Р Е Ш Е Н И Е

 

 

 

Номер 366                    11.11.2016 г.        гр.Разград

 

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

Разградският районен съд на 13.10.2016 г. в публично заседание в състав:

Председател: Атанас Христов

Секретар:  Ж.Р.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 1579 по описа за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

                                  

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА ГРАЖДАНСКИЯ БРАК, сключен на 08.04.1999г. с Акт № 2 в обл. Разград, общ. Цар Калоян, с. Езерче, между А.З.Б., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес *** и Г.А.Б., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, като ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение по чл. 49, ал.4 СК, относно последиците от развода, съгласно което:

1. Упражняването на родителските права по отношение на родените от брака деца Г. Г.Б., ЕГН  ********** и  Г. Г.Б., ЕГН  **********  се предоставят на майката А.З.Б., ЕГН ********** с постоянен и настоящ адрес ***, със съдебен адрес ***.

2. Местоживеенето на децата Г. Г.Б. ЕГН  ********** и Г.Г.Б., ЕГН  **********,  се определя при тяхната майка А.З.Б., ЕГН **********.

3. На бащата Г.А.Б.,ЕГН **********  с постоянен и настоящ  адрес *** се определя следния режим на лични отношения с децата   Г. Г.Б., ЕГН ********** и Г. Г.Б., ЕГН  **********:  бащата ще може  да вижда и взема при себе си децата всяка първа и трета събота от месеца от 10.00 до 16.00 ч. на същия ден, както и 20 /двадесет/ дни през лятото  за време несъвпадащо с платения годишен отпуск на майката, като през тези двадесет дни през лятото бащата ще има право да взема децата всеки ден в 10.00 ч. и ще ги връща същия ден в 16.00 ч. в дома на майката.

4. ПО ИЗДРЪЖКА НА ДЕЦАТА:

Бащата Г.А.Б., ЕГН **********  с постоянен и настоящ  адрес ***  ще заплаща на детето Г. Г.Б., ЕГН  **********, действаща лично и със съгласието на своята майка А.З.Б.,   ЕГН **********,  месечна издръжка  в размер на 120.00 /сто и двадесет/ лева, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до окончателното изплащане на сумата, считано за една година назад, а именно считано  от 09.08.2015г.

 Бащата Г.А.Б., ЕГН **********  с постоянен и настоящ  адрес *** ще заплаща на детето Г. Г.Б., ЕГН  ********** действащо чрез своята майка и законен представител А.З.Б.,         ЕГН **********,    месечна издръжка  в размер на 110.00 /сто и десет/ лева, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до окончателното изплащане на сумата, считано за една година назад, а именно считано  от 09.08.2015г.

5. Семейното жилище, находящо се на адрес с. **** ул. ****** № ** е собственост на родителите на   ответника Г.А.Б. и ползването се предоставя на Г.А.Б..

6. След прекратяването на брака съпругата А.З.Б. ще възстанови фамилното си име отпреди този  брак   Б.

7. След прекратяването на брака страните А.З.Б. и Г.А.Б. няма да си дължат издръжка един на друг.

8. Разноските по гр.д. 1579/2016г. по описа на РС Разград остават за всяка една от страните така както са направени по делото.

9. Със сключването на настоящото споразумение страните декларират, че са уредили всичките си отношения по гр.д. 1579/2016г. по описа на РС Разград.

 

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта за издръжката, на осн. чл. 242, ал.1 ГПК.

 

ОСЪЖДА А.З.Б., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, със съдебен адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на Районен съд – Разград:

-               сумата от 25 лв. /двадесет и пет лева/, представляваща окончателна държавна такса за решаване на делото,

-              сумата от 5 лв. /пет лева/ представляваща държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА Г.А.Б., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на Районен съд – Разград, сумата:

-              сумата от 25 лв. /двадесет и пет лева/, представляваща окончателна държавна такса за решаване на делото,

-              сумата от 220.80 лв. /двеста и двадесет лева и осемдесет стотинки/, представляваща държавна такса върху дължимата издръжка,

-              сумата от 5 лв. /пет лева/ представляваща държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

След влизане в сила на решението, да се изпратят съобщения до служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" на областно равнище, а относно допусната промяна на име – и на съответното бюро за съдимост, на осн. чл. 107, ал.1 от Правилника за администрацията в съдилищата.

Препис от решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.  

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: