МОТИВИ  към решение № 711 постановено по АНД № 862/ 2016г. по описа на РС- Разград

 

Постъпило е Постановление от РП Разград, в което се сочи че производството е водено по чл. 313, ал. 1 от НК срещу  Б.Б.Б., ЕГН **********, за това, че на 18.06.2015г. в гр. Разград е потвърдил неистина в писмена декларация, подадена въз основа на закон – чл. 160, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, във вр. с чл. 13, т. 6 от Наредба № І-157/01.10.2002 г. на МВР за условия и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина, пред орган на властта – Директора на ОДМВР гр. Разград, като декларацията е подадена пред Й. И. А. – служител в сектор „Пътна полиция“ ОДМВР гр. Разград за удостоверяване на обстоятелството, че обичайното му пребиваване /повече от 185 дни през всяка календарна година/ не е в друга държава, членка на Европейския съюз.

Депозирано е предложение уличеното лице да бъде освободено от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание глоба.

В с.з. нарушителят Б., нередовно призован не се явява. Производството по делото протича в условията на чл.269, ал.3,т.2 от НПК в негово отсъствие.

Защитата на обвиняемия, намира обвинението за доказано по несъмнен начин, моли съда да определи на наказанието в минимален размер.

За РП Разград  в с.з.  участва представител – Прокурор М., която поддържа предложението, като моли съда при определяне размера на наказанието да вземе предвид ниската степен на обществена опасност на деянието, чистото съдебно минало на обвиняемия и да определи наказание „ глоба „ към минимума.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: Обв. Б.Б. ***. Същият бил правоспособен водач на МПС от 1985г. От 2007г. обвиняемият живее и работи в гр.Кьолн, Германия. От 20 10г. обвиняемият живее на ул.” Берлинещрасе“ № *** в гр.Кьолн, с редовна адресна регистрация.  В имота му в с.Раковски, на улАКняз Борис I“ № *** от години не живеел никой. Всяка година обвиняемият се връщал в РБългария, за около 1 месец, при което отсядал в имота в с.Раковски. Въпреки, че обичайното пребиваване на обв. Б. е в друга държава, членка на ЕС, а именно гр.Кьолн, Германия, на 18.06.2015г. обв. Б. отишъл в сградата на ОД на МВР-Разград, сектор „Пътна полиция”, където попълнил декларация, съгласно чл.13, т.6 от Наредба № I- 157/01.10.2002г. на МВР за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина. В декларацията обвиняемият собственоръчно декларирал, че обичайното му пребиваване /повече от 185 дни през всяка календарна година/ не е в друга държава - членка на Европейския съюз. След това подписал декларацията в графата „Декларатор”. Тази декларация обвиняемият представител пред свид. Й. И. А. - служител в сектор „Пътна полиция” при ОДМВР-Разград, до директора на ОДМВР- Разград.

От заключението на вещото лице по назначената по делото графологическа експертиза е видно, че саморъчният подпис за „декларатор“ в декларация по чл.13, т.6 от Наредба № 1-157/01.10.2002г. на МВР от името на Б.Б.Б. е изпълнен от същото лице.

Обв. Б. е неосъждан.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Деянието на обвиняемия е съставомерно по чл. 313, ал.1 от НК. На 18.06.2015г. в гр. Разград, обв. Б. е потвърдил неистина в писмена декларация, подадена въз основа на закон – чл. 160, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, във вр. с чл. 13, т. 6 от Наредба № І-157/01.10.2002 г. на МВР за условия и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина, пред орган на властта – Директора на ОДМВР гр. Разград, като декларацията е подадена пред Й. И. А. – служител в сектор „Пътна полиция“ ОДМВР гр. Разград за удостоверяване на обстоятелството, че обичайното му пребиваване /повече от 185 дни през всяка календарна година/ не е в друга държава, членка на Европейския съюз.

От субективна страна обв. Б. е действал при условията на пряк умисъл, защото е съзнавал, че обичайното му местопребиваване е на територията на Р Германия, а не в Р България, както декларирал. Като е потвърдил неистина в писмена декларация, която се изисква по Закон, същият е осъществил процесното престъпление.

В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото, находящи се в ДП № 330 ЗМ - 211/2016г. по описа на ОДМВР – Разград и приобщени по делото по реда на чл.283 от НПК, както и  Справка за съдимост, Характеристична справка за обвиняемия, Декларация.

С оглед предвиденото в този текст наказание, и необремененото съдебно минало на обв. Б. и възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и Б.Б.Б., ЕГН **********, следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната му такава, а именно - глоба. Отчитайки превес на смекчаващите отговорността обстоятелства - чисто съдебно минало и самопризнания, съдът определи глобата към минималния й размер -  1000,00лв.

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

                                            

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: