Мотиви към Присъда №726/05.12.2016г., постановена по НОХД №846/2016г. по описа на Разградския районен съд.

 

 

          Разградска районна прокуратура е повдигнала обвинение срещу  С.  С.А.  за това, че  на 28.03.2016 г. и на 18.05.2016 г. по път ІІІ-204, пътна отсечка гр. Попово-гр. Разград на около 1 км. преди гр. Разград и по път ІІІ-204 на около 2 км. преди с. Ломци, общ. Попово, в условията на продължавано престъпление е управлявал МПС – лек автомобил “Фолксваген Пасат” с рег. № S 553 CKN и лек автомобил “Форд Мондео” с рег. № ****, без да притежава съответното свидетелство за управление на МПС, като деянието е извършено в едногодишния срок от наказването му по административен ред за управление на МПС, без да притежава съответно свидетелство за правоуправление с НП № 15-0321-000221/04.08.2015 г. на Началника на РУ Попово, влязло в сила на 19.11.2015 г. - престъпление по чл.343в, ал.2 във вр. ал.1 вр. с чл.26 ал.1 от НК.

В съдебното заседание представителят на РРП поддържа обвинението срещу подсъдимия, счита го за доказано и предлага на съда да го признае за виновен, като му наложи наказание лишаване от свобода в размер над средния,  което да бъде изтърпяно ефективно

Делото се разглежда в отсъствие на подсъдимия на основание чл.269 ал.1 от НПК, респ.чл.269 ал.3 т.1 и т.2 от НПК.

 Защитника на подсъдимия от името на подзащитния си моли за снизхождение.

Подсъдимият С.  С.А.   е роден на ***г. в гр.Разград. Същият е с начално  образование, неженен, осъждан. Подсъдимият е неправоспособен водач на МПС, тъй като не притежава СУМПС.

С наказателно постановление № 15-0321-000221/04.08.2015 г. на Началника на РУ Попово, влязло в сила на 19.11.2015г., подс. А. бил наказан по административен ред за това, че е управлявал МПС без да притежава свидетелство за управление на МПС

На 28.03.2016г. около 17 ч., подс.А., управлявал МПС - л.а “Фолксваген Пасат” с рег. № ****. По пътя Разград Попово, на около 1км. от гр. Разград. Тогава бил спрян за проверка от  св. Д. И.-***, който установил лицата в автомобила, и че се управлява от подсъдимия, който му представил личната си ката, но заявил, че не притежава свидетелство за управление на МПС. Св.И. извикал за съдействие колегите си  от сектор ПП при ОД на МВР Разград Т.Х. и Д. В., като последния съставил АУАН №952/28.03.2016г. за извършено нарушение на чл.150 от ЗДвП.

На 18.05.2016г.  подсъдимият отново управлявал МПС, но този път л.а. “Форд Мондео” с рег. № *****, прибирайки се за с.Ломци, където живеел. По пътя автомобилът аварирал и подсъдимия оставил настрани от пътя. На следващия ден свидетелите Б.Б. и С.Д. служители на сектор ПП при ОД на МВР Разград, които били назначени в наряд, били изпратени на мястото, като заварили автомобила след с.Благоево в посока с.Ломци излязъл извън платното. В с.Ломци разбрали, че автомобила се управлява от подсъдимия. При разговор с него същият признал, че предната вечер се прибирал от с.Раковски, където бил на гости и автомобила аварирал и той го оставил на мястото, където го намерили. Кварталния полицай на с.Ломци също потвърдил пред тях, че подсъдимия системно управлявал автомобила. Св.Б. съставил АУАН №499/19.05.2016г. за извършено нарушение на чл.150 от ЗДвП, че управлява МПС без да притежава СУМПС.

Изложената фактическа обстановка съдът намира за безспорно доказана, като се позовава на  показанията на свидетелите В., Х., Д., И. и Б., копия от АУАН, наказателно постановление, справка за съдимост, декларация, сведение, справка за нарушител. Относно фактите по делото спор не съществува, поради което и съдът счита изложените по-горе фактически обстоятелства за безспорно установени и доказани.

Така изложената фактическа обстановка налага следните правни изводи:

С деяниeто си подсъдимият А. е осъществил състава на престъплението по чл.343в ал.2 във вр. с ал.1 от НК, тъй като на 28.03.2016 година и на  18.05.2016г. е управлявал МПС посочените по-горе автомобили, без да притежава свидетелство за управление на МПС, като деянието е извършено в едногодишния срок от наказването му по административен ред с НП № 15-0321-000221/04.08.2015 г., влязло в сила на 19.11.2015 година на Началника на РУ МВР гр. Попово за управление на МПС без съответно свидетелство за управление. От субективна страна престъплението е извършено от подсъдимия с пряк умисъл – същият е съзнавал обществено опасния характер на деянието си и въпреки това го е извършил, съзнавал, че не притежава СУМПС, има наложено наказание по административен ред и отново управлявал МПС без съответно СУМПС. Двете извършени от подсъдимия деяния в процесния период, осъществяват състава на едно и също престъпление, извършени са през непродължителен период от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, при което последващото деяние се явява от обективна и субективна страна продължение на предшестващото. Ето защо разглежданата престъпна дейност на подсъдимия следва да се определи като “продължавано престъпление” по смисъла на чл. 26, ал.1 от НК.  

Индивидуализирайки наказанието на подсъдимия А., съдът го определи съгласно разпоредбата на чл.54 от НК. Не са налице изключителни или многобройни смекчаващи обстоятелства, които да обуславят приложението на чл.55 от НК.  Предвид факта, че  е осъждан многократно, включително и за същото престъпление, съдът намира, че наказанието следва да бъде определено в размер към средния, а именно една година и четири месеца лишаване от свобода. Не са налице предпоставките на чл.66 ал.1 от НК, за отлагане изтърпяването на така наложеното наказание, тъй като деецът  е осъждан, като наложеното наказание на основание чл.60 ал.1 вр. с чл.61 т.2 от ЗИНЗС следва да бъде изтърпяно в затвор при строг режим. На подсъдимия следва да бъде наложено и кумулативно предвиденото наказание глоба по изложените съображения към средния размер, а именно от 700лв.

Мотивиран така съдът постанови присъдата  си.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: