РЕШЕНИЕ

 

709                                     05.12.2016г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и девети ноември                                                  две хиляди и шестнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  С.Р.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №666 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Й.К.Й. срещу Наказателно постановление  № 233 от 30.01.2015г. на началника на Митница  Русе, с което на жалбоподателя за нарушение по чл.123, ал.6 от Закона за акцизите и данъчните складове е наложено административно наказание глоба в размер на 2000 лв.  и на основание чл.124, ал.1 от ЗАДС е отнета в полза на държавата стоката предмет на административното нарушение – 28бр. кутии цигари марка Turquaise Slims -100мм. с надпис Duty free по 20 къса всяка и 18 броя кутии цигари марка «Famous  - 88мм. С надпис Duty free по 20 къса всяка.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателя поддържа жалбата. Навежда доводи за допуснати процесуални нарушения, моли наказателното постановление да бъде отменено.

Ответната страна Регионална митническа дирекция -  Русе чрез представителя си изразява становище за неоснователност на жалбата и моли наказателното постановление да бъде потвърдено.

 За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, съдът намира жалбата за допустима поради следните съображения: Процесното НП издадено на 30.01.2015г., не е било връчено надлежно на наказанато лице. На първо място видно от известието за доставянето му/л.6/ същото не е връчено съгласно изискванията на чл.180 от НПК, тъй като не е връчено лично на жалбоподателя, което се установява от изготвената графологична експертиза на подписа на известието за доставяне, а именно, че същият не е положен от жалбоподателя. Поради което  няма редовно връчване на постановлението по чл.58 ал.1 от ЗАНН. Явно връчването е станало на друго лице поело задължение да го предаде, но не е отбелязано името и отношението с лицето съгласно чл.180 ал.5 от НПК. В чл.59 ал.2 от ЗАНН се предвижда, че НП се обжалва в седмодневен срок от връчването му. В случая при нередовно връчване, не на посочените в закона лица и по указания ред, съдът намира, че това не може да се вмени във вина на жалбоподателя и следва да се тълкува в полза на лицето, поради което приема, че жалбата не е просрочена и е спазен срокът по чл.59 ал.2 от ЗАНН.  Разгледана по същество, същата се явява  неоснователна.

С обжалваното Наказателно  постановление на жалбоподателя за нарушение по чл.123, ал.6 ЗАДС  е наложено административно наказание глоба размер на 2000 лв.  и на основание чл.124, ал.1 от ЗАДС е отнета в полза на държавата стоката предмет на административното нарушение. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на влязло в сила постановление на РРП за прекратяване на воденото срещу жалбоподателя наказателно производство. Констатациите  са отразени в процесното наказателно постановление, за извършено на 11.06.2014г. в гр.Цар Калоян от жалбоподателя деяние - държане акцизни стоки по смисъла на чл.2 т.2 от ЗАДС/тютюневи изделия/ както следва: 28бр. кутии цигари марка Turquaise Slims -100мм.,  които са били с надпис Duty freе и 18бр. кутии цигари марка «Famous  -  88мм. с надпис Duty free по 20 къса всяка, квалифицирано по чл.123 ал.6 от ЗАДС, поради което му е наложено наказанието.

По делото е разпитан св. А. – полицейски служител при ОД на МВР-Разград, който сочи, че при извършена съвместно със служители на НАП проверка в гр.Цар Калоян в стопанисвания от жалбоподателя обект, установили цигари без бандерол, които били намерени под плот на лята мивка в помощните помещения в заведението. След като установили стоката без бандерол, уведомили дознател. Жалбоподателят присъствал на проверката в заведението, когато открили цигарите. Било извършено претърсване в хода на ДП. Било извършено претърсване и в дома на жалбоподателя, на което също присъствал, не си спомня подробности какво е било количеството намерени цигари в заведението и в дома на жалбоподателя. Свидетелите Т.Ш. и О. П. - поемните лица вписани в протокола за претърсване от 2014г. са подписали протоколите за претърсване, извършено в заведението и дома на жалбоподателя в гр.Цар Калоян процесния ден, видели, че са намерени цигари, но защо са били взети не могат да обяснят.

По случая е образувано ДП ЗМ-В-203/2014г. по описа на ОД на МВР Разград срещу жалбоподателя за престъпление по чл.234 ал.1 от НК – че държи на склад на 11.06.2014г. акцизни стоки без бандерол - процесното количество цигари. При извършеното претърсване на 11.06.014г. в кафе - аператив в гр.Цар Калоян са били иззети  23бр. кутии съдържащи по 20 къса цигари марка  Turquaise Slims с надпис Duty freе  и 18бр. кутии съдържащи по 20 къса цигари марка Famous с надпис  Duty freе. В протокола жалбоподателя е вписал като обяснение, че ги е купил от непознати. С протокол за претърсване от 11.06.2014г. от дома на жалбоподателя са били иззети  5бр. кутии по 20 къса цигари марка  Turquaise Slims с надпис Duty freе. За същите в протокола е обяснено, че са на съпругата му. С постановление на РРП влязло в сила на 08.08.2014г. наказателното производство е било прекратено поради маловажност, като липсваща предпоставка за наказателна отговорност и материалите са изпратени в Митница Русе за преценка наличието на  административно нарушение ведно с веществените доказателства - процесните кутии цигари.

Предвид събраните гласни и писмени доказателства по делото, съдът намира за безспорно установена фактическата обстановка, отразена в НП. При така изложените обстоятелства съдът намира следното:

НП е издадено по предвидения в закона ред и форма, от компетентен орган и при издаването, не са допуснати процесуални нарушения. Неоснователно е възражението на жалбоподателя, че не е съставен акт за установяване на административно нарушение, тъй като в случая административно наказателното производство е образувано  при хипотезата на чл.36 ал.2 от ЗАНН въз основа на влязлото в сила постановление на РРП, което е изпратено на наказващия орган.

От събраните по делото доказателства, приложената преписка с материали от досъдебното производство, както и от показанията на свидетелите се установява, че жалбоподателят е извършил посоченото в НП нарушение по смисъла на чл.123 ал.6 от ЗАДС  изразяващо се в “държане на тютюневи изделия облепени с надпис duty free“. Налице е в случая държане, което е чисто фактическо действие,  породено от факта за местонахождението на цигарите в търговския обект и жилището на жалбоподателя, който е установил и упражнявал фактическа власт върху обекта на деянието - цигарите, които са тютюневи изделия като акцизна стока и са обозначени с указания надпис duty free. Правилно тези обстоятелства са квалифицирани по чл.123 ал.6 ЗАДС, който предвижда наказание глоба за физическо лице не по-малко от 2000лв. Неоснователни са възраженията на жалбоподателя,във връзка с изземването на цигарите, тъй като процесуалното действие не било извършено по реда на НПК, т.к. е съставен подписан от компетентен орган по предвидения от закона ред. Освен това, не е спорен факта на намирането и изземването на процесните цигари от заведението, респективно дома на жалбоподателя. Изпълнен е фактическия състав на приетата от наказващия орган санкционна норма, поради което е неоснователно възражението на жалбоподателя, че нарушението не е индивидуализирано от обективна и субективна страна. Наказанието в случая е наложено в минимален размер съобразно изискванията на чл.27 ЗАНН. Неоснователно  е  възражението за приложението на чл.28 ЗАНН. Няма доказателства, които да установяват обстоятелства, обуславящи по-ниска степен на обществена опасност на конкретното  административно нарушение, в сравнение с обикновените случаи от този вид. Стойността на предмета на нарушението не е незначителен към момента на деянието, а и търговския обект явно е бил действащ.

Поради всичко изложено съдът намира, че обжалваното наказателно постановление като законосъобразно, следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

 ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 233 от 30.01.2015г., на началника на Митница  Русе, с което на  Й.К.Й. ***  за нарушение по чл.123, ал.6 ЗАДС  и е наложено административно наказание глоба в размер на 2000 лв.  и на основание чл.124, ал.1 от ЗАДС е отнета в полза на държавата стоката предмет на административното нарушение.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд  - Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                     Районен съдия: