Р Е Ш Е Н И Е

№ 353/10.11.2016 г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на десети октомври, две хиляди и шестнадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : П.Т.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1210 по описа за 2016 г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

               Производството е по чл.542 от ГПК.

            Постъпила е молба от А.К.Т. ***, с която настоява съда да постанови решение, с което да признае за установено, че сестра й С. К.Т. е починала два дни след раждането си в болницата в гр.Разград и тъй като няма съставен акт за смърт да разпореди съставянето на такъв.

            Ответникът-община Разград, заявява в писмения си отговор, че действително на територията на община Разград няма издаден акт за смърт.

            Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: Видно от представеното удостоверение за липса на съставен акт за гражданско състояние №3099/09.06.2016г.на община Разград, на лицето С. К.Т., родена на ***г. в гр.Р., в регистрите по гражданско състояние няма съставен акт за смърт. В представеното заверено копие на Личен регистрационен картон/ЛРК/ на бащата К. А. Т., има отбелязване, че той има дете „С.-починала”. В семейния регистър, съдържащ данни за семейството, срещу детето С. К.Т., родена на ***г. също има отбелязване-„починала”.

            По делото като свидетел е разпитана майката на молителката-М. В. Т., която заявява, че на ***г. тя е родила дете на име С., което е починало в болницата на 30.07.1965г. в 14 часа, но тъй като тя и съпруга й били силно разтревожени не са ходили в общината да искат съставяне на акт за смърт на починалото им дете. 

            Пред вид изложеното съдът намира от правна страна следното: На лицето С. К.Т. не е съставен акт за смърт по надлежен ред.Факта на смъртта и мястото на смъртта се установява пред съда с официални писмени доказателства, както и от показанията на майката на лицето. Съдът приема, че в случая са налице предпоставките на чл.542 от ГПК и чл.38 ал.4 от ЗГР.Предявеният иск като основателен следва да се уважи и съдът

 

                                         

                                                  Р Е Ш И  :

 

            ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО, че С. К.Т., родена на ***г. в гр.Р., от женски пол, с българско гражданство, е починала на ****г. в 14,00 часа в болницата в гр.Разград и РАЗПОРЕЖДА на община Разград да състави акт за смърт, като това се отбележи и в регистрите за населението.

            Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на молителката и община Разград.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: