П Р И С Ъ Д А

 

                                                   2016 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

2016 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На  двадесет и първи ноември                                                      2016 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: С.Р.

Прокурор: НЕДКА ПЕТРОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 807 по описа за 2016 година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимият Н.Б.Н., роден на ***г***, общ. И., обл.Р., ул.***, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че:

На 04.03.2016 г. на път II-51 /гр. Разград-гр. Исперих/, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Шевролет Авео“ с рег. № ***е нарушил правата за движение по пътищата, визирани в: чл. 5, ал. 1 т.1 от закона за движение по пътищата /ЗДвП/: „Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди“. и чл. 3, т. 1, 3 от Правилника за прилагане на ЗДвП /ППЗДвП/: „Участниците в движението са длъжни: т. 1. Да спазват правилата за движение; т.3. да не създават опасности или пречки за движението; и по непредпазливост е причинил значителни имуществени вреди на обща стойност 6 205,70 лева на лек автомобил, марка „Шевролет Авео“ с рег. № ВТ ***, собственост на И.Г.М., ЕГН ********** *** – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „а“ във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 58а, ал. 1 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 343г във връзка с чл. 343 от НК налага на подсъдимия Н.Б.Н. ЕГН ********** наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА.

ПРИЗНАВА подсъдимият Н.Б.Н., роден на ***г***, общ. И., обл.Р., ул.*** български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че:

На 04.03.2016 г. на път II-51 /гр. Разград-гр. Исперих/, е управлявал МПС – лек автомобил „Шевролет Авео“ с рег. № **, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 2,20 на хиляда  установено по надлежния ред, след като е осъден с протоколно определение но НОХД № 695/2011 г. на РС- Разград за деяние по чл. 343б, ал. 1 от НК  – престъпление по чл.343б, ал.2 от НК, поради което и на основание чл. 58а, ал. 1 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА  за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА, както  и ГЛОБА в размер на 600 /шестстотин/ лева.

На основание чл. 343г във връзка с чл. 343б от НК налага на подсъдимия Н.Б.Н. ЕГН ********** наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК съдът определя на подсъдимият Н.Б.Н., ЕГН ********** едно общо наказание в размер на ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага изтърпяването за така определеното общо наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 23, ал. 2 от НК съдът присъединява към така определеното общо наказание на подсъдимия Н.Б.Н.  и наказанието лишаване от права с най-дълъг срок, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ЕДНА ГОДИНА и ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 23, ал. 3 от НК съдът присъединява към така определено общо наказание на подсъдимия Н.Б.Н. и наказанието ГЛОБА в размер на 600 лева.

ОСЪЖДА подсъдимият Н.Б.Н., ЕГН **********, да заплати на И.Г.М., ЕГН ********** *** сумата от 6205.70 лева, за имуществени вреди от престъплението ведно с законната лихва, считано от 04.03.2016 година до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА подсъдимият Н.Б.Н., ЕГН **********, да заплати по сметка на ОД на МВР гр. Разград, сумата 639,98 /шестстотин тридесет и девет лева и деветдесет и осем стотинки/ лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград сумата 248,23 лева /двеста четиридесет и осем лева и двадесет и три стотинки/, представляваща държавна такса върху уважения граждански иск.

          ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: