П Р И С Ъ Д А

 

            732            08.12.2016 година                                        град   Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                            наказателен състав

На     осми декември                                                  2016 година        

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТАНАС ХРИСТОВ

                                            

 

Секретар:  Д.Д.

Прокурора: Северина Монева

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело №   974  по описа за 2016 година

 

 

П Р И С Ъ Д И:

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимият Е.Х.С. – роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, работи, неосъждан, ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 04.07.2016 г. в землището на гр. Разград в близост до басейн “Път консулт” в съучастие като съизвършител с А.Б.Я. *** и две неустановени в хода на разследването лица е причинил лека телесна повреда на А.С.Б. ***, изразяваща се в болка, оток и кръвонасядане в теменно – тилна област на главата; характерни охлузвания със забелване на повърхностния кожен слой в посока отгоре/надолу и общо направление в гръдно-мишничната област от дясната страна, както и такова охлузване в долната трета на гръдната кост, довели до болка и страдание, без разстройство на здравето, като деянието е извършено по хулигански подбуди – престъпление по чл.131, ал.1, т.12 във вр. с чл.130, ал.2 вр. с чл.20, ал.2 от НК, поради което го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ И МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ  ГЛОБА в размера на 2 985 лв. /две хиляди деветстотин осемдесет и пет лева/, на осн. чл. 78а, ал.1 НК.

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимата А.Б.Я. – родена на *** г. в гр. К., български гражданин, с начално образование, неомъжена, работи, осъждана, ЕГН ********** ЗА ВИНОВНА за това, че на 04.07.2016 г. в землището на гр. Разград в близост до басейн “Път консулт” в съучастие като съизвършител с Е.Х.С. *** и две неустановени в хода на разследването лица е причинила лека телесна повреда на А.С.Б. ***, изразяваща се в болка, оток и кръвонасядане в теменно – тилна област на главата; характерни охлузвания със забелване на повърхностния кожен слой в посока отгоре/надолу и общо направление в гръдно-мишничната област от дясната страна, както и такова охлузване в долната трета на гръдната кост, довели до болка и страдание, без разстройство на здравето, като деянието е извършено по хулигански подбуди – престъпление по чл.131, ал.1, т.12 във вр. с чл.130, ал.2 вр. с чл.20, ал.2 от НК, поради което й на основание чл. 54 НК й налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ШЕСТ МЕСЕЦА.

ПРИЗНАВА подсъдимата А.Б.Я. – родена на *** г. в гр. К., български гражданин, с начално образование, неомъжена, работи, осъждана, ЕГН ********** ЗА ВИНОВНА за това, че на 04.07.2016 г. в землището на гр. Разград в близост до басейн “Път консулт” противозаконна е повредила чужда движима вещ – мобилен телефон марка „Самсунг“ модел „Гранд Нео“, собственост на А.С.Б. ***, като е счупила дисплея и тъч скрийн на мобилния телефон на стойност 100.00 – престъпление по чл. 216, ал.1 НК, поради което и на осн. чл. 54 НК й налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДВЕ ГОДИНИ.

На осн. чл. 23, ал.1 НК НАЛАГА на А.Б.Я. – родена на *** г. в гр. К., български гражданин, с начално образование, неомъжена, работи, осъждана, ЕГН ********** НАЙ-ТЕЖКОТО от горепосочените две наказания, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДВЕ ГОДИНИ, чието изпълнение се отлага за изпитателен срок от 5 години, на осн. чл. 66 НК, като на осн. чл. 67, ал.3 НК ПОСТАНОВЯВА  пробационна мярка по чл. 42а, ал.1, т.1 НК ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС с периодичност ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО през целия изпитателен срок.

На осн. чл. 24, увеличава с ШЕСТ месеца така определеното общо наказание на А.Б.Я. – родена на *** г. в гр. К., български гражданин, с начално образование, неомъжена, работи, осъждана, ЕГН **********, като така увеличеното наказание се явява ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА, чието изпълнение се отлага за изпитателен срок от 5 години, на осн. чл. 66 НК, като на осн. чл. 67, ал.3 НК ПОСТАНОВЯВА  пробационна мярка по чл. 42а, ал.1, т.1 НК ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС с периодичност ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО през целия изпитателен срок.

ОСЪЖДА подсъдимите Е.Х.С. и А.Б.Я.  да заплатят солидарно по сметка на ОД на МВР Разград  сумата 96.60 лв. (деветдесет и шест лева и 60 ст.) лева разноски в досъдебното производство, както и да заплатят солидарно в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на районен съд – Разград сумата от 100.00 /сто/ лева, за разноски в съдебната фаза на процеса

         ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване  и протестиране в 15 дневен срок от днес пред Окръжен съд - Разград.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: