Мотиви към Решение № 771/28.12.2016г. постановено по нохд № 960/2016г. по описа на Районен съд - Разград

Разградска районна прокуратура е внесла обвинителен акто срещу Б.К.Х., за престъпление по по чл.206, ал.6, т.1 във вр.с ал.1 от  НК, за това, че на 22.10.2015 година в землището на с. Балкански, общ. Разград противозаконно е присвоил чужда движима вещ, която владеел и пазел – 1320 кг. слънчоглед, на стойност 897,60 лв., собственост на „Агрикс Силистра“ ООД гр. Варна, като присвоеното имущество е внесено до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд. Производството е протекло по реда на глава 28-ма от НПК, при наличие на предпоставките на чл.78а от НК.

В открито съдебно заседание РРП поддържа обвинението.

Подсъдимият не се признава за виновен. Отрича участието си в деянието и че зърното било събрано от доста камиони от св.А. К., който искал „да си обърше ръцете с него“

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Подсъдимия Б.К.Х. е роден на *** ***, с постоянен адрес ***. Същият е женен, с основно образование, безработен, неосъждан.

Подсъдимият Х. ***. Същият работел като шофьор в „ДИМ ТРАНСООД - гр.Шумен. Управлявал товарен автомобил „Рено Премиум" с рег. № ***, като с него превозвал товари.

На 22.10.2015 г. на подс.Х. трябвало да отиде с товарния автомобил от гр.Шумен в гр.Разград база, собственост на „Грейн Стор" ООД, за да натовари от там слънчоглед, който трябвало да превози до база на „Ойро Пак" - гр.Попово. Слънчогледът бил собственост на „Агрикс Силистра"ООД - гр.Варна. След това подсъдимият отишъл с товарния си автомобил до базата на „Грейн  Стор" в гр.Разград, където натоварил малко над 20 тона слънчоглед. След това тръгнал с товарния автомобил от гр.Разград към гр.Попово. По пътя се обадил по мобилен телефон а св. А.И. К., който живеел в гр.Цар Калоян, като му казал, е може да му продаде слънчоглед на цена 20 лева за чувал, без да му заяви, че слънчогледът е предмет на престъпление. Св.А. К. се съгласил, тъй като отглеждал животни и му трябвал фураж, за да ги храни, а и сделката му се сторила изгодна. Уговорили се да се чакат на отбивка на пътя, непосредствено реди с.Балкански, община Разград. След това св.А.К. казал на сина - св. Е.А. К. за сделката и му обяснил,че трябва да отиде до с.Балкански,общ.Разград,за да вземе слънчогледа. Св.Е. К. помолил св.Т.Д. Т., техен съсед, да му помогне и двамата отишли микробус с рег. № ***, собственост на св.А. К., както и с лек автомобил „Фолксваген" с рег. № ***, собственост на св.Т.Т. до уговореното място, на отбивката преди с.Балкански. Часът бил около 13,00. Малко след това на същия ден 22.10.2015 г., на местопрестъплението пристигнал с


товарния си автомобил и подсъдимият, след което спрял автомобила на отбивката преди селото. След това се качил в каросерията на автомобила и заедно със свидетелите Е. К. и Т.Т. напълнили 30 чувала със слънчоглед, всеки с тегло около 40-45 килограма. Напълнените чували ги подреждали до камиона.По този начин напълнили 30 чувала със слънчоглед, след което свидетелят Е. К. заплатил на обв. Б.Х. сумата от 600 лева общо, т.е. по 20 лева на чувал слънчоглед, както била уговорката им. След това подсъдимият потеглил с товарния си автомобил към гр.Попово, за да разтовари останалия слънчоглед в базата на „Ойро Пак" - гр.Попово, а свидетелите Е. К. и Т.Т. започнали да товарят чувалите със слънчоглед в микробуса с рег. № ***. Междувременно на местопрестъплението пристигнали полицейските служителите - свидетелите Пл.Гр. и Д.Ц., които видели свидетелите Е. К. и Т.Т., като товарят чувалите със слънчоглед в микробуса.

Процесният слънчоглед, бил претеглен на кантар,като се установило, че общото му тегло е 1320 килограма. След разкриване на деянието, с протокол от 22.10.2015 г. св. Е.А. К. е предал на служител на РУ на МВР-Разград 1320 кг слънчоглед. С разписка от 22.10.2016г. слънчогледа в размер на 1320 кг е върнат на св.С. Н. Г., работещ в „Грен Стор" - гр.Разград, откъдето бил натоварен слънчогледа. Впоследствие същият бил предаден на служители на „Агрик Силистра"ООД гр.Варна.

От заключението на назначената по делото оценъчна експертиза е видно, че крайната стойност на 1 320 тона слънчоглед е в размер на 897.60 лева. Така с деянието си, при пряк умисъл, подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.206, ал.6, т.1 във вр.с ал.1 от НК. От обективна стана подсъдимият е имал фактическа власт над процесното зърно, което му е поверено, с което същият се е разпоредил в свой интерес, като го е продал на св.Кьосеибиш.

От субективна страна, деянието е извършено умишлено - имал е намерение да се разпореди противозаконно с предмета на престъплението в свой интерес.

Изложената фактическа обстановка се подкрепя от показанията на цитираните свидетели, писмените доказателства, поради което съдът не кредитира обясненията на подсъдимият, че не е продавал слънчоглед и че зърното било събрано от доста камиони от св.А. К. и ги приема за негова защитна позиция.

С оглед на изложеното, съдът прие, са налице предпоставките на  чл. 78а НК и му наложи административно наказание "глоба" към минимума, а именно в размер на 1500 лв. Съдът определи наказанието като се съобрази  с имотното състояние/безработен/ и семейното положение на подсъдимия, добрите му характеристични данни, липсата на общественоопасни прояви. Като счете, че с така наложеното наказание ще се реализират целите на същото, визирани в чл. 36 НК, което е съответно на извършеното престъпление по смисъла на чл. 35, ал.3 НК.  С оглед изхода на делото подсъдимият Х. следва да заплати направените разноски в досъдебното производство в размер на 28,98лв. и в съдебното производство в размер на 40лв.

По горните съображения, съдът постанови решението си.

  

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: