Р Е Ш Е Н И Е

 

                               2016 година                                                град   Разград

 

                 В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд               наказателен                                    състав

На          двадесет и четвърти ноември                                   2016   година

В публично заседание в следния състав:

                                      

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

                               

Секретар:  П.Т.

Прокурор: В. Я.

Като разгледа докладваното от съдията                                              

АН дело №  906 по описа за  2016  година

 

                                               Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА обвиняемия К.Ц.И., ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на 05.06.2016 г. в гр. Разград, общ. Разград, ул. Дунав до ЦДГ „Митко Палаузов“, при управляване на МПС – лек автомобил „Фолксваген Пасат“ с рег. № *** е нарушил правилата за движение по пътищата:

-                     Чл. 20, ал. 1 и 2 от ЗДВП: Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.“; „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.“ Чл. 116 от ЗДВП: „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към хората с трайни увреждания, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, към слепо-глухите, които се движат с червено-бял бастун и към престарелите хора.“ И чл. 193 от ППЗДВП: „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към инвалидите, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, и към престарелите хора.“, като по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на Х. Р. Б., ЕГН ********** ***, изразяваща се в трайно затруднение движението на левия горен крайник, вследствие счупване на лакътния израстък на лява лакътна кост -  престъпление по чл. 343, ал. 1 б. „б“, предл. 2 във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и МУ НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на 1000.00 (хиляда)  лева.

НА основание чл. 78а, ал. 4 във връзка с чл. 343г от НК НАЛАГА на обв. К.Ц.И. наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ПЕТ МЕСЕЦА.

ОСЪЖДА обв. К.Ц.И., ЕГН ********** да заплати по сметка на ОДМВР Разград сумата 430.18 лева (четиристотин и тридесет лева и 18 ст.), представляваща разноски на досъдебното производство.

              Решението  подлежи на  обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

                                                        

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: