Р Е Ш Е Н И Е

 

718

 

гр. Разград, 16.12.2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Разградският  районен  съд, наказателен  състав,  в  публичното заседание на 01.12.2016 г., в състав:

председател: Атанас Христов

 

при секретаря Ж.Р., като разгледа докладваното от председателя АНД № 962 по описа за 2016 год., за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по чл.59 и сл. ЗАНН.

Постъпила е жалба от Л.М.Р.К.Е. гражданин на Кралство Испания, с продължително пребиваване в РБ, с Л№ **********, роден на ***г., притежаващ Удостоверение за пребиваване на гражданин на ЕС № ***** издадено от МВР – Шумен на 04.09.2014г., с адрес гр. Шумен, ул. ******* и съдебен адрес ***  против Наказателно постановление № 37 - 0000616/30.09.2016 г. на  началник  Областен отдел “Автомобилна администрация” гр. Разград, с което за нарушение на чл.36, §2, т. (ii) от Регламент  165/2014 г., на основание чл. 93в, ал.17 т.4 от Закон за автомобилните превози му е наложено административно наказание “глоба” в размер на 1 500 лв.

Жалбоподателят моли наказателното постановление да бъде отменено, като неправилно и незаконосъобразно. В съдебно заседание при редовност в призоваването жалбоподателят се явява лично. Явява се и защитникът му адвокат А. А от АК- Шумен, който поддържа жалбата и излага подробни съображения. Представя Удостоверение за дейности от което е видно, че за процесния период жалбоподателят е бил в отпуск или почивка.

Административнонаказващият орган, при редовност в призоваването не изпраща представител.В придружителното писмо, с което е изпратил в съда административно наказателната преписка и жалбата, излага становището си че атакуваното НП е съобразено с материалните и процесуалните правила при издаването му.

Контролиращата страна – районна прокуратура – Разград, при редовност в призоваването не изпраща представител и не депозира становище.

 

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 31.08.2016 г. служители на  ОО “АА” гр. Разград, по път I-2, км.61 КТП Стария кладенец, спрели за проверка жалбоподателя, който управлявал товарен автомобил влекач Волво  ФХ42БЗ480СН  с рег.№ *****, което ППС е от категория N3  и прикачено полуремарке  към влекача с рег.№  *****  от категория ППС  О4. Проверяващите установили, че с превозното  средство, което било оборудвано с дигитален  тахограф, се извършва обществен превоз на товари, с пътен лист № 0036148 от 30.08.16г.  по  отразен маршрут Шумен -  Русе  -  Шумен, като  в момента на проверката  състава ППС се движи посока за  гр.Шумен, без товар.

При проверка на изискуемите документи по Регламент 165/14 г., водачът  - жалбоподателят, представил карта № Е0723*****,  на водач  за дигитален тахограф в която липсват данни за периодите за време на управление, прекъсвания  и почивки за периода от 18.40 ч. на 19.08.16г. до 18.58 ч. на 22.08.16г. За посочения период водачът не представил и удостоверение за дейности по образец.

Ето защо, като счел,  че с превозното средство се осъществява превоз, попадащ в обхвата на Регламент/ЕО/ № 561/2006 г., актосъставителят, приел че жалбоподателя е извършил нарушение на  чл. 36, §2, т. (ii) от Регламент  165/2014 г., за което съставил АУАН с бл. № 229676.

По време на проверката и съставянето на акта, присъствала фактическата съжителница на жалбоподателя – свидетеля И. С. М. Същата извършвала превод от български език на испански и обратно на думите, които жалбоподателя не разбирал. Свидетеля написал в процесния АУАН относно възраженията : «Да нямам възражения».

Жалбоподателят подписал акта, след което препис от акта му бил връчен срещу подпис. Срещу акта не са подавани възражения.

Въз основана АУАН,  било издадено и атакуваното наказателно постановление  на  началник  Областен отдел “АА” гр. Разград, с което е ангажирана административнонаказателната отговорност на жалбоподателя за нарушение описано по идентичен начин с начина по който то е описано в акта.

Изложените в акта и наказателното постановление обстоятелства се установяват от показанията на разпитания в хода на производството актосъставител и свидетел по акта.

Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

Като подадена в срок от лице имащо право на жалба, против акт подлежащ на съдебен контрол по реда на ЗАНН, жалбата е допустима.

Разгледана по същество, тя е неоснователна по следните съображения:

Като издадено от компетентния за това орган, по реда и във формата предвидени от закона, атакуваното наказателно постановление се явява законосъобразно от формална страна.

Що се отнася до това извършено ли е административното нарушение от жалбоподателя и осъществено ли е то от него виновно, съдът намира следното:

Наказаното лице е водач на товарен автомобил, с който се извършва обществен превоз на товари, попадащ в обхвата на действие  на Регламент (ЕО) № 561/06, който е длъжен да използва и представя при проверка карта на водача, както и записите от нея, установяващи времето на управление на МПС, прекъсвания и почивки за текущия ден и предходните 28 дни или Удостоверение за дейности по образец, в случаите когато е бил в отпуск по болест, годишен отпуск, почивка, управлявал е МПС извън обхвата на Регламент (ЕО) № 561/2006 г. или АЕТR или е извършвал друга работа. При неизпълнение на това задължение с противоправното си поведение формално, от обективна и субективна страна той е осъществил вмененото в негова отговорност административно нарушение по чл.36, §2, т. (ii) от Регламент  165/2014 г. За това нарушение правилно административният орган е ангажирал неговата отговорност на основание чл. 93в, ал.17, т.4 от ЗАвтП, която предвижда, че са наказва с глоба 1500 лв. водач, който при проверка от контролните органи не представи документите, които са регистрирали времето на управление, прекъсванията и почивките му през текущия ден, и тези от предходните 28 календарни дни:

1. тахографски листа, и/или

2. карта на водача (ако притежава такава), както и записите от нея, и/или

3. ръчни записи и разпечатки, и/или

4. удостоверение по чл. 10, ал. 1 от наредбата по чл. 89, ал. 1.

Представеното в съдебното производство Удостоверение по чл.10, ал.1 не променя извода относно  съставомерността на деянието, което изисква това удостоверение да се представи в момента на проверката. След като не е представил това удостоверение в момента на проверката,  водачът е осъществил нарушението по чл.93в, ал.17 от ЗАвтП. Такава е и съдебната практика – вж. Решение №  126 от 31.10. 2016г. по КАН дело № 116 /2016 год. по описа на Разградски административен съд.

Съобразно разпоредбата на чл.34 от Регламент (ЕС) № 165/2014г., когато в резултат на отсъствие от превозното средство водачът не е в състояние да  използва тахографа, периодите  на друга работа, на разположение и почивки по време на работа или почивки, се  вписват в картата на водача, като се използва приспособлението за ръчно въвеждане на данни, осигурено за тахографа.

Предпоставките и основанията,  които определят и индивидуализират административното нарушение и обуславят отговорността на нарушителя са посочени конкретно от фактическа и правна страна. Деянието е правилно квалифицирано като са приложени и съответстващите му законови разпоредби. Наложеното наказание е в абсолютния размер, предвиден от закона и е недопустимо то да бъде изменено.

По възражението на жалбоподателя, че тъй като не разбира български език, то е следвало в момента на проверката да му бъде назначен преводач, тъй като съжителницата му св. Ирина Минчева, която е превеждала не е лицензиран преводач.

 

Назначаването на преводач е задължително само ако участникът  в административнонаказателното производство не владее говоримия български език. Тази преценка се прави свободно, без да е регламентирана от изрични  императивни законови правила. Владеенето на българския език в степен, достатъчна за пълноценно участие в процеса, се установява не чрез презумпции (например дали е налице или не българско гражданство), а при словесния контакт със съответния държавен орган.

Така и Решение 6 от 05.02.2009 год. кнахд  № 110/2008г. по описа на Разградският административен съд

Събраните по делото гласни доказателства опровергават тезата, че жалбоподателя не е разбрал за какво е проверяван. По делото безспорно се установява в т.ч. и от водения от защитата св. М. – фактически съжителник на жалбоподателя, че този свидетел е присъствал  при извършването на проверката и съставянето на акта и тя е извършвала превод думите от български език, които жалбоподателят не е разбирал. Действително той е чужд гражданин, но той пребивава в страната  от две години- картата му на постоянно пребиваващ в страната чужденец е издадена на  04.09.2014г. В хода на процеса се установява, че  той е осъществил в максимална степен правото си на защита, предоставено му от закона. Възражението, че лицето, извършило превода не притежава необходимата компетентност за това, не намира опора в  разпоредбите на ЗАНН и НПК. Процесуалните закони не изискват някаква специална компетентност от преводача. Необходимо и достатъчно е той да може да контактува с лицето, на което превежда. Самият свидетел М., извършила превода твърди че от 3 години живее на семейни начала с жалбоподателя, поради което е нелогично същата да не може да извърши превод от български език на езика владян от жалбоподателя, в степен да разбере в осъществяването на какво нарушение  се обвинява. Впоследствие е реализирал и правото си да обжалва издаденото наказателно постановление. Нищо от изложеното дотук не сочи на непълноценно участие в производството. Чуждото гражданство не  предпоставя  ползването на преводач. Така и Решение №  5 от 28.01.2009г. по КНАХ дело № 109/2008 г. по описа на Разградският административен съд.

Следва да се изтъкне и че по делото са приложени и пълномощно и и Договор за правна защита и съдействие подписани от жалбоподателя, които са на български език. Така и Решение 6 от 05.02.2009 год. кнахд  № 110/2008г. по описа на Разградският административен съд.

Ето защо и като законосъобразно, счита че атакуваното наказателно постановление следва да бъде потвърдено изцяло.

 Воден от изложеното до тук и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

                                                                                   

Р     Е     Ш     И :

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № Наказателно постановление № 37 - 0000616/30.09.2016 г. на  началник  Областен отдел “Автомобилна администрация” гр. Разград.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - Разград, на основанията предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс, и по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс, в 14-дневен срок от получаване на съобщението за изготвянето му.

 

 

 

 

 

                                                           

 

 

 

районен съдия: