РЕШЕНИЕ

 

682                                    08.12.2016г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на петнадесети ноември                                       две хиляди и шестнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията кнахд №760 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от И.П.Й. ***, срещу Наказателно постановление  №16-1075-000729 от 05.08.2016г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р ПЪТНА ПОЛИЦИЯ, с което на жалбоподателя на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.3,  т. 1 от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 800 лв, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от девет месеца. На основание Наредба №Iз-2539 на МВР са му отнети 10 контролни точки.  Счита, че  наказателното постановление е незаконосъобразно и моли за отмяната му. Алтернативно моли за намаляване на наложените му наказания.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателят лично и чрез повереника си  поддържа жалбата.

Ответната страна Областна Дирекция на МВР – Разград не изпраща представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява  неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление 16-1075-000729 от 05.08.2016г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р ПЪТНА ПОЛИЦИЯ на жалбоподателя И.Й. на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.3,  т. 1 от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 800 лв, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от девет месеца. На основание Наредба №Iз-2539 на МВР са му отнети 10 контролни точки.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Г98979/16.07.2016г. съставен от мл. автоконтрольор при ОДМВР гр. Разград на жалбоподателя затова, че последният на същата дата /16.07.2016г./  около 18,49 часа в гр. Разград на ул. Кирил и Методий управлявал лек автомобил Фиат Мареа  с Рег. №*****,  собственост на Т. Д. Й. от гр. Разград, след употреба на алкохол, което било установено с тех. средство “Алкотест Дрегер 7510“ с фабр.№0169, електронната скала на който отчела  0,62 промила наличие на алкохол в кръвта на водача. В акта е посочено, че на жалбоподателя е издаден талон за медицинско изследване №0347733. Същите обстоятелства са отразени и в НП. При извършеното химическо изследване  е установено наличие на алкохол в кръвта на водача в количество 0,55 промила.

Пред РРС е  разпитан като свидетел актосъставителят  Р. Е., който в показанията си потвърждаваа обстоятелствата по АУАН и НП. Сочи, че при проверката жалбоподателят лъхал на алкохол и посочил, че е изпил две бири. Разпитан е и св. Л. А., който сочи, че малко преди проверката бил в барче с жалбоподателя и жалбоподателят бил изпил една бира. Защитата на жалбоподателя сочи, че понеже жалбоподателят страдал от диабет и ползвал медикаменти, то е възможно това да е повлияло на резултатите от химическото изследване, поради което същите се оспорват. Представени са и копия от медицинска документация, от която е видно, че жалбоподателят е с диагноза захарен диабет. Съдът счита за неоснователни  доводите, че приеманите от жалбоподателя медикаменти, както и заболяването му само по себе си, са могли да изопачат   резултатите от изследването. При това съдът приема, че извършеното спрямо жалбоподателя медицинско изследване точно отразява количеството алкохол в кръвта на водача /протокол на л.12 от делото/. В крайна сметка става дума за изследване, извършено при спазване на законовите изисквания, поради което и няма причина да се мисли, че резултатите от същото са неточни. Съдът приема, че жалбоподателят е управлявал автомобила действително с алкохолно съдържание в кръвта в количество 0,55 промила, както е отчетено именно при извършеното изследване. Какъв вид алкохол е употребил жалбоподателя и в какво количество са  въпроси които излизат извън прекия предмет на делото. Съществено значение има установеното количество алкохол в кръвта му, което в случая е установено именно по съответния нормативен ред и по този начин се установява, че жалбоподателят е управлявал МПС след употреба на алкохол и то в количество, ангажиращо отговорността му. Поради изложеното съдът намира, че изложената в акта и НП фактическа обстановка е доказана по несъмнен начин.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. С оглед данните по делото съдът приема, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото  му нарушение. На посочената в акта дата той е управлявал  автомобил с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 0,55 промила, което е установено по надлежния ред. Водачът е тестван на първо място  чрез техническо средство  “Алкотест Дрегер”, което е сред уредите по Наредба №30/2001г. за реда за установяване на употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на МПС. В  случая на водача е издаден    талон за медицинско изследване за установяване на употребата на алкохол по лабораторен път. При проведеното химическо изследване е установено, че наличието на алкохол в кръвта на водача е 0,55 промила. Съдът приема данните от това изследване за обективни. По този начин жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му административно нарушение по чл.174, ал.1 от ЗДвП, тъй като на посочената дата е управлявал автомобила си с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, с което е нарушил задълженията си като водач на ППС и конкретно разпоредбата на чл.5, ал.3, т.1 от ЗДвП, а това ангажира административнонаказателната му отговорност. В случая съдът намира, че наложените на жалбоподателя наказания са справедливи, тъй като действително става дума за крайно недопустим вид нарушения, които с оглед характера си изискват по-строг подход, а  освен това жалбоподателят и в предходни периоди  е наказван за нарушения по ЗДвП, включително и за управление на МПС след употреба на алкохол, видно от приложената справка. С оглед изложеното съдът намира, че наказателното постановление е законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №16-1075-000729 от 05.08.2016г. на Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р ПЪТНА ПОЛИЦИЯ, с което на жалбоподателя И.П.Й. *** на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.3,  т. 1 от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 800 лв, както и наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от девет месеца и  на основание Наредба №Iз-2539 на МВР са му отнети 10 контролни точки. 

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: