Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

631, 01.12.2016 година, град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на първи Ноември  две хиляди и шестнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

Секретар Ж.Р.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

АНДело  №  755 по описа за  2016 г.

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от  А.А.А.  ЕГН ********** *** против наказателно постановление  № 37-0000385/15.07.2016 г. на Началник  ОО „ АА „ - Разград, с което на жалбоподателя за нарушение на чл.89,т.7 от Наредба № 33 от 03.11.1999г. на МТ, е наложено административно наказание «глоба» в размер на  1500,00лв. на основание чл.93, ал.1,т.1 от ЗавП.

Жалбоподателят моли наказателното постановление да бъде отменено, като незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон.

            Административнонаказващият орган заявява становище, че жалбата е неоснователна и като законосъобразно НП следва да бъде потвърдено изцяло.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 21.06.2016г.  контролни органи от ОО « АА « - Разград,  около 15,30ч., в област Разград на път ІІ-49, Разград – Кубрат, до разклон за с. Стражец, спрели за проверка жалбоподателя, в качеството му на водач на ППС в състав влекач „ Рено Премиум 420ДЦИ„ с рег. № *******, от категория N 3 и прикачено полуремарке с рег. № ******* от категория „ О4 „, извършващ обществен превоз  на товари с лиценз на Общността и заверено копие № **********, с товарителница за обществен автомобилен превоз на товари в страната № 003043 от 21.06.2016г., превозващ ечемик от гр. Русе до с. Ветрино, като при проверката водача при извършване на обществен превоз на товари e без пътен лист по образец.

За констатираното нарушение на жалбоподателя е съставен АУАН бл. № 225872, подписан от него без  възражения „ ... нямам възражетние...” и връчен му срещу подпис. В АУАН описаното нарушение е квалифицирано като такова по чл.89,т.7 от Наредба № 33 от 03.11.1999г. на МТ.

На 15.07.2016г. е издадено и процесното НП на Началник на ОО „ АА „ -Разград, в което нарушението е описано по идентичен с АУАН начин, квалифицирано  като такова по чл.89,т.7 от Наредба № 33 от 03.11.1999г. на МТ

и е наложено административно наказание, «глоба» в размер на  1500,00лв. на основание чл.93, ал.1,т.1 от ЗавП.

НП връчено лично на жалбоподателя на 04.08.2016г. срещу подпис. Жалбата срещу него е постъпила при адм. Наказващия орган на 10.08.2016г.

Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

            Като подадена в срок от лице имащо право на жалба, против акт подлежащ на съдебен контрол по реда на ЗАНН,  жалбата е допустима.

          Разгледана по същество, същата се явява неоснователна по следните съображения: Относно нарушението по  чл.89,т.7 от Наредба № 33 от 03.11.1999г. на МТ, съдът намира възраженията на процесуалния представител на жалбоподателя за неоснователни. Нарушението е описано, че водачът при извършване на обществен превоз на товари в момента на проверката е „без” пътен лист по образец, а не „ не представя „, каквато е съществената разлика в разпоредбите на чл.93, ал.1,т.1 и чл.93, ал.2 от ЗАвП . Видно от приложеното по делото заверено копие на Товарителница за обществен автомобилен превоз в страната / образец по Наредба № 33 от 03.11.1999г. на МТ/, се установява, че „ Поли Транс 1” ООД в случая е превозвач на товар от „ Грийн Филдс „ ЕООД – Русе до „ Ф+С” ООД с място на разтоварване на товара /ечемик/ в с. Ветрино, т.е. превозвача се явява трето по отношение на товародателя и товарополучателя лице и по никакъв начин не може да става дума за „ превоз за собствена сметка „, още повече, че задължителната в този случай табела с такова съдържание по време на проверката не е била констатирана от контролните органи.  Съдът намира, че това адм. нарушение е правилно описано и квалифицирано и е наложено съответното на нарушението адм. наказание по чл.93, ал.1,т.1 от ЗАвП.

 От процесуална гледна точка НП, както и АУАН са съставени в предвидените за това срокове, и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното административно нарушение е правилно квалифицирано и индивидуализирано като надлежно е оформен самия акт с посочване на дата и място на извършване, съдържа кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са кои норми са нарушени с деянието, въз основа на които следва да се подведе нарушителя под адм.наказателна отговорност. С оглед на това, съдът намира, че с обжалваното НП вярно, ясно и точно са посочени предпоставките и основанията, които определят и конкретизират административното нарушение вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма  и съдържание то отговаря на изискванията на чл.57,ал.1 от ЗАНН от формална страна.

  От изложеното съдът намира обжалваното НП за законосъобразно, поради което същото следва да бъде потвърдено.

  Предвид горното и  на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът                                                                                   

 

                                                 Р     Е     Ш     И :

 

 ПОТВЪРЖДАВА  Наказателно постановление № № 37-0000385/15.07.2016 г. на Началник  ОО „ АА „ - Разград, с което на А.А.А.  ЕГН ********** ***  за нарушение на чл.89,т.7 от Наредба № 33 от 03.11.1999г. на МТ, е наложено административно наказание «глоба» в размер на  1500,00лв. на основание чл.93, ал.1,т.1 от ЗавП, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред РАС в 14 - дневен  срок от съобщаването му на страните.

 

                                                          

                                                                          

                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: