Р Е Ш Е Н И Е

 

640

 

гр. Разград, 02.12.2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Разградският  районен  съд, наказателен  състав,  в  публичното заседание на 03.11.2016 г., в състав:

председател: Атанас Христов

 

при секретаря С.Р., като разгледа докладваното от председателя АНД № 787 по описа за 2016 год., за да се произнесе, съобрази следното:

Производството е по чл.59 и сл. ЗАНН.

Производството е образувано по жалба на "ИНОВАТИВНИ ТЕХНОЛОГИИ" ООД, ЕИК 201712604, със седалище и адрес на управление гр. Търговище 7700, ул. Митрополит Андрей No 46,  законен представител: управителя Григор Венев Григоров, срещу Наказателно постановление №  17-000362 от 01.09.2016 г. издадено от  Директор на Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Разград.

 

 

 

 

В жалбата се сочи че наказателното постановление е неправилно и незаконосъобразно, поради което се моли за неговата отмяна.

 

 

 

 

В открито съдебно заседание при редовност в призоваването, за жалбоподателя се явява защитника му адвокат Борислав Иванов Борисов от АК - Шумен. Поддържа жалбата и излага подробни съображения.

За в 

 

 

 

ъззиваемата страна Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Разград, се явява Директора й. Намира жалбата за неоснователна и моли НП да бъде потвърдено. Излага подробни съображения.

  Контролиращата страна районна прокуратура – Разград, при редовност в призоваването не изпраща представител и не депозира становище.

 

 

 

 

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и наведените доводи, приема за установено следното от фактическа и правна страна:

 

 

 

 

Жалбата е подадена в 7 -мо дневния преклузивен срок от лице имащо право и интерес от обжалване и срещу подлежащ на обжалване акт и в този смисъл е процесуално допустима.

 

 

 

 

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

 

 

 

 

От фактическа страна:

При извършена проверка на 04.08.2016г.по работни места в обект метанстанция в с. Пороище, общ. Разград, местност Боаза стопанисвана и експлоатирана от „Д и Д Снежана Дамянова“ ЕООД гр. Разград, и проверка на условията на труд на „Иновативни  Технологии“ ООД гр. Търговище, извършена от 05.08.2016г. до 12.08.2016г. в офиса на Д ИТ със седалище  Разград, е установено от актосъставителя, че на 03.08.2016г. „Иновативни  Технологии“ ООД в качеството му на собственик на газово съоръжение, работещо под налягане – транспортируеми съдове под налягане за превоз на природен газ /метан/, не е предоставил на „Д и Д Снежана Дамянова“ ЕООД гр. Разград – ползвател на посоченото газово съоръжение, копие от протокол или друг документ за извършена от „Иновативни  Технологии“ ООД гр. Търговище проверка при налягане  с технически газове, в т.ч.  и метан, на посоченото газово съоръжение, произведено от „Иновативни  Технологии“ ООД предоставено за ползване на „Д и Д Снежана Дамянова“ ЕООД на 03.08.2016г. за извършване на изпитвания при налягане с метан в обект метанстанция намираща се в с. Пороище, общ. Разград.

Въз основан на горното актосъставителя, на 12.08.2016г. съставил против жалбоподателя АУАН № 17-000362, като квалифицирал нарушението по чл. 168а, ал.6 във вр. с чл.1, т.1 от Наредба № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване. Управителя на жалбоподателя вписал в акта възражение, че изделието е в процес на усвояване и довършване на процедурите по издавен на необходимата документация.

Въз основа на така съставения акт, Директора на Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Разград издал обжалваното наказателно постановление, с което на жалбоподателя за нарушение на  чл. 168а, ал.6 във вр. с чл.1, т.1 от Наредба № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване, е наложена Имуществена санкция в размер на 1 500 лв., на осн. чл. 416, ал.5 във вр. с чл. 413, ал.2 КТ.

 

 

 

 

 

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на приложените към делото писмени и гласни доказателства, в т.ч. и съставения АУАН, който има доказателствена сила, на осн. чл. 416, ал.1, изр.2 КТ.

 

 

 

 

От ПРАВНА страна, съдът намира, на първо място, че актът за установяване на административно нарушение е съставен от компетентен орган, а издалият обжалваното наказателно постановление, е компетентно длъжностно лице да издава НП.

В обжалваното наказателно постановление административно наказващият орган е спазил изискването за индивидуализация на конкретното административно нарушение като задължителен реквизит на НП по смисъла на чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН и като необходима предпоставка за законосъобразно развитие на административно-наказателното производство. Нарушенията са описани, посочени са датата /03.08.2016г.  – останалите дати в НП – 04 и 05 12 август 2016г. касаят  дати на проверката, а не на нарушението което е и изрично е посочено/  касаят и мястото на извършването /метанстанция  в с. Пороище, общ. Разград, местност Боаза/ и установените обстоятелства, при които са извършени.

Посоченото като извършено от жалбоподателя нарушение е съставомерно, т. е. съставлява фактическия състав на визираната в Наказателното постановление законова норма и е основание за реализирането на административно-наказателната отговорност съгласно тази разпоредба. При определяне на административното наказание наказващият орган не е излязъл от рамките на установеното с акта нарушение, като е наложил санкция в пределите, предвидени от закона.

Съдът счита, че е налице приложното поле на визираните в обжалваното наказателно постановление касателно твърдяното нарушение законови разпоредби. Разглеждайки делото по същество, РРС установи чрез допустимите от закона доказателства административните нарушения и обстоятелствата, при които са извършени, което обуславя извода, че атакуваното НП не противоречи на буквата и духа на материалния закон. Извършеното от жалбоподателя е съставомерно и е основание за реализирането на административно-наказателната му отговорност.

От обективна и субективна страна, осъщественото нарушение съдържа признаците на административно нарушение на законодателството, съгласно ЗДвП.

 

Съгласно §1 от Допълнителните разпоредби на Наредба № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване:

-          т.4  "работно оборудване" е всяка машина, апарат, инструмент, инсталация, устройство, уредба или съоръжение, използвани при работа;

-          т.5 "използване на работното оборудване" е всяка дейност, свързана с работното оборудване, като пускане, спиране, експлоатация, транспортиране, ремонт, изменение, обслужване, поддържане, почистване;

Процесното оборудване от 20 бр. тубуси, безспорно попада в определението по горепосочената т. 4, и същевременно същото е било използвано по см. на т. 5. Безспорно, процесното оборудване е било транспортирано до горепосочената метанстанция.

„Иновативни технологии“ ООД е произвело работното оборудване състоящо се от 20 бр. тубуси, които са предоставени за използване и транспортиране на „ДиД Снежана Дамянова“ ЕООД в процесната метанстанция, но без същото да е било съпроводено с необходимите документи изискуеми съгл. чл. 168а, ал.6 от Наредба № 7 от 23.09.1999 г., а именно: копие на протокола или от друг документ за последната извършена проверка.

Такъв документ не е бил представен не само към датата на нарушението – 03.08.2016г., но и в последствие въпреки че е бил изискан от служителите на ДИТ.

По размера на наказанието.

 

Съгласно, чл. 413, ал.2 КТ: Работодател, който не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лв., а виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание - с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв.

 

Съдът намира, че при определяне на наложеното наказание /в абсолютния законов минимум, независимо от констатираната авария при която само по чиста случайност няма човешки жертви/, АНО е проявил излишна и необоснована снизходителност, в разрез с изискванията на чл. 27, ал.2 и ал.3 ЗАНН.

 

 

 

 

 

Мотивиран от горното и на основание чл. 63, ал.1, ЗАНН съдът,

 

 

 

 

 

Р Е Ш И:

 

 

 

 

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 17-000362 от 01.09.2016 г. издадено от  Директор на Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Разград.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - Разград, на основанията предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс, и по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс, в 14-дневен срок от получаване на съобщението за изготвянето му.

 

 

 

 

 

                                                           

 

 

 

районен съдия: