П Р О Т О К О Л

 

 

2016 година                                                                                гр. Разград

Разградският районен съд                                  наказателен            състав

На   трети ноември                                                                   2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                           

 

Секретар: П.Т.

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НЧХ дело №      572     по описа за 2016 година

На именното повикване в 10:00 часа, се явиха:

        

         ЧАСТНИЯТ тъжител, редовно призован, лично и с повереник адв. Ст. Д.

         ПОДСЪДИМИЯТ С.С.С., редовно призован, не се явява, за него адв. В. ***.

         ПОДСЪДИМИЯТ А.Х., нередовно призован, лично, доведен принудително от ОЗ Охрана Разград, за него защитник адв. Р. М. от АК Сливен.

         ПОДСЪДИМИЯТ: Н.Р., редовно призован, лично и със защитник адв. В.

         ПОДСЪДИМИЯТ Р.Р., нередовно призован, не се явява

         СЪДЪТ докладва постъпила докладна записка от мл. експерт ОЗ Охрана във връзка с определение на съда за принудително довеждане на подс. Р., че същия се намира извън пределите на РБългария.

         В залата се явява определеният за служебен защитник на подс. Р. ***Й.

         СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

         НАЗНАЧАВА на подс. Р.Р.Р. за служебен защитник в наст. производство определения за такъв от АК Разград адв. М. Й..

АДВ. Д.:  Да се даде ход на делото.

АДВ. В.: Да се даде ход на делото.

АДВ. М.: Да се даде ход на делото.

АДВ. Й.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ, намира че липсват процесуални пречки по даване ход на делото,  предвид редовното призоваване и неявяване на С.С., както и наличие на данни по отношение на подс. Р., че същия е напуснал обичайното си местопребиваване в РБългария и е на неустановен в чужбина адрес, поради което

         О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ход на делото при условията на чл. 269, ал. 3, т. 3 от НПК по отношение на подс. С.С.С., при условията на чл. 269, ал. 3, т. 4 от НПК по отношение на подс. Р.Р.Р..

         СНЕМА самоличността на подсъдимите

         А.А.Х. – роден на *** ***, бълг. гражданин, с начално образование, неженен, неосъждан, адрес за призоваване в страната с. Стражец, ул. Слънчев бряг № ***, безработен, ЕГН **********

         Получил съм препис от частната тъжба преди повече от 7 дни. Запознат съм с обвинението.

         Н.А.Р. – роден на *** ***, бълг. гражданин, с основно образование, неженен, осъждан, адрес ***, безработен, ЕГН **********

         Получил съм препис от частната тъжба преди повече от 7 ни. Запознат съм с обвинението.

         СЪДЪТ запознава страните с правото на отвод срещу председателя на съдебния състав, съдебен секретар, с правото да правят доказателствени искания, искания по реда на съдебното следствие.

         АДВ. Д.: Нямаме искания за отвод. Заявявам, че преди настоящото съдебно заседание, с двама от подсъдимите, а именно: А.А.Х. и Н. А.Р. и С.С.С., представляван от защитника му адв. В., постигнахме спогодба, с която сме готови да се помирим при следните условия: Тримата подсъдими – двамата лично сега и С.С.С., чрез защитника му адв. В., поднасят извиненията си на пострадалия Д.С.А. и му заплащат сумата от 2600 лв., представляваща 1900 лв. обезщетение за причинените неимуществени вреди от престъплението и 500 лв. адвокатски хонорар и 250 лв. разноски за вещо лице, от които сумата 1000 лв., която включва адвокатски хонорар 500 лв., разноските от 250 лв. и частично погасяване в размер на 250 лв. от обезщетението за неимуществени вреди се заплаща в днешното съдебно заседание, която сума от 1000 лв. тъжителят Д.С.А. заявява че е получил изцяло и в брой. Остатъкът от дължимата сума в размер на 1650 лв., тримата подсъдими С.С.С., А.А.Х. и Н. А.Р. се задължават да заплатят в срок  от 2 месеца, считано от днес. Молим да одобрите тази спогодба и ако тя бъде одобрена, заявяваме че следва наказателното производство срещу тримата подсъдими да бъде прекратено на основание чл. 289, ал. 1 във връзка с чл. 24, ал. 4, т. 3 НПК. Ако съдът одобри тази спогодба, молим делото да продължи само срещу подс. Р.Р.Р., но след като влезе в сила определението за прекратяване на наказателното производство срещу първите трима подсъдими.

         АДВ. В.: С оглед постигнатото споразумение, моля да одобрите същото и прекратите производството.

         АДВ. М.: Действително преди съдебно заседание бяха постигнати параметрите на изнесеното пред вас споразумение, моля същото да бъде одобрено. Спрямо тримата подсъдими, които се явяват днес, производството да бъде прекратено.

         ПОДСЪДИМИЯТ А.Х.: Съгласен съм с така постигнатата спогодба. Наясно съм с последиците от неизпълнението на задължението ми по спогодбата. Признавам се за виновен по обвинението.

         ПОДСЪДИМИЯТ Н.Р.: Съгласен съм с постигнатата спогодба. Наясно съм с последиците, ако не изпълни задължението си по тази спогодба. Признавам се за виновен по обвинението.

         СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните, намира че са налице предпоставките по чл. 289, ал. 1 във връзка с чл. 24, ал. 4, т. 3 от НПК производството по делото да бъде прекратено по отношение на лично явилите се подсъдими А.А.Х. и Н. А.Р., доколкото съдът лично се е убедил в тяхната логика и е възприел самопризнанията им. Мотивиран така, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

         ОДОБРЯВА постигнатата между Д.С.А., ЕГН **********, представляван от повереник адв. Ст. Д. *** от една страна, от друга А.А.Х., ЕГН **********, представляван от защитника адв. Р. М. от АК Сливен и Н. А.Р., ЕГН **********, представляван от защитник адв. В. *** спогодба, с която между тях е постигнато помирение, съгласно което А.А.Х. и Н. А.Р. се признават за виновни по повдигнатото обвинение, поднасят извиненията си на частния тъжител и му заплащат сумата 1000 лв., представляваща частично плащане от сумата 2662 лв., от които 1900 лв. обезщетение за причинените от престъплението неимуществени вреди, 500 лв. разноски на частния тъжител за адвокатско възнаграждение, 250 лв. съдебни разноски за вещо лице и 12 лв. заплатена държавна такса за частната тъжба.

         А.А.Х. И Н. А.Р. се задължават в срок до 2 месеца, считано от днес да заплатят остатъка от 1662 лв. на частния тъжител Д.С.А.

         С оглед постигнатата спогодба за помирение между частния тъжител и подсъдимите Х. и Р., съдът на основание чл. 289, ал. 1 във връзка с чл. 24, ал. 4, т. 3 от НПК

О П Р Е Д Е Л И:

         ПРЕКРАТЯВА производството по чнхд. № 572/2016 г. по описа на Районен съд гр. Разград по отношение на подсъдимите А.А.Х. и Н. А.Р..

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване подлежи на обжалване в двуседмичен срок от днес пред Окръжен съд гр. Разград.

         ОТЛАГА делото и го насрочва за 17.01.2017 г. в 10.00 ч. за когато защитника на подс. С.С. – адв. В., редовно уведомен. Чрез защитника да се призове и подс. С.С., служ. защитник на подс. Р.Р. адв. М. Й., редовно уведомен.

         ДА се призове подс. Р.Р..

         ЧАСТНИЯТ тъжител Д.А. и повереника адв. Ст. Д., редовно уведомени, както и вещото лице д-р В..

         ДА се призове и частния тъжител Л.П. чрез повереника адв. Ст. Д..

         НА вещото лице да бъде изплатено възнаграждение в размер на 250 лв. от внесения от частния тъжител депозит. (ИЗД. РКО)

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 10.35 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: