Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   688                                      20.12.2016 година                                 град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На седемнадесети ноември                                    две хиляди  и шестнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: Ж.Р.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело                                         817                                          по описа за  2016 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

             Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от С.Х.Б. ***, против Наказателно постановление № 16 -1075-000732 от 10.08.2016 г.  на  Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р ПЪТНА ПОЛИЦИЯ, с  което за нарушение на чл.5, ал.1, т.1  от ЗДвП  на основание чл.185  от ЗДвП й е наложено наказание глоба в размер на 20 лв,  за нарушение на чл.174, ал.3 от ЗДвП на основание същия текст й е наложено наказание глоба в размер на 2000 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца и за нарушение на чл.100, ал.1, т.1   от ЗДвП  на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.2   от ЗДвП й е наложено наказание глоба в размер на 10 лв и на основание Наредба №N Iз-2539 на МВР са й отнети 12 контролни точки.  Моли наказателното постановление да бъде отменено като незаконосъобразно.  

           В съдебното заседание на РРС жалбоподателката лично и чрез защитника си поддържа жалбата.

            За наказващия орган не се явява представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

                Като подадена против акт подлежащ на съдебен контрол, жалбата е допустима.  Разгледана по същество същата е само частично основателна.

                                       С обжалваното Наказателно постановление № 16 -1075-000732 от 10.08.2016 г.  на  Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р ПЪТНА ПОЛИЦИЯ за нарушение на чл.5, ал.1, т.1  от ЗДвП  на основание чл.185  от ЗДвП на жалбоподателката С.Х.Б. *** й е наложено наказание глоба в размер на 20 лв,  за нарушение на чл.174, ал.3 от ЗДвП на основание същия текст й е наложено наказание глоба в размер на 2000 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца и за нарушение на чл.100, ал.1, т.1   от ЗДвП  на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.2   от ЗДвП й е наложено наказание глоба в размер на 10 лв и на основание Наредба №N Iз-2539 на МВР са й отнети 12 контролни точки.   Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Т704497/14.07.2016г. съставен от мл. автоконтрольор към ОДМВР  гр. Разград. В акта и НП се сочи, че на 14.07.2016г.  около 23,50  ч. в гр. Разград по ул. Княз Борис до ОУ «В. Левски», посока ул. Л. Каравелов жалбоподателката управлявала лек автомобил «Мерцедес Б180 ЦДИ»  с рег. №***, собственост на ** ЕООД гр. Р., като движейки се безпричинно навлиза в лентата за насрещно движение и създава реална предпоставка за ПТП с лек автомобил «Опел Астра» с рег. №** с водач К. Х. С. от гр. Р., който се движи по ул. Княз Борис, посока ул. В. Левски /първо нарушение на Б./. Водачът К. С. завил и се качил на десния тротоар, за да избегне ПТП. Водачът С. впоследствие застига и спира Б.. Б. отказала да бъде изпробвана с техническо  средство Алкотест Дрегер 7510 за установяване на алкохол /второ нарушение/. Посочено е, че водачът не носи талон към СУМПС /трето нарушение/.

Пред РРС е  разпитан като свидетел актосъставителят Х. Х., който потвърждава отразените в акта обстоятелства. Сочи, че бил изпратен на мястото по сигнал. Там разговаряли и с водача на другия автомобил /К.Х.С./, който посочил създадената опасност за движението от жалбоподателката. Съдът се позовава и на   писмените обяснения на лицата К.С. и И.Г.И. /л.10 и л.11 от делото/.   Полицейските служители на самото място  поискали да  изпробват жалбоподателката за употреба на алкохол с техническо средство- дрегер, като й обяснили цялата процедура. Жалбоподателката отказала да бъде тествана. Била отведена в РУП, където също отказала да бъде тествана за употреба на алкохол На жалбоподателката е издаден талон за медицинско изследване /л.9 от делото/, който тя взела, но не се явила за медицинско изследване. Жалбоподателката също дава обяснения, като отрича виновността си. Твърди, че не и било обяснено, че се извършва проверка за употреба на алкохол, а полицейските служители само и били казали, че има право да даде проба, поради което и тя не разбрала, че всъщност е задължена да  бъде изпробвана. По думите й дори й казали, че в момента спрямо нея не се извършва такава проверка. Твърди също така, че употребила алкохол, но  вече след като приключила управлението на автомобила /преди на мястото да дойдат полицейските органи/, поради което и защитата й изтъква, че една проба за алкохол не би отразила обективно именно дали жалбоподателката е управлявала автомобила след употреба на алкохол. Съдът намира обясненията на жалбоподателката за защитна теза и не ги кредитира. Крайно нелогично е да се приеме, че полицейските органи не са били ясни и категорични в указанията си към жалбоподателката, че тя следва да бъде тествана за употреба на алкохол. Очевидно на жалбоподателката й е било ясно каква процедура се осъществява и тя напълно съзнателно е отказала да бъде тествана за употреба на алкохол. Съдът  не кредитира и  твърденията, че жалбоподателката била употребила алкохол едва след като приключила управлението на автомобила. Всъщност при всички случаи водачът на автомобил е длъжен да се подчини на искането на контролните органи да бъде изпробван за употреба на алкохол и не може да откаже това по съобръжения, каквито жалбоподателката изтъква. По искане на жалбоподателката е разпитан и свидетелят И. К. И., но неговите показания не допринасят за изясняване на спорните моменти. Жалбоподателката не е носила със себе си контролния талон към свидетелството за управление на МПС. С оглед изложеното, като се съобразява и с нормативната доказателствена сила на съставения акт /която в случая не е оборена/,  съдът намира обстоятелства по акта и НП за доказани.

                 Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

                Наказателното постановление е незаконосъобразно само в частта относно първото вменено на жалбоподателката нарушение, а именно нарушението на чл.5, ал.1, т.1  от ЗДвП  за което на основание чл.185  от ЗДвП й е наложено наказание глоба в размер на 20 лв. В НП се сочи, че същото нарушение се изразява в   това, че жалбоподателката „…движейки се безпричинно навлиза в лентата за насрещно движение и създава реална предпоставка за ПТП с лек автомобил…“. Това нарушение обаче покрива състава на който не спазва предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движениеточл.179, ал.1, т.5 от ЗДвП. Този текст  предвижда наказание за водач, „който не спазва предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението“. В случая се визира именно нарушение на правилата за разминаване, при което е създадена опасност за движението. Това нарушение обаче не може да се санкционира на основание общата санкционна норма на чл.185 от ЗДвП, тъй като е налице специален състав – чл. 179, ал.1, т.5 от ЗДвП. Като не е приложил приложимия материален закон наказващият орган е нарушил правата на жалбоподателката, а това води до незаконосъобразност на НП в тази му част и налага отмяната му в тази част.

              В останалата му част наказателното постановление е законосъобрасно – частта относно нарушението  на чл.174, ал.3 от ЗДвП,  за което на основание същия текст на жалбоподателката  е наложено наказание глоба в размер на 2000 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца и частта относно нарушението на чл.100, ал.1, т.1   от ЗДвП, за което  на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.2   от ЗДвП й е наложено наказание глоба в размер на 10 лв и на основание Наредба №N Iз-2539 на МВР са й отнети 12 контролни точки.  който не спазва предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движениетоСъдът намира, че  АУАН и НП в тези им части покриват нормативните изисквания и не страдат от пороци в тези им части, които да са от естество, че да се приемат за съществени и да налагат отмяна на НП в тази част. Макар и от фактическа страна нарушенията на жалбоподателката да не са описани по възможно най-прецизния начин, то все пак са очертани по начин, че да е ясно какви деяния й се вменяват   и не е допусната неяснота относно нарушенията  по пунктове  2 и 3 от НП. Съдът не приема и доводът, че в акта е посочена невярна дата на съставянето му. В акта се сочи, че е съставен на 14.07.2016г., но доколкото нарушенията  все пак  са   констатирани около 23,50 ч. на тази дата, то защитата на жалбоподателката счита, че актът е съставен вече на 15.07.2016г., с оглед малкото време до започване на следващото денонощие. Съдът не намира тези доводи за основателни. В крайна сметка не е невъзможно актът да се състави преди изтичане на денонощието, въпреки, че са изтичали последните минути на същото, поради което и съдът не намира, че са налице реални основания да се мисли, че посочената в акта дата на съставянето му е невярна. Отделно от това и в този случай съдът се съобразява с нормативната доказателствена сила на акта и приема именно посочената в самия акт дата 14.07.2016г. като действителна. Отделен е въпросът, че  самият талон за медицинско изследване е връчен на жалбоподателката вече на 15.07.2016г., но това е  последващо действие. Вменените на жалбоподателката нарушения по тези два пункта се доказват. Жалбоподателката е имала качеството на водач на МПС. Същата е отказала  да  бъде тествана за употреба на алкохол с техническо средство и сам по себе си този отказ е съставомерен. Водачът на МПС  не може да откаже да бъде тестван с техническо средство. В този смисъл разпоредбата на чл.174, ал.3 от ЗДвП наказва алтернативно отказите за тестване с техническо средство или за медицинско изследване. Това означава, че сам по себе си отказът за изпробване с уред е съставомерен. При това жалбоподателката е извършила   това нарушение умишлено. Наложените й наказания за това нарушение са в абсолютния законов размер. Освен това жалбоподателката не е носила със себе си при управлението на автомобила контролния талон към свидетелството си за управление на МПС и така е нарушила чл.100, ал.1, т.1   от ЗДвП, за което и правилно е санкционирана  на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.2   от ЗДвП, като наложеното й наказание и в този случай е в абсолютния законов размер. Според съда това нарушение е извършено от жалбоподателката непредпазливо. С оглед всичко изложено съдът намира, че наказателното постановление в тези две части /по пункт 2 и  пункт 3/е законосъобразно и следва да бъде потвърдено в тези му части.

                                Воден от изложеното Съдът

                                                    Р     Е     Ш     И :

           ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 16 -1075-000732 от 10.08.2016 г.  на  Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р ПЪТНА ПОЛИЦИЯ само в частта, с която на С.Х.Б. *** за нарушение на чл.5, ал.1, т.1  от ЗДвП и на основание чл.185  от ЗДвП й е наложено наказание глоба в размер на 20 лв.

           ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 16 -1075-000732 от 10.08.2016 г.  на  Началник Сектор към ОДМВР Разград, с-р ПЪТНА ПОЛИЦИЯ в останалата му част, с която на С.Х.Б. *** за нарушение на чл.174, ал.3 от ЗДвП на основание същия текст й е наложено наказание глоба в размер на 2000 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца и за нарушение на чл.100, ал.1, т.1   от ЗДвП  на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.2   от ЗДвП й е наложено наказание глоба в размер на 10 лв и на основание Наредба №N Iз-2539 на МВР са й отнети 12 контролни точки.

                        Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски Административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                       

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: