П Р И С Ъ Д А

 

         671                             10.11.2016 година                 град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                       наказателен състав

На   десети ноември                                                            2016 година

В публично заседание в следния състав

 

                                                                   председател: Атанас Христов                               

               

                                                                  

Секретар: Ганка Атанасова

Прокурор:    

Като разгледа докладваното от съдията

ЧХН дело № 218   по описа за 2016   година

 

П Р И С Ъ Д И:

                                            

ПРИЗНАВА подсъдимия Х.А.Х. – роден на *** ***, ЕГН **********, с адрес ***, български гражданин, образование средно, осъждан, женен, безработен, за ВИНОВЕН в това, че на 09.02.2016 г., около 15.00 часа, в обл. Разград, общ. Лозница, с. Бели лом, е причинил на тъжителя  Н.Р.Р., ЕГН **********, с адрес ***  разстройство на здравето, извън случаите по чл. 128 и 129 НК, като му причинил следните травматични увреждания: кръвонасядания в дясната челно-слепоочна област на главата, под лявата мишнична ямка и под лявата лопатка; сътресение на мозъка, които в своята съвкупност са причинили на тъжителя временно разстройство на здравето без опасност за живота - престъпление по чл. 130, ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 54 НК го ОСЪЖДА, като му налага наказание ПРОБАЦИЯ, със следните пробационни мерки:

 

 

 

 

- "ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩИЯ АДРЕС" с продължителност от СЕДЕМ МЕСЕЦА - с периодичност ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО;

 

 

 

 

- "ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ С ПРОБАЦИОНЕН СЛУЖИТЕЛ" с продължителност от ШЕСТ МЕСЕЦА;

 

 

 

 

- "БЕЗВЪЗМЕЗДЕН ТРУД В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО" с продължителност от 320 часа годишно за срок от ТРИ поредни ГОДИНИ.

 

 

 

ОСЪЖДА, на основание чл. 45 ЗЗД във вр. с чл. 52 във вр. с чл. 84, ал.3 във вр. с чл. 86, ал.1 ЗЗД, подсъдимият Х.А.Х., ЕГН **********, с адрес *** ДА ЗАПЛАТИ на тъжителя Н.Р.Р., ЕГН **********, с адрес ***, сумата от 2 700 /две хиляди и седемстотин/ лева, представляващи обезщетение за причинените на тъжителя неимуществени вреди от деянието по чл. 130, ал. 1 от НК, ведно със законната лихва считано от 09.02.2016г. до окончателното изплащане на сумата, като оставя без уважение гражданския иск до пълния му предявен размер от 6 000 лева, като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА, на основание чл. 189, ал. 3 НПК, подсъдимият Х.А.Х., ЕГН **********, с адрес *** ДА ЗАПЛАТИ на тъжителя Н.Р.Р., ЕГН **********, с адрес ***, направените от тъжителя разноски в производството в размер на 362 /триста шестдесет и два/ лева - за адвокатско възнаграждение, за заплатена съдебно медицинска експертиза и държавна такса за разглеждане на тъжбата.

ОСЪЖДА, на основание чл. 189, ал. 3 НПК, подсъдимият Х.А.Х., ЕГН **********, с адрес ***  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на районен съд Разград, сумите:

-              108.00 лв. /сто и осем лева/ - представляваща дължима държавна такса върху уважения размер на гражданския иск,

-              409.12 лв. /четиристотин и девет лева и дванадесет стотинки/ - представляваща разноски за заплатено възнаграждение на вещите лица изготвили комплексната съдебномедицинска и съдебнопсихиатрична експертиза.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред Окръжен съд - Разград.

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: