т.3 от Наредба за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии – държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти, му е  наложено адм. наказание  « глоба « в размер на 100,00лв. на основание чл.275, ал.1, т.2 от Закон за горите.  

          Жалбоподателят моли наказателното постановление да бъде отменено, като незаконосъобразно, навежда доводи за нарушение на материалния закон и процесуалните правила при издаването му.

            Административнонаказващият орган заявява становище, че жалбата е неоснователна и като законосъобразно НП следва да бъде потвърдено изцяло.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

            На 22.07.2016г. около 10,30ч. в обл. Разград, в землището на с. Сейдол в отд. 363, свидетелите С. Б. и Х. Х. ***, по сигнал подаден от горска охрана, отишли в отдел 363 в землището на с. Сейдол, обл. Разград , където заварили в зоната на ловно поле жалбоподателя, който разхождал осем кучета. При разговор с него, същият заявил, че има разрешително за събиране на гъби. Свидетелите снели самоличността на жалбоподателя по лична карта предоставена от него и го предупредили, че ще му бъде съставен АУАН. После, понеже в района имало и други хора се отправили към тях, за да установят и тяхната самоличност. Междувременно жалбоподателят натоварил кучетата в колата си и заминал. По – късно в отсъствие на жалбоподателя, на неустановено място бил съставен АУАН № 618/22.07.2016г. , в който св. С. Б. - актосъставител, описал нарушението « ...ползва ГНП – гъби/трюфели/ без да притежава позволително за ползване...», квалифицирал нарушението като такова по чл.81, ал.1,т.3 от Наредбата. АУАН съставен в присъствие на свидетели – очевидци А. Х. и л. С., които свидетелстват « хванахме го на място в отд. 363 в земл. На с. Сейдол с 8бр. Кучета в ДГТ ...». За свидетел на отказа жалбоподателят да подпише АУАН е вписан А. Х., АУАН е съставен в отсъствие на жалбоподателя.  

Въз основа на АУАН, по – късно на 08.08.2016г. било издадено и атакуваното НП, в обстоятелствената част, на което по идентичен с АУАН начин било описано осъщественото от жалбоподателя нарушение « ... ползва недървесни горски продукти – гъби /трюфели/, без писмено позволително за ползване на недървесни горски продукти...», квалифицирано и от административнонаказващия орган, като такова по  чл.81, ал.1,т.3 от Наредбата и санкционирано  с налагане на административно наказание « глоба « в размер на 100,00лв. на основание чл.275, ал.1, т.2 от Закон за горите.  НП връчено редовно на жалбоподателя на 10.08.2016г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 16.08.2016г.

          Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

          Като подадена в срок от лице имащо право на жалба, против акт подлежащ на съдебен контрол по реда на ЗАНН,  жалбата е допустима.

           Разгледана по същество, същата се явява основателна  по съображения, различни от изложените.

Видно от приложеното по делото незаверено копие на Позвалително за ползване на недървесни горски продукти, жалбоподателят през 2016г. е имал писмено позволително да ползва НГП. По този начин описаното в АУАН, респективно в НП е в нарушение на материалния закон, тъй като жалбоподателят не е осъществил от обективна и субективна страна вмененото му във вина адм. нарушение. Това от своя страна прави атакуваното НП – незаконосъобразно. Налице е и нарушение на процесуалния Закон – чл.40, ал.1 от ЗАНН, доколкото процесния АУАН е съставен в отсъствие на нарушениля, без да е спазена процедурата по чл.40, ал.2, пр.2 от ЗАНН, като още с поставяне на началото на адм. наказателното производство е нарушено правото на защита на жалбоподателя, в този най ранен момент да отправи възражения или даде обяснения. Това само по себе си прави адм. наказателното производство незаконосъобразно, довело до издаването на едно порочно НП.

От изложеното съдът намира, че обжалваното НП като неправилно и незаконосъобразно следва да бъде отменено.

На основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

                                                                                   

 

                                                                            Р     Е     Ш     И :

 

ОТМЕНЯВА  Наказателно постановление № 618/08.08.2016г. на Директор на Регионална Дирекция по горите - Русе, с което за нарушение  на  чл. 81, ал.1, т.3 от Наредба за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии – държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти, на С.А.Б. ЕГН ********** *** е  наложено адм. наказание  « глоба « в размер на 100,00лв. на основание чл.275, ал.1, т.2 от Закон за горите, като неправилно и незоконосъобразно.  

Решението подлежи на касационно обжалване пред РАС в 14 - дневен                                                                            срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                          

                                                                         

                                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: