РЕШЕНИЕ

 

659                                      10.11.2016г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на осми ноември                                          две хиляди и шестнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №863 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Т.И.П., против Наказателно постановление  16-1075-000764 от 19.08.2016г. на началник сектор ПП към ОД на МВР Разград, в частта, с което на жалбоподателя са наложени административни наказания глоба, на основание чл.185 и чл.177, ал.1 т.4 пр.1  от ЗДвП, за нарушение на чл.157 ал.8 и на чл.5 ал.3 т.2 от ЗДвП.

В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно по пункт 3, съответно завишено по пункт 2.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателя не се явява.

За административнонаказващия орган при редовно призоваване не се явява представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление  на жалбоподателя, са наложени административни наказания за три нарушения, като жалбоподателят оспорва наложените по пункт 2 и пункт 3 от НП. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №793/08.08.2016г.  съставен от мл. автоконтрольор при сектор ПП към ОД на МВР Разград,  за това, че «на 08.08.2016г.  в 23,40 часа  в гр.Разград, по ул. Сава Катрафилов, управлява  л.а.  Дачия-Сандеро с рег. №*****, като на кръстовището на бул. Апр. Въстание не спира при наличие на пътен знак Б-2 и продължава движението си в посока център. Водача е спрян за проверка на около 30м. след кръстовището. При проверката се установи, че водачът управлява спрян от движение автомобил. Водача управлява с НП-16-1075-000496 от 11.07.2016г.» В акта е отразено, че е нарушил разпоредбите на чл.6 т.1 и чл.5 ал.3 т.2 от ЗДвП.  В НП при същата изложена фактическа обстановка е отразено, че водача е нарушил освен посочените разпоредби и тази на чл.157 ал.8 от ЗДвП, като на основание чл.185 от ЗДВП му е наложена глоба от 20лв.

Пред РРС е разпитан като свидетел А.Д.З.  - свидетелят по акта, който в показанията си потвърждава обстоятелствата по АУАН. Процесния ден бил назначен в наряд, дежурен по КАТ. С колегата си били на бул. Априлско въстание до изчислителния център. Около 23,40ч. по ул. Сава Катрафилов дошъл таксиметров автомобил с рег. №****, не спрял на знак «стоп». Спрели го за проверка, водачът представил необходимите документи, но не представил свидетелство за регистрация на автомобила. След направена справка в ОДЧ установил, че талонът го нямало, защото автомобилът бил спрян от движение и талонът отнет. За двете констатирани нарушения съставили АУАН на водача.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:

В хода на административнонаказателното производство са допуснати процесуални нарушения, довели до ограничаване процесуалните права на наказаното лице по отношение на наказанието посочено в пункт 3 от НП. Според разпоредбата на чл.157 ал.8 от ЗДвП посочена като нарушена в НП, наказателното постановление заменя контролния талон за период от един месец след влизането му в сила, съответно решението или определението на съда при обжалване. Тази разпоредба не съдържа правило за поведение на водача, а е установен срок от месец, през който НП, както решението или определението на съда при обжалване, заместват контролния талон. След този срок евентуално и ако водачът не притежава документа заместващ контролния талон към СУМПС, е друго нарушение - по чл.100 ал.1 т.1 от ЗДвП. Поради което съдът намира, че НП следва да бъде отменено по отношение на наказанието описаното в пункт 3 от НП като нарушение.

По отношение на  наказанието по чл.177 ал.1 т.4 от ЗДвП по пункт 2 от НП, съгласно която разпоредба: Наказва се с глоба от 100 до 300лв., който управлява МПС, спряно от движение. От изложените обстоятелства в акта и НП, се установява безспорно, че жалбоподателят е управлявал МПС, което е спряно от движение, поради което е осъществил състава на чл. 5 ал.3 т.2 от ЗДвП.  По отношение на наложеното наказание което е в максималния предвиден размер, съдът намира, че действително е завишено с оглед обществената опасност на деянието както и на дееца. От приложената справка за нарушител/водач се установява, че жалбоподателят е извършил нарушения по ЗДвП, съответно са издадени НП и фишове, според тежестта на деянията. Повечето от тях обаче са до 2012г., като след това  има инцидентни нарушения на ЗДвП - издадено едно НП, както и три фиша. Поради което намира, че наложеното наказание е завишено и същото следва да е в средния предвиден в закона размер, а именно глоба в размер на 150лв. По този начин намира, че наказанието е съответно съобразно обществената опасност на деянието и дееца, както и  с целите на наказанието.

Поради изложените съображения, съдът намира, че НП следва да бъде отменено като незаконосъобразно за нарушението по т.3, съответно изменено за нарушението по т.2.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №16-1075-000764 от 19.08.2016г. на началник сектор ПП към ОД на МВР Разград, в частта, с което на  Т.И.П. ***, е наложено наказание на основание чл.185 от ЗДвП за нарушение на чл.157 ал.8 от ЗДвП глоба в размер на 20лв.

ИЗМЕНЯВА Наказателно постановление №16-1075-000764 от 19.08.2016г. на началник сектор ПП към ОД на МВР Разград, в частта, с която на  Т.И.П. ***, е наложено на основание чл.177 ал.1 т.4 пр.1 от ЗДвП наказание за нарушение по чл.5 ал.3 т.2 от ЗДвП от ЗДвП глоба в размер на 300лв., като НАМАЛЯВА РАЗМЕРА на глобата на 150лв.

Решението подлежи на обжалване пред РАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                            Районен съдия: