Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

                                   № 573, 16.11.2016г., гр.Разград

 

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На пети Октомври  2016 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: Г.М.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 730 по описа за 2011                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от Р.М.Р. ЕГН ********** ***, против  Наказателно постановление № 17-027/05.08.2016г. на  Началник Отдел „ Рибарство и контрол „, „ Централен Дунав „ гр. Русе към ГД „ РК” в  ИАРА - София, с което за нарушение на чл.38, ал.1 от ЗРА е наложено административно наказание “Глоба” в  размер на 600.00 лева на основание чл.75, ал.1 от ЗРА. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени НП, като незаконосъобразно, издадено при нарушение на материалния закон. По същество не оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН, респективно в НП.

       За въззиваемата страна – ИАРА-гр.Разград не се явява процесуален представител. Депозирано е становище, с което се счита жалбата за неоснователна и се моли НП да бъде потвърдено.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       Жалбоподателят Р.М.Р. на 15.07.2016г., около 11,00ч., извършвал любителски риболов във водите на язовир „ Гецово ” в землището на с. Гецово, общ. Разград, с валиден годишен риболовен билет № 1058339. В момента на проверката от контролни органи св. Д. Д. – ст. Инспектор и Д. Й. и Ст. Н. – главни специалисти в Отдел „ РК „ „ Централен Дунав „, същитеустановили в живарника на жалбоподателя, който бил спуснат във водата на язовира 3бр. маломерни риби „ шаран „ с размери 13см. На база констатираното св. Д. Д. съставил АУАН № В 0012804/15.07.2016г., в присъствие на нарушителя и свидетели Д. Й. и Ст. Н. Квалифицирал нарушението като такова по чл.38, ал.1 от ЗРА. Връчил срещу подпис АУАН на нарушителя, който го подписъл без възражения. На 05.08.2016г. Началник Отдел „ Рибарство и контрол „, „ Централен Дунав „ гр. Русе към ГД „ РК” в  ИАРА - София издал обжалваното НП, в което по идентичен с АУАН начин описал нарушението, също го квалифицирал като такова по чл.38, ал.1 от ЗРА и на основание чл.75, ал.1 от ЗРА, наложил административна санкция „ глоба „  в размер – 600,00лв. НП било редовно връчено редовно на жалбоподателя по пощата с обратна разписка от 18.08.2016г. Жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 23.08.2016г. 

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е неоснователна.

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на извършеното от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано, като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна. В този смисъл съдът намира за неоснователни възражениеята на жалбоподателя, за процесуални нарушения при провеждане на адм. наказателното производство. От събраните пред административно-наказващия орган и пред съда доказателства е видно, че е извършено нарушение – улов на 3бр. шарани с размер от по 13см. всеки, което е много под минимално посоченият в Приложение 2,т.29 към ЗРА, като същите са били задържани в живарника на жалбоподателя, а не са освободени незабавно, /в този смисъл е употребената в НП дума „ задържани”/ след улавянето им. Конкретното нарушение в случая е улов на риба с размери по –малки от законоустановените. Това е нарушението, което е послужило за образуване на административно-наказателното производство и е основание за налагане на определената в закона глоба. Не са налице съществени нарушения на императивните норми на ЗАНН при установяване на нарушението и налагане на административното наказание, които да са засегнали правото на защита на жалбоподателя и да мотивират въззивният съд да отмени наложената глоба.

С оглед определената от законодателя санкция за това нарушение, както и фактът, че извършването му не води до съставомерни вреди, незначителното усилие, което е следвало да положи жалбоподателят, за да изпълни едно административно задължение, съдът намира, че не са налице предпоставките на чл.28 от ЗАНН, за да е налице маловажност на случая.

Воден от изложените съображения, съдът

 

                                           Р  Е  Ш  И :

 

       ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 17-027/05.08.2016г. на  Началник Отдел „ Рибарство и контрол „, „ Централен Дунав „ гр. Русе към ГД „ РК” в  ИАРА - София, с което за нарушение на чл.38, ал.1 от ЗРА на Р.М.Р. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “Глоба” в  размер на 600.00 лева на основание чл.75, ал.1 от ЗРА, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: