Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер       І                  18.11.2016 г.                          гр. Разград

 

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд, на 27.10.2016 г. в публично заседание в състав:

Председател:  Атанас Христов

Секретар:     Д.Д.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 1723 по описа за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е с правно основание чл.341 и сл. ГПК.

 

Депозирана е молба от:

И.П.Р., ЕГН ********** и съпругата му М.Х.Р., гражданин на ФР Германия, родена на ***г. с разрешение за постоянно пребиваване в Р България, ЕГН **********,***,

 първия ищец лично, а втория действащ чрез пълномощника си адв.д-р К.М. ***,

 

 СРЕЩУ

И.Ц.И., ЕГН **********,***,

 

ЗА ДЕЛБА НА:

 

Поземлен имот-Дворно място, с административен адрес – с. У., община Разград, обл. Разград, ул.**, съставляващ УПИ ІV-55 в квартал № 4 по плана на селото с площ от 1 877.00 кв.м., ведно с построените в югозападната част на двора сгради - паянтова жилищна сграда със застроена площ от 61.50 кв.м. и селскостопанска постройка с площ от 30.00 кв.м. Дворното място има следните граници – север улица, изток имоти V-250 и VІ-250, юг – улица и запад – имот ІІІ-56.

 

 

ПРИ ПРАВА:

-1/2 идеални части за ищцците в режим на СИО

- ½ идеална част за ответника.

 

Сочи се че страните са придобили имота въз основа на възмездна сделка, обективирана в Нотариален акт за покупко – продажба на недвижим имот № **, том *, дело **г. на нотариус при разградски районен съд.

Представя писмени доказателства, претендира разноски.

В открито съдебно заседание при редовност в призоваването от ищците се явява само първия ищец. За двамата ищци се явява пълномощникът им адв. д-р К.Р.М. от АК- Варна, който поддържа исковата претенция. Излага допълнителни събражения.

Ответникът, чрез пълномощника си адв. Д.В. ***, депозира отговор на исковата молба. Сочи, че действително ищците притежават ½ идеална част от процесния имот, като ответника притежава другата ½ от имота, поради което имота следва да бъде допуснат до делба между страните по делото при тези права. В открито съдебно заседание при редовност в призоваването ответникът се явява лично заедно с пълномощника си адв. Д.В. ***, който поддържа отговора на исковата молба и излага допълнителни съображения.

 

След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следното от фактическа и правна страна:

На 01.01.1971г. ищците сключили по между си граждански брак, който не е прекратен и към момента /л. 28/.

На 3.05.1995г. с Нотариален акт за покупко – продажба на недвижим имот № **, том *, дело **г. на нотариус при разградски районен съд, ищецът И.П.Р. и ответникът И.Ц.И. закупили процесния недвижим имот /л.4/.

Към тази дата ответника бил разведен /л.24/.

В постановеното по реда на чл. 290 ГПК Решение № 298 от 29.06.2011 г. на ВКС по гр. д. № 892/2010 г., I г. о., ГК, е посочено, че: „Когато няколко лица придобият общо собствеността върху една вещ, дяловете им се считат равни до доказване на противното, съгласно чл. 30, ал. 2 от ЗС. Ако придобивният способ е възмездна сделка и ако при сключването и някой от приобретателите се намира в брак под режима на СК от 1985 г. (отм.), неговата част става съпружеска имуществена общност, съгласно чл. 19, ал. 1 от СК (отм.). И в този случай действа презумпцията на чл. 19, ал. 3 от СК (отм.) - съвместният принос се предполага до доказване на противното.

Ето защо, процесния имот следва да се допусне до делба между страните по делото, при права:

-                ½ ид. част за И.П.Р. и М.Х.Р., в режим на съпружеска имуществена общност,

-                1/2 ид. част за И.Ц.И..

 

По претенцията на страните за разноски.

В постановеното по реда на чл. 290 ГПК Решение № 3 от 6.02.2012 г. на ВКС по гр. д. № 189/2011 г., I г. о., ГК е посочено, че: С оглед разпоредбата на чл. 355 ГПК, в първата фаза на делбеното производство страните не си дължат разноски, а присъждането им се прави с решението по извършване на делбата. Затова претенцията на страните за присъждане на разноски не следва да бъде разгледана в това производство.“

 

Воден от гореизложеното, Разградският районен съд,

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ДОПУСКА ДО ДЕЛБА:

Поземлен имот-Дворно място, с административен адрес – с. У., община Разград, обл. Разград, ул. **, съставляващ УПИ ІV-55 в квартал № 4 по плана на селото с площ от 1 877.00 кв.м., ведно с построените в югозападната част на двора сгради - паянтова жилищна сграда със застроена площ от 61.50 кв.м. и селскостопанска постройка с площ от 30.00 кв.м. Дворното място има следните граници – север улица, изток имоти V-250 и VІ-250, юг – улица и запад – имот ІІІ-56.

 

МЕЖДУ СЛЕДНИТЕ СТРАНИ И ПРАВА:

-                 ½ идеална част в режим на съпружеска имуществена общност за И.П.Р., ЕГН ********** и съпругата му М.Х.Р., гражданин на ФР Германия, родена на ***г. с разрешение за постоянно пребиваване в Р България, ЕГН **********,***,

-                ½ идеална част за И.Ц.И., ЕГН **********,***

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ претенцията за присъждане на разноски на И.П.Р., ЕГН ********** и съпругата му М.Х.Р., гражданин на ФР Германия, родена на ***г. с разрешение за постоянно пребиваване в Р България, ЕГН **********,***.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ претенцията за присъждане на разноски на И.Ц.И., ЕГН **********,***.

 

На осн. чл.115, ал.2 от ЗС, ДАВА НА страните, 6-месечен срок, считано от влизане на настоящото решение в сила, за отбелязването му в Службата по вписванията при районен съд Разград. След изтичането на този срок вписването на исковата молба губи действието си.

Препис от Решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: