Р Е Ш Е Н И Е

 

627                                     14.12.2016г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и седми октомври                                        две хиляди и шестнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   Константин Косев

Секретар:  П.Т.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №695 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

               Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Народно читалище „Напредък-1896“ с.Голям Извор общ.Самуил, срещу Наказателно постановление  202238-F210422 от 14.07.2016г. на Директор на офис Разград при Териториална дирекция на Национална агенция по приходите – гр.Варна, с което на обжалващото юридическо лице за нарушение на чл.92, ал.2  от Закона за корпоративно подоходно облагане е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лв на основание  чл.261, ал.1  от ЗКПО. В жалбата се излагат доводи за незаксоносъобразност на наказателното постановление и се моли същото да бъде   отменено.

В съдебното заседание на РРС представителят на санкционираното юридическо лице поддържа жалбата.

Представителят на наказващия орган ТД на НАП – Варна, изразява становище за неоснователност на жалбата.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно  постановление  за нарушение на чл.92, ал.2 от Закона за корпоративно подоходно облагане на Народно читалище „Напредък-1896“ с.Голям Извор е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лв на основание  чл.261, ал.1  от ЗКПО. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение сер. AN F210422 от 28.04.2016г. съставен на обжалващото дружество  от инспектор по приходите  при Териториална дирекция гр. Варна, офис Разград. Констатираните с акта обстоятелства са отразени в  НП по следния начин – «На 28.04.2016г. в ТД на НАП Варна, офис Разград, при подаване на годишна данъчна декларация е установено, че Народно читалище „Напредък-1896“ като данъчно задължено лице съгласно чл.2 ал.1 т.1 от ЗКПО, не е изплънил задължението си да подаде Годишна данъчна декларация по ЗКПО за 2015г. на основание чл.92 ал.1 от ЗКПО в законоустановения срок до 31.03.2016г.  Декларацията е подадена на 28.04.2016г. -след изтичане на зоконустановения срок. Налице е закъснение за изпълнение на задълженията от 28 дни.»

В заседанието пред РРС е разпитана свидетелката И. И.-свидетел по акта/, която, макар и да е забравила някои обстоятелства, в основни линии  потвърждава изложените в акта и НП  обстоятелства. Представено е копие от подадената от читалището данъчна декларация, в която е посочен само общ размер на приходите на читалището /графа „Общо приходи“/, без да е указан по някакъв начин произходът на тези приходи.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: Съдът намира, че вмененото на обжалващото читалище административно нарушение не е доказано. Съгласно чл.92 ал.2 от ЗКПО данъчно задължените лица подават данъчна декларация в НАП по своята регистрация до 31.03. на следващата година. Данъчно задължените лица по смисъла на закона са посочени в чл.2 от ЗКПО, като са включени и  местните юридически лица, а в тази категория попада и санкционираното читалище. По силата на чл.1 от ЗКПО законът урежда облагането на печалбите на местните юридически лица, които не са търговци, включително организациите и вероизповеданията досежно печалбите им от сделки по чл.1 от Търговския закон, както и от отдаване под наем на движимо и недвижимо имущество. Читалищата са юридически лица с нестопанска цел – чл.2, ал.2 от Закона за народните читалища. В подадената декларация от читалището е посочен общ размер на приходите, но няма данни тези приходи да са от стопанска дейност, търговски сделки или отдаване под наем на имущество. Според настоящия съдебен състав юридическите лица с нестопанска цел имат задължение да подадат данъчна декларация по чл.92, ал.1 от ЗКПО, само когато през изтеклата година са извършвали стопанска дейност, отдавали са под наем движимо или недвижимо имущество. Този извод се налага от текста на цитираната разпоредба на чл.1, т.2 от ЗКПО във вр. с чл.92, ал.1 от същия закон. Както се каза липсват доказателства посочените в декларация приходи на читалището да са от стопанска дейност, а доказателствената тежест в случая се носи от наказващата администрация. Поради това съдът намира, че не е доказано, че за читалището изобщо е възникнало задължение за подаване на данъчна декларация по този закон, а по тази логика не може да се носи и отговорност за закъсняло подаване на декларация. Фактът, че все пак такава декларация е подадена не изменя посочените изводи. Посочването на общия размер на приходите  в тази декларация не води автоматично до извод, че тези приходи са от стопанска дейност. Както се каза в декларацията не е посочен произходът на приходите, поради което не може да се приеме за доказано, че тези приходи са от сделки по чл.1 от Търговския закон или  от отдаване под наем на движимо и недвижимо имущество. Поради изложеното съдът намира, че вмененото на обжалващото читалище нарушение не е доказано, а това налага отмяна на наказателното постановление, тъй като същото се явява незаконосъобразно.

 

Водим от горното, съдът

 

                                                       Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  202238-F210422 от 14.07.2016г. на Директор на офис-Разград при Териториална дирекция на Национална агенция по приходите – гр.Варна, с което на Народно читалище „Напредък-1896“ с.Голям Извор общ.Самуил  за нарушение на чл.92, ал.2  от Закона за корпоративно подоходно облагане е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лв на основание  чл.261, ал.1  от ЗКПО.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

Районен съдия: