П Р О Т О К О Л

 

 

2016 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                       наказателен             състав

На      първи декември                                                                    2016 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: М. Б.

   И. П.А

                                                                

 

Секретар: П.Т.

Прокурор: ВЕСЕЛИН ЯКИМОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело №     759     по описа за 2016 година

На именното повикване в 14:30 часа, се явиха:

        

         ЗА Районна прокуратура гр. Разград зам. районен прокурор Якимов

ПОДСЪДИМИЯТ, редовно призован, явява се лично и със защитник адв .М.

ЗА ощетеното юридическо лице юриск. В.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. М.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

         О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ЮРИСК. В.: Не поддържаме предявения иск. Причинените имуществени вреди са изцяло възстановени, сумата е внесена на касата на НОИ.

СЪДЪТ докладва постъпило заявление от процесуалния представител на Агенция „Социално подпомагане“ гр. София, с което заявява че сумата в размер на 565.50 лв.  е възстановена по бюджета на организацията и е приложено заверено копие на преводно нареждане към бюджета на Агенция „Социално подпомагане“ гр. София, извършено от подсъдимия на 02.11.2016 г. за сумата от 565.50 лв.

ПРОКУРОРЪТ: С оглед на всичко това, предлагам да промените реда на съдебното следствие, като делото продължи по реда на гл. 29 НПК, тъй като сме сключили споразумение, което представям.

АДВ. М.: Присъединявам се към направеното искане от РРП. Сключили сме споразумение. Моля да бъде одобрено споразумението.

СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните и новопостъпилите писмени доказателства, намира че за престъплението за което на подсъдимият е повдигнато обвинение и внесен обвинителен акт, процесуалния закон допуска производството по делото да приключи със споразумение, не са налице отрицателните предпоставки на чл. 381, ал. 2 НПК, причинените с престъплението съставомерни имуществени вреди са възстановени до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд, депозираното пред съда споразумение съдържа реквизитите посочени в разпоредбата на чл. 381, ал. 5 и 6 НПК. От изложеното съдът, намира че са налице предпоставките производството по делото да продължи по реда на гл. 29 НПК, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕМИНАВА към производство по реда на гл. 29 НПК.

ОТ залата се освободи процесуалния представител на ощетеното юридическо лице НОИ София.

СЪДЪТ докладва постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 НПК споразумение постигнато между Районна прокуратура гр. Разград, представлявана от прокурор Якимов от една страна и от друга подс. О.Д.Х., ЕГН ********** – обв. по ДП № 330 ЗМ 82/2016 г. по описа на ОДМВР Разград за извършено от него за периода от 10.06.2011 г. до 30.04.2016 г. в с. Самуил, бл. Разград и гр. Разград престъпление по см. на чл. 212б ал. 1 т. 1 във вр.- с чл. 212 ал. 1 вр. с чл. 26 ал. 1 НК и защитника му адв. Н. М. за прекратяване на производството по нохд. № 759/2016 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

АДВ. М.: Поддържам споразумението. Няма да соча други доказателства.

СЪДЪТ на основание чл. 382, ал. 4 НПК към подсъдимия:

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните на основание чл. 382, ал. 6 НПК

                  О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимия

 

                                       С П О Р А З У М Е Н И Е

    ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО В ДОСЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО

                              гр.Разград, 01.12.2016 г.

 

Настоящото споразумение се сключва на основание чл.384, ал.1 във вр. с  чл. 381 от НПК.

          І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между О.Д.Х. - роден на ***г***, обл.Разград, ул.“Гаврил Генов“ № ***, български  гражданин, с основно образование, безработен, женен, неосъждан, ЕГН ********** – подсъдим, представляван от защитника си адв. Н. М. ***, представлявана от Зам.Районен прокурор В.Якимов

    

         ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 759/2016г. по описа на РС-гр.Разград, образувано и водено срещу  подс. О.Х. за това, че:         

В периода от 10.06.2011г. до 30.04.2016г. включително в с.Самуил, обл.Разград и в град Разград, действайки в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ-Експертно решение № 0996/13.05.2011г.,  на който бил придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св. Иван Рилски”АД-гр.Разград, представен на 10.06.2011г. в гр.Разград пред С. С. Х. – служител на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград, /сега ТП на НОИ/ и на 25.07.2011г. в с.Самуил, обл.Разград, пред Е. А. И. – служител на Дирекция „Социално подпомагане“-с.Самуил, обл.Разград, е получил без правно основание чуждо движимо имущество:

-пари на обща стойност 2 480,08 лева представляващи изплатени лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и лична социална пенсия за инвалидност, собственост на НОИ-гр.София и

-пари на обща стойност 565.50 лева, представляващи изплатени месечни добавки за социална интеграция за транспортни услуги, собственост на Агенция за социално подпомагане-гр.София, всичко на обща стойност 3 045,58 лева, с намерение да го присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд полученото имущество е било заместено- престъпление по чл.212б, ал.1, т.1 във вр. с чл.212, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1  от НК.

         ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, подс. О.Х. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 212б, ал.1, т.1 във вр. с чл.212, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1  от НК.

         2.Приемат като вид и размер на наказанието спрямо подс. Х. за извършеното от него деяние  при условията на 54 от НК - 6 месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което на основание чл. 66, ал. 1 от Нк се отлага за изпитателен срок от 3 години.

  

3.Разноските по делото в размер на 140, 29 лева, платими по сметката на ОДМВР- Разград и в размер на   лв. платими по сметка на РС- Разград се възлагат на подс. Х.

 

4.Писмените доказателства по делото: 

- Заявление вх.  № МП 8935/10.06.2011г. и Заявление вх. № МП - № МП 8936/10.06.2011г.  да се върнат на ТП на НОИ-Разград, като в делото се приложат заверени копия от тях.

- молба декларация с вх. № ЦК № 153/25.07.2011г да се върне на Дирекция «Социално Подпомагане» гр.Разград, като в делото се приложи заверено копие от нея

 

5.Приложеният по делото като писмено доказателство   оригинал на експертно решение Експертно решение № 0996/13.05.2011г, на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК  при МБАЛ „Св. Иван Рилски””-Разград,  на основание чл. 53,ал. 1, б. “а“ от НК, се отнема в полза на държавата и следва да остане  приложен към делото.

 

         ІV.ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение, като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с негово съдържание.

Подс. Х. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

                              ЗАМ. РАЙОНЕН ПРОКУРОР:

                                                                       (В.Якимов)

 

 

 

ЗАЩИТНИК:                                 ПОДСЪДИМ :            

         (адв. Н. М..)                                                   (О. Х.)

 

 

 

СЪДЪТ като съобрази, че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

         ОДОБРЯВА сключеното между Районна прокуратура гр. Разград, представлявана от зам. районен прокурор В. Якимов от една страна, от друга подс. О.Д.Х., ЕГН ********** и защитника му адв. Н. М. *** споразумение за прекратяване на наказателното производство по нохд. № 759/2016 г. по описа на Районен съд гр. Разград в следния смисъл: 

         Настоящото споразумение касае НОХД № 759/2016г. по описа на РС-гр.Разград, образувано и водено срещу  подс. О.Х. за това, че:         

В периода от 10.06.2011г. до 30.04.2016г. включително в с.Самуил, обл.Разград и в град Разград, действайки в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ-Експертно решение № 0996/13.05.2011г., на който бил придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св. Иван Рилски”АД-гр.Разград, представен на 10.06.2011г. в гр.Разград пред С. С. Х. – служител на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград, /сега ТП на НОИ/ и на 25.07.2011г. в с.Самуил, обл.Разград, пред Е. А. И. – служител на Дирекция „Социално подпомагане“-с.Самуил, обл.Разград, е получил без правно основание чуждо движимо имущество:

-пари на обща стойност 2 480,08 лева представляващи изплатени лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и лична социална пенсия за инвалидност, собственост на НОИ-гр.София и

-пари на обща стойност 565.50 лева, представляващи изплатени месечни добавки за социална интеграция за транспортни услуги, собственост на Агенция за социално подпомагане-гр.София, всичко на обща стойност 3 045,58 лева, с намерение да го присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд полученото имущество е било заместено- престъпление по чл.212б, ал.1, т.1 във вр. с чл.212, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1  от НК.

 

         СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, подс. О.Х. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 212б, ал.1, т.1 във вр. с чл.212, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1  от НК.

         2.Приемат като вид и размер на наказанието спрямо подс. Х. за извършеното от него деяние  при условията на на 54 от НК- 6 месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което на осн. Чл.66, ал.1 от Нк се отлага за изпитателен срок от 3 години.

         3.Разноските по делото в размер на 140,29 лева (сто и четиридесет лева и 29 ст.), платими по сметката на ОДМВР- Разград се възлагат на подс. Х.

4.Писмените доказателства по делото: 

- Заявление вх.  № МП 8935/10.06.2011г. и Заявление вх. № МП - № МП 8936/10.06.2011г.  да се върнат на ТП на НОИ-Разград, като в делото се приложат заверени копия от тях.

- молба декларация с вх№ ЦК № 153/25.07.2011г да се върне на Дирекция «Социално Подпомагане» гр.Разград, като в делото се приложи заверено копие от нея

         5.Приложеният по делото като писмено доказателство оригинал на експертно решение Експертно решение № 0996/13.05.2011г, на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК  при МБАЛ „Св. Иван Рилски””-Разград,  на основание чл. 53,ал. 1, б. “а“ от НК, се отнема в полза на държавата и следва да остане  приложен към делото.

         ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение, като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с негово съдържание.

Подс. Х. декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

СЪДЪТ на основание чл. 24, ал. 3 от НПК

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по нохд. № 759/2016 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 14.40 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: 

 

 

                 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                          2.